Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Utah nebude jako Arizona. Agresivnější přístup na trhu má přinést větší úspěchy

Bude Utah úspěšnější než Coyotes?
Bude Utah úspěšnější než Coyotes?Profimedia
Před novou sezonou NHL došlo k jedné velké změně, neboť organizace Coyotes, která nejprve působila pod názvem Phoenix a později se přejmenovala na Arizonu, po 28 letech končí. Na scénu přichází Utah HC, který by měl být lepší verzí dnes již bývalých Coyotes.

Návrat Arizony směrem k budoucnosti je sice stále ve hře, ale většina hokejových fanoušků se tím v tuto chvíli nezabývá. Nicméně Coyotes byli po dlouhou dobu své existence jedním z nejhorších týmů v lize. Do play off se probojovali devětkrát a od roku 2012 se jim to podařilo pouze jednou.

V osmi případech Coyotes vypadli hned v prvním kole, přičemž do finále konference se dostali až v sezoně 2011/12. Tento tým v podstatě nikdy nebyl na trhu agresivní, a když už uskutečnil nějakou významnou výměnu, tak jen směrem z klubu, díky čemuž získal vysoké draftové volby, ale ani talentovaní mladíci na úspěšnou přestavbu nestačili.

Za Coyotes v průběhu let hrálo několik legend, především bývalý kapitán Shane Doan, ale také Keith Tkachuk, Bobby Hull, Curtis Joseph, Daniel Briere a Jeremy Roenick. Žádný z nich ale nedokázal Phoenixu, Glendale nebo dokonce Tempe přinést výraznější úspěch. To jsou tři města, ve kterých Coyotes v posledních letech hráli.

Utah bude agresivnější a soustředěnější

Majitelem Utahu je miliardář Ryan Smith, který klub přestěhoval do Salt Lake City. Jeho název zatím zůstává HC (Hockey Club), ale od sezony 2025/26 by měl mít řádný název. Smith Entertainment Group vlastní také basketbalový tým Utah Jazz. Oba kluby budou hrát své domácí zápasy v aréně Delta Center.

Co se týče hráčského kádru, ten se přestěhoval z Arizony právě do Utahu. První kontrakt pod novou organizací podepsal mladý útočník Noel Nordh, který se 17. června dohodl na nováčkovské smlouvě. Poté následovaly další a větší přesuny, které Coyotes v podstatě nikdy neuskutečnili.

Z Tampy dorazil hvězdný obránce Michail Sergačov, opačným směrem putovali Conor Geekie a obránce J.J. Moser, stejně jako volby ve druhém a sedmém kole draftu. Ruský obránce má smlouvu na 8,5 milionu dolarů do konce sezony 2030/31 a očekává se, že bude lídrem týmu.

Doplní ho John Marino, rovněž vysoce hodnocený bek, který přišel z New Jersey. Z Vancouveru dorazil také dvojnásobný ligový šampion Ian Cole. S jejich příchodem vypadá obrana velmi dobře. Útok je postaven kolem mimořádně šikovného Logana Cooleyho nebo Claytona Kellera. Dylan Guenther, Josh Doan, Matias Maccelli a Sean Durzi také patří mezi velmi zajímavé hráče s potenciálem do budoucna.

Velká očekávání se vkládají také do Tije Iginly, kterého si Utah vybral v letošním draftu jako šestého v pořadí. Cole Beaudoin pak putoval do Salt Lake jako 24. volba. Nováček na scéně NHL sice potřebuje čas, ale rozhodně má vyšší ambice a cíle než Arizona a není vyloučené, že by v blízké budoucnosti mohl zamíchat kartami v play off.