Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Smutná zpráva z hokejového světa, hvězdný útočník Gaudreau tragicky zahynul

Aktualizováno
Americký reprezentant Gaudreau tragicky zahynul.
Americký reprezentant Gaudreau tragicky zahynul.KIRK IRWIN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Hvězdný americký útočník Johnny Gaudreau (31) z Columbusu ve čtvrtek večer tragicky zahynul. Informoval o tom na sociální síti X samotný klub. Podle původních zpráv měl juniorský mistr světa být sražen opilým řidičem během jízdy na kole. Společně s ním zemřel i jeho bratr Matthew (29). Oba v pátek měli navíc doprovodit sestru Katie k oltáři při její svatbě.

Gaudreau vstoupil do NHL v ročníku 2013/14 jako hráč Calgary, hned v další sezoně se stal v barvách Flames ligovou hvězdou. V ročníku 2021/22 získal 115 bodů a stal se druhým nejproduktivnějším hokejistou soutěže. V dalším roce podepsal sedmiletý kontrakt na 68,25 milionu dolarů. Byl také posledním hráčem, který v NHL 9. listopadu 2017 nahrál Jaromíru Jágrovi na gól.

Zahrál si na pěti světových šampionátech, včetně toho posledního v Česku, kde za tým USA nasbíral 11 bodů (3+8) v osmi zápasech.

Viník obviněn ze zabití

Viník, jehož policie identifikovala jako třiačtyřicetiletého Seana M. Higginse, byl podle serveru 6abs.com zadržen a obviněn ze dvou případů zabití. Ve vazbě zůstane až do slyšení naplánovaného na 5. září.

Higgins jel podle výpovědi ve svém SUV (Jeep Grand Cherokee) stejným směrem jako bratři Gaudreauovi. Srazil je poté, co nejprve předjel zleva pomaleji jedoucí jiný vůz, následně se ale snažil zprava objet jiné SUV právě ve chvíli, kdy tento automobil vybočil do středu vozovky ve snaze se bezpečně vyhnout oběma cyklistům.

Následoval náraz, při němž Gaudreau i jeho bratr utrpěli zranění neslučitelná se životem. Zemřeli na místě nehody. Podle policie byl z viníka silně cítit alkohol. Higgins přiznal, že před jízdou vypil pět až šest piv. Při okamžitém testu střízlivosti neuspěl. Vyšetřovatelům řekl, že konzumace alkoholu přispěla k jeho netrpělivosti a bezohlednému řízení.

Johnny Hockey nebyl jen oslnivým hokejistou

"NHL je šokována a zarmoucena tragickým úmrtím útočníka Columbusu Blue Jackets Johnnyho Gaudreaua a jeho bratra Matthewa. I když si Johnny díky svému nakažlivému duchu pro hru a strhujícím dovednostem na ledě vysloužil přezdívku 'Johnny Hockey', byl víc než jen oslnivým hokejistou, byl to milující otec a milovaný manžel, syn, bratr a spoluhráč, který si oblíbil každého člověka, který měl to štěstí, že se s ním potkal," stojí v oficiálním ligovém prohlášení.

Gaudreau za sebou nechal manželku Meredith, dceru Noau a syna Johnnyho.

Celkem odehrál v základní části NHL 763 zápasů a připsal si 743 bodů za 243 gólů a 500 asistencí. Za 42 bitev play off přidal 33 bodů (11+22). Na MS se představil celkem pětkrát a ve 40 startech nastřádal 43 bodů (13+30). Na svém posledním turnaji dal v květnu v osmi duelech tři branky a přidal osm nahrávek.

Hokej hrál rovněž na pozici útočníka také devětadvacetiletý Matthew Gaudreau, na jehož kontě je i 21 utkání AHL. Mezi elitu do NHL se však prosadit nedokázal.