Produktivitu play off NHL ovládl kapitán Edmontonu McDavid, druhý skončil obránce Bouchard

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Produktivitu play off NHL ovládl kapitán Edmontonu McDavid, druhý skončil obránce Bouchard

Connor McDavid nasbíral v 25 zápasech play off 42 bodů.
Connor McDavid nasbíral v 25 zápasech play off 42 bodů.Profimedia
Kanadský útočník Connor McDavid (27) z Edmontonu ovládl produktivitu play off NHL o 10 bodů před obráncem Evanem Bouchardem (24), svým klubovým spoluhráčem. McDavid si připsal v 25 zápasech 42 bodů za osm branek a 34 asistencí. Předvedl čtvrtý nejlepší bodový výkon v historii play off a v počtu přihrávek překonal rekord Waynea Gretzkého (63), který v ročníku 1987/88 také v barvách Edmontonu nasbíral 31 asistencí z 19 utkání.

Florida – Edmonton 2:1

Kapitán Oilers McDavid byl nejproduktivnějším hráčem play off podruhé. V roce 2022 kraloval s 33 body za 10 branek a 23 asistencí z 16 utkání. Tehdy Oilers vypadli ve finále Západní konference po porážce s Coloradem 0:4 na zápasy. Letos podlehli až ve finálové sérii Stanleyova poháru Floridě (3:4).

Kanaďan Bouchard dosáhl na třetí nejlepší bodový výkon obránce v dějinách play off. V 25 duelech vstřelil šest gólů a s 26 asistencemi překonal maximum Paula Coffeyho, který v roce 1985 také v dresu Oilers nasbíral v 18 utkáních 25 přihrávek. Coffey tehdy vytvořil rekord mezi beky s 37 body. O tři méně za 11 tref a 23 asistencí z 23 utkání zaznamenal v roce 1994 Brian Leetch z New York Rangers.

Třetí skončil v produktivitě další zástupce Oilers Leon Draisaitl s 31 body (10+21). Na čtvrté místo se zařadil také hráč Edmontnu Zach Hyman, jenž nasbíral 22 bodů a s 16 brankami ovládl tabulku střelců. O pět tref předčil Cartera Verhaegheho z vítězné Floridy.

Z českých hokejistů byl nejproduktivnější na 41. místě Martin Nečas z Caroliny, který si připsal v 12 zápasech devět bodů (4+5). O pět pozic za ním skončil David Pastrňák z Bostonu, jenž ve 13 duelech nasbíral osm bodů (4+4).

Draisaitl (vlevo) byl třetím nejproduktivnějším hráčem play off.
Draisaitl (vlevo) byl třetím nejproduktivnějším hráčem play off.Profimedia

Nejlepší bilanci účasti na ledě při vstřelených a inkasovaných gólech měl se 14 kladnými body Bouchard. Nejhorší byli s devíti zápornými body jeho spoluhráči z Edmontonu – beci Vincent Desharnais, Darnell Nurse a útočník Derek Ryan. Nejtrestanějším hráčem se stal s 37 minutami forvard Evander Kane také z Edmontonu. Pastrňák se s 25 minutami podělil o čtvrté místo.

Mezi brankáři měl nejvyšší úspěšnost zákroků 93,4 procenta Jeremy Swayman z Bostonu a nejnižší průměr 2,02 obdržené branky na zápas Juuse Saros z Nashvillu. Dvě čistá konta vychytal Sergej Bobrovskij z Floridy a kraloval i se 16 vychytanými výhrami při cestě za triumfem.