Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pastrňák v NHL zaznamenal 350. gól. Faksa se poprvé prosadil v dresu St. Louis

Pastrňák se trefil i ve druhém utkání nové sezony.
Pastrňák se trefil i ve druhém utkání nové sezony.Profimedia / ČTK / AP / Michael Dwyer
David Pastrňák (28) skóroval i ve druhém utkání v nové sezoně NHL. Při výhře Bostonu nad Montrealem 6:4 zapsal i asistenci stejně jako Pavel Zacha (27). David Kämpf (29) přihrál na vítěznou branku Toronta, které vyhrálo na ledě New Jersey 4:2. Radek Faksa (30) poprvé skóroval za St. Louis, jeho branka pomohla k obratu proti San Jose a k výhře 5:4 v prodloužení. Jan Rutta (34) v dresu Sharks zaznamenal asistenci.

Boston – Montreal 6:4

Fanoušci Bruins i ve druhém utkání sezony viděli hned 10 gólů, nicméně proti Canadiens se mohli radovat z vítězství, pod které se i tentokrát bodově podepsali David Pastrňák a Pavel Zacha. První třetina přinesla pět branek a ačkoliv se hosté dvakrát dostali do vedení, do druhé třetiny šli s jednobrankovým náskokem domácí Bruins.

Na konci druhé třetiny se o čtvrtý zásah Bostonu postaralo české duo, když Zacha vybojoval kotouč za brankou soupeře, který následně poslal do prostoru mezi kruhy, kde už číhal český kanonýr a puk poslal nekompromisně nad lapačku gólmana Caydena Primeaua. Pro Pastrňáka se jednalo už o 350 gól v NHL, což dokázal jako čtvrtý Čech v historii soutěže po Jaromíru Jágrovi, Patriku Eliášovi a Milanu Hejdukovi.

Přestože se Montrealu podařilo v závěrečné části utkání dvěma góly zdramatizovat, o rozhodující úder se v 57. minutě postaral Mark Kastelic, pro kterého to byla zároveň druhá trefa v zápase.

San Jose – St. Louis 4:5p

V duelu San Jose se St. Louis se dařilo Čechům na obou stranách. Obránce Rutta nahozením od modré čáry asistoval u druhého gólu Sharks. Za brankou si vzala kotouč jednička letošního draftu Macklin Celebrini a vyzval přihrávkou Tylera Toffoliho, který chladnokrevně zakončil. V prvním ostrém zápase v NHL zaznamenal Celebrini i branku, protože už v osmé minutě otevřel skóre.

V prvním ostrém zápase v NHL zaznamenal Celebrini i branku, protože už v osmé minutě otevřel skóre. Nejdřív ale vůbec netušil, že dal gól. Nepostřehl totiž, že jeho přihrávku zadovkou na Williama Eklunda si srazil do sítě bruslí obránce soupeře. "Říkám (Eklundovi): 'Hezký gól' a on: 'Já ho nedal, to ty'," líčil Celebrini. "Já se domníval, že je tak nadšený ze svého gólu, a pak mi došlo, že měl radost ze mě," dodal. Dosud pouze Mario Lemieux v roce 1984 skóroval při ligovém debutu v pozici jedničky draftu rychleji. Hvězdě Pittsburghu se to bez jednoho dne přesně před 40 lety podařilo v čase 2:59.

Sharks vedli po dvou třetinách 4:1, ale na začátku třetí periody nastartoval obrat Faksa, letní posila z Dallasu, za který hrál celou dosavadní kariéru v NHL. Český útočník se natlačil před branku a propasíroval puk za záda gólmana MacKenzieho Blackwooda. Srovnání zařídili Ryan Suter a minutu před koncem řádné hrací doby Justin Falk. Otočku dokonal v prodloužení Brayden Schenn.

"Chtěli jsme hrát jednoduše a dobře napadat. Když máme puk, tak s ním jet rovnou do branky," řekl Faksa. "Viděl jsem, že mám příležitost jít dva na jednoho, tak jsem se rozjel na bránu a padlo to tam. Po tom gólu jsme cítili, že zápas můžeme ještě otočit," dodal.

NJ Devils – Toronto 2:4

Kämpf přispěl Torontu v úvodní třetině k vypracování náskoku. V 15. minutě vybojoval puk před brankou, poté co soupeři nadzvedl hokejku, a usnadnil práci Stevenu Lorentzovi, který pohotově zvýšil bekhendem na 3:0. Za New Jersey odehrál téměř 11 minut Ondřej Palát, bodově se ale neprosadil.

Další zápasy

Brankář David Rittich přihlížel jen z lavičky vítězství Los Angeles na ledě Buffala 3:1. Hattrickem zazářil kapitán týmu Anže Kopitar. Za Buffalo dostal příležitost stejně jako při pražském vstupu do sezony mladý útočník Jiří Kulich. Odehrál bezmála 16 minut a zaznamenal dvě střely na branku.

Šanci dostal i Jakub Lauko v prvním utkání Minnesoty. Dvakrát během dvanáctiminutového pobytu na ledě vystřelil, bod si ale nepřipsal. Wild zvítězili nad Columbusem 3:2.

Kompletní výsledky NHL