Pastrňák skončil v bodování NHL třetí, kraloval neohrožený McDavid

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pastrňák skončil v bodování NHL třetí, kraloval neohrožený McDavid

David Pastrňák zažil báječný ročník.
David Pastrňák zažil báječný ročník.Profimedia
Útočník David Pastrňák (26) z Bostonu skončil třetí v produktivitě NHL a mezi střelci obsadil druhé místo. V 82 zápasech si šestadvacetiletý český hokejista vytvořil kariérní maxima se 113 body za 61 branek a 52 asistencí. Mezi kanonýry jej v boji o Maurice Richard Trophy předčil o tři góly jen suverén sezony Connor McDavid (26) z Edmonton, který získal potřetí za sebou a popáté v kariéře i Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče. V 82 duelech nasbíral 153 bodů. Druhý skončil jeho spoluhráč Leon Draisaitl (27) se 128 body za 52 tref a 76 přihrávek z 80 utkání.

Pastrňák vládl lize s 13 vítěznými brankami. Martinu Nečasovi z Caroliny, který si v 82 startech vytvořil také osobní rekordy s 71 body za 28 tref 43 asistencí, patří 58. místo. Tomáš Hertl ze San Jose na 88. pozici zaznamenal v 79 zápasech 63 bodů (22+41).

Nejlepším nahrávačem se stal McDavid o šest asistencí před Rusem Nikitou Kučerovem z Tampy Bay. Nejproduktivnějším obráncem je se 101 body za 25 gólů a 76 asistencí z 82 zápasů Švéd Erik Karlsson ze San Jose, který jako šest bek v historii NHL dosáhl na hranici 100 bodů za sezonu. Šestkrát tuto metu překročil Bobby Orr, pětkrát Paul Coffey a jednou Al MacInnis, Denis Potvin a Brian Leetch.

Nejproduktivnějším nováčkem se stal americký útočník Matty Beniers ze Seattlu. Dvojka předloňského draftu nasbírala v 80 zápasech 57 bodů za 24 tref a 33 asistencí. Nejlepší bilanci plus/minus měl se 49 kladnými body švédský obránce Hampus Lindholm z Bostonu, na osmé místo se s 34 plusovými body zařadil Pastrňák. Nejhorší byl se 41 zápornými body americký bek Andrew Peeke z Columbusu. Nejtrestanějším hráčem se stal americký útočník Pat Maroon z Tampy Bay. Český zadák Radko Gudas z Floridy se s 312 srážkami zařadil na druhé místo za Lukea Schenna z Toronta (318).

Brankářské statistiky ovládl Švéd Linus Ullmark z Bostonu s průměrem 1,89 obdržené branky na zápas a s úspěšností zákroků 93,8 procenta. Se 40 výhrami se podělil o první místo s Rusem Alexandarem Georgijevem z Colorada. Se šesti čistými konty kraloval další Rus Ilja Sorokin z New York Islanders.

Ullmark s Američanem Jeremym Swayman z Bostonu získali William M. Jennings Trophy, která je určena pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek v základní části NHL. Bruins dostali 177 gólů.