Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Pastrňák se v NHL prosadil i proti Coloradu, speciální noc pro Crosbyho s Malkinem

Pastrňák opět patří mezi opory Bostonu.
Pastrňák opět patří mezi opory Bostonu.MATTHEW STOCKMAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia
David Pastrňák (28) i na startu nové sezony potvrzuje skvělou formu, když se mu v zápase proti Coloradu podařilo vstřelit už čtvrtý gól a pomohl tak Bostonu k výhře 5:3. O poznání horší duel za sebou má David Rittich (32), který musel ve 33. minutě a čtyřech inkasovaných gólech střídat. Jedinečné utkání za sebou mají Sidney Crosby (37) s Jevgenijem Malkinem (38), oba totiž dosáhli na velké milníky. Zatímco Kanaďan se stal teprve desátým hráčem v historii, jenž získal 1 600 bodů, jeho parťák vstřelil gól s pořadovým číslem 500.

Colorado – Boston 3:5

Pastrňák na začátku 30. minuty v rámci přesilové hry zvyšoval náskok Bruins na 3:1, když využil perfektní přihrávky obránce Hampuse Lindholma a z bezprostřední blízkosti dopravil puk za záda Alexandara Georgijeva. Colorado sice v závěru utkání duel díky Mikko Rantanenovi (1+2) zdramatizovalo, Boston si však už výhru utéct nenechal a gólem do prázdné brány rozhodl John Beecher.

Pavel Zacha se zapsal do statistik třemi střelami, Ivan Ivan v dresu Avalanche odehrál necelých sedm minut. Zatímco Boston si připsal už třetí výhru v novém ročníku, tak Colorado na výhru i první bod stále trochu překvapivě čeká.

Pittsburgh – Buffalo 6:5p

Noc s přívlastkem speciální má za sebou duo Sidney CrosbyJevgenij Malkin. Muži, kteří hrají bok po boku již dlouhých 19 sezon, dosáhli v zápase proti Buffalu na velké kariérní milkniky a tučným písmem se zapsali do kuloárů organizace Penguins.

Crosby zaznamenal při vítězství proti Buffalu gól a dvě asistence, díky čemuž překročil hranici 1 600 bodů v NHL. Zkušený centr dosáhl na tento milník už v první třetině, když během přesilové hry asistoval u gólu Bryana Rusta. Na začátku třetího dějství následně pro Malkina připravil jubilejní 500. přesný zásah mezi zámořskou elitou. Sám Kanaďan pak v prodloužení rozhodl o triumfu Pittsburghu.

Ve své 20. sezoně v NHL je Crosby historicky desátým a zároveň jediným aktivním hráčem, který získal minimálně 1 600 bodů. Připojil se k ikonickým jménům jako Wayne Gretzky (2 857), Jaromír Jagr (1 921), Mark Messier (1 887), Gordie Howe (1 850), Ron Francis (1 798), Marcel Dionne (1 771), Steve Yzerman (1 755), Mario Lemieux (1 723) a Joe Sakic (1 641).

Dlouholetému kapitánovi Penguins patří v historických tabulkách organizace Penguins druhé místo v počtu bodů (1 602), gólů (593) a asistencí (1 009). V každé statistice zaostává za Lemieuxem (1 723 bodů; 690 gólů; 1 033 asistencí). Malkin je třetí s 1307 body, 500 góly a 807 asistencemi.

"Není to snadné. K dosažení 500 branek je cesta dlouhá," řekl Malkin, který se trefil v 1150. zápase. "Jsem rád, že se mi to dnes konečně povedlo. Teď jsem mnohem klidnější. Asi poprvé můžu říct, že jsem na sebe hrdý," dodal. Ruský útočník si připsal čtyři body a s 11 je nyní nejproduktivnější hráčem v lize. Za Sabres podruhé za sebou nenastoupil Jiří Kulich.

Další zápasy

Česká brankářská jednička z květnového MS Dostál dovedl Anaheim k druhé výhře v ročníku, v prodloužení se trefil Leo Carlsson. Dostál z 30 střel inkasoval čtyřikrát a byl vyhlášen třetí hvězdou utkání. Kapitán Radko Gudas nasbíral čtyři trestné minuty a stejný počet hitů. Gólman Utahu Karel Vejmelka na šanci v této sezoně stále čeká.

První odchytaný zápas sezony za sebou má i Rittich, nebude na něj ale vzpomínat v dobrém, jelikož na ledě Toronta inkasoval čtyři góly ze 14 střel a v půlce zápasu přepustil své místo parťákovi Pheonixu Copleyovi. Na straně domácích se naopak z výhry 6:2 mohl radovat David Kämpf, jenž odehrál 12 minut a rozdal dva hity.

Kompletní výsledky NHL