Nečas v prodloužení rozhodl o výhře Caroliny, Vaněček zlikvidoval 22 střel Pittsburghu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nečas v prodloužení rozhodl o výhře Caroliny, Vaněček zlikvidoval 22 střel Pittsburghu

Aktualizováno
Nečas rozhodl o výhře Caroliny.
Nečas rozhodl o výhře Caroliny.Profimedia
Český hokejový útočník Martin Nečas (24) gólem v prodloužení rozhodl o vítězství Caroliny 3:2 nad Ottawou. David Kämpf, Ondřej Palát a Dominik Kubalík zaznamenali shodně jednu asistenci a radovali se z výher. Uspěli také gólmani. Vítek Vaněček (27) dvaadvaceti zákroky přispěl k vítězství New Jersey 5:1 nad Pittsburghem a Petr Mrázek zlikvidoval 33 střel Calgary při výhře Chicaga 4:3.

Carolina – Ottawa 3:2p

Nečas v čase 64:19 vlétl do útočného pásma, na ose hřiště převzal přihrávku Bradyho Skjeie a z prostoru mezi kruhy vystřelil Carolině třetí výhru za sebou. "Když jsem viděl, že je Jarvis v útočném pásmu sám proti dvěma obráncům, věděl jsem, že na mě bude čekat. Udělal to skvěle, poslal mi puk pod sebe a mně už zbývalo jen trefit branku," popsal rozhodující akci Nečas, jenž byl vyhlášen první hvězdou utkání.

Český útočník rozhodl čtvrté prodloužení v sezoně a vládne v této statistice celé lize. "Řekl bych, že hra tři na tři je pro něj jako dělaná. Je velmi rychlý a má dobrou střelu. Když dostane prostor, aby se rozjel, dokáže toho využít a procpat se až k zakončení. Většina jeho branek v prodloužení plyne z jeho rychlosti," řekl o rodákovi z Nového Města na Moravě trenér Rod Brind'Amour.

Nečas se prosadil po osmi zápasech, ve kterých vyšel naprázdno, a přiblížil se třicetigólové hranici. S 28 trefami je druhým nejlepším českým střelcem v sezoně a Carolinu jako nejproduktivnější hráč týmu vede do play off. Hurricanes pět zápasů před koncem základní části drží první místo v Metropolitní divizi a v celé NHL jsou druzí za suverénním Bostonem.

Další zápasy NHL

V závěsu za Carolinou se drží hokejisté New Jersey. V zápase s Pittsburghem až do 47. minuty dávali góly pouze oni, za stavu 5:0 výsledek zkorigoval Bryan Rust, jenž připravil brankáře Vaněčka o čtvrté čisté konto v sezoně. Dvaadvacátý bod v ročníku zaznamenal Palát, který pro beka Dougieho Hamiltona připravil úvodní branku utkání.

Třemi góly řídil výhru Devils Dawson Mercer. Kanadský útočník je čtvrtým hráčem v historii klubu, který dal hattrick před 22. narozeninami. Tím prvním byl v sezoně 1992/93 český útočník Bobby Holík.

O čtyři body víc než Palát nasbíral v dosavadním průběhu ročníku Kämpf, jenž se v úterý podílel na jedné brance Toronta při výhře 4:2 nad Columbusem. Český útočník si 26. bodem vyrovnal maximum z minulé sezony a má pět zápasů na to, aby ho vylepšil.

Na osobní rekord útočí také Kubalík, jenž asistoval u čtvrté branky Detroitu při výhře 5:0 na ledě Montrealu. S 45 body za 20 gólů a 25 nahrávek mu k vyrovnání maxima z nováčkovské sezony 2019/20 chybí jediný bod. Souboj nejhorších týmů Atlantické divize rozhodl třemi body David Perron (2+1).

Gólman Petr Mrázek 33 zásahy zkomplikoval Calgary boj o play off. Chicago díky jeho spolehlivému výkonu vyhrálo 4:3 a protrhlo černou sérii osmi porážek. Calgary ztratilo po čtyřech zápasech a z devátého místa na osmý Winnipeg stále ztrácí dva body.

Účast ve vyřazovacích bojích si zajistili hokejisté Colorada, kteří díky dvěma gólům a jedné asistenci Nathana MacKinnona porazili San Jose 4:3 v prodloužení. Hvězdný Kanaďan díky tříbodovému večeru poprvé v kariéře překonal stobodovou hranici. Povedlo se mu to i přesto, že vynechal 11 zápasů kvůli zranění.

V dresu poražených Sharks nechyběli útočník Tomáš Hertl s obráncem Radimem Šimkem. Hertl však nakonec odehrál v součtu pouze deset minut, když po devíti střídáních v úvodní třetině absolvoval jen čtyři v průběhu druhé části. Během druhé přestávky ze zápasu definitivně odstoupil kvůli blíže nespecifikovanému zranění v horní polovině těla.

Rozsah Hertlova zranění není známý, hlavní kouč David Quinn označil jeho status jako "day-to-day", což je obvykle trochu neznámá. I krátkodobé zranění může devětadvacetiletému centrovi předčasně ukončit sezonu NHL, neboť Sharks zůstanou za branami play off. Na další vývoj bude čekat i vedení reprezentace s ohledem na možnost pozvat hráče do týmu pro květnové mistrovství světa. Loni pomohl Hertl k zisku bronzu.

Důležitý krok k prvnímu postupu do play off v klubové historii udělal Seattle, jenž vyhrál ve Vancouveru 5:2 a na sedmém místě Západní konference má již sedmibodový náskok na deváté Calgary. Dvěma body se pod výhru Kraken podepsal Jordan Eberle.

Kompletní výsledky NHL

Tabulka NHL