Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kapitán Buffala o Kulichovi: Bude z něj neskutečný hráč, je to jen otázka času

Dahlin během přátelského zápasu v Mnichově.
Dahlin během přátelského zápasu v Mnichově.ČTK / imago sportfotodienst / IMAGO
Po skončení tréninku hokejistů Buffala Sabres mířily v kabině pražské O2 areny všechny kamery na jeho místo. Jenže když se nový kapitán mužstva a hvězdný obránce Rasmus Dahlin (24) usadil, žádného z přítomných žurnalistů to nijak nerozrušilo. Důvod byl jasný, vedle něj měl totiž jmenovku český mladíček Jiří Kulich (20). "Máme tu novou velkou českou hvězdu," culila se jednička draftu z roku 2018.

Sabres s sebou do Prahy vzali dvě česká jména, Lukáše Rouska a Jiřího Kulicha. Druhý jmenovaný byl na draftu v roce 2022 vybrán týmem v prvním kole a dva roky válí v AHL, kde dal 51 branek ve 119 zápasech. Co na jeho výkony říkáte?

"Sleduji ho pozorně, v AHL v barvách Rochesteru mu to vážně jde. Je mladý, talentovaný, se skvělým přehledem a rychlostí. Bude z něj neskutečný hráč, je to jen otázka času."

V NHL zatím zvládl jediný zápas, a to v listopadu 2023. Myslíte, že by se na soupisku Sabres mohl probojovat už pro tuto sezonu?

"Člověk nikdy neví, tým máme dobře složený, ovšem stát se může úplně cokoliv. Důležité je, že každý den tvrdě dře a když tohle děláte, jdete štěstí naproti."

Z Buffala celý tým zamířil minulý týden do Německa, kde jste v přátelském utkání porazili 5:0 tamní ligový výběr. Ale také jste si trochu prošli město a viděli nějaké atrakce. To stejné, počítám, probíhá i v Praze.

"Probíhá, celý trip si moc užíváme. Nicméně to, proč jsme sem přijeli, jsou zápasy v pátek a v sobotu a myslím, že už jsme všichni pořádně natěšení. Dobře jsme si zatrénovali, skvěle jsme si zabruslili a máme plno energie. Na utkání jsme připraveni."

Přes léto se na soupisce Sabres událo několik zajímavých změn, přišlo pár veteránů, také dorazil staronový trenér Lindy Ruff. Jste zvědavý, jak si to všechno sedne?

"Rozhodně, protože dokud člověk neodehraje první ostrý zápas, nikdy nemá tušení. Všichni jsme jistě trochu nervózní, ale nezbývá nám nic jiného, než do toho dát od začátku všechno."

Trénink v pražské hale sice nebyl otevřený pro veřejnost, i tak se na něm objevilo množství dětí a malých hokejistů. Povzbuzovali vás, čekali na věnované puky a podpisy. Užil jste si to?

"Bylo to skvělé, jako vždycky v Evropě s NHL. Většina dětí nemá možnost se na NHL podívat na vlastní oči. My jako hokejisti jsme rádi, že jsme jim udělali radost, snad na ten trénink budou mít hezké vzpomínky."

Hodil jste jim nějaké puky? Nebo věnoval hokejky?

"Puků jsem jim házel docela dost, ale hokejky ne, ty budu ještě potřebovat." (usmívá se)

Páteční utkání proti Devils pro vás bude prvním zápasem poté, co jste byl před týdnem zvolen novým kapitánem mužstva a převzal tak štafetu po Kylu Okposovi. Mění se tím pro vás něco?

"Nemyslím si, klíčové bude, abych dál byl sám sebou. Být pravým lídrem je proces a já teprve začínám. Nic nebudu nikam tlačit, všechno nechám přirozeně být a budu dřít, jak nejlépe umím."

Buffalo – New Jersey (pátek, 19:00)