Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hokejisté Floridy slaví zisk Stanley Cupu. Už to není jen sen, radoval se útočník Tkachuk

Florida získala první Stanley Cup v historii.
Florida získala první Stanley Cup v historii.Profimedia
Hrozil jim kolosální kolaps, namísto toho si užívají historického úspěchu. Hokejisté týmu Florida Panthers nedopustili ve finále Stanley Cupu proti Edmonton Oilers čtvrtou porážku v řadě. Po výsledku 2:1 si mohou vychutnávat velké oslavy, jimiž dají definitivně zapomenout na zklamání z loňské finálové prohry. Jak ale uvedl útočník Matthew Tkachuk (26), realitu Panthers teprve pozvolna vstřebávají.

Florida – Edmonton 2:1

Ze stavu 3:0 dospělo finále NHL do rozhodující sedmé bitvy teprve potřetí v historii. V roce 1942 předvedlo v této fázi play off Toronto proti Detroitu dosud jediný úspěšný obrat. Jen o tři roky později to Red Wings mohli Maple Leafs vrátit. Po vyrovnání z 0:3 na 3:3 však poslední krok neudělali. A stejně nakonec dopadl i rozjetý Edmonton. Floridský tým se dokázal zmobilizovat a vydřel rozhodující výhru.

"Tohle už není jen sen. A nebude to jen snem nikdy více. Tohle je realita. A je to opravdu něco jedinečného," radoval se Tkachuk. "Myslím, že si ještě ani neuvědomujeme, co jsme právě dokázali. Pokaždé, když se podívám na Stanley Cup, tak je to lepší a lepší," řekl Tkachuk, jehož z hlediště podporovala rodina v čele s otcem Keithem, jenž přes skvělou kariéru pohár nikdy nezískal, a bratrem Bradym, útočníkem Ottawy. "Tohle je pro ně," dodal Thachuk.

Sám dokázal splnit svůj velký cíl už dva roky po příchodu do Sunrise, domova Panthers, kteří ho získali výměnou z Calgary. "Vůbec nemůžu uvěřit tomu, jak dobré tyhle dva roky byly. Jsem téhle partě kluků tak moc vděčný. Jsem na tom nejlepším místě s těmi nejlepšími kluky. Je to opravdu něco speciálního," pochvaloval si Tkachuk.

"Tohle je nejlepší okamžik v mém dosavadním životě. A nic se tomu nevyrovná," jásal obránce Aaron Ekblad. "Chcete se stát opravdovým šampionem a toužíte vyhrát. Ale neděláte to pro ty poháry. Děláte to prostě proto, že tu hru milujete," doplnil ho gólman Sergej Bobrovskij, jenž se dočkal triumfu ve 35 letech.

A měl na něm obrovskou zásluhu. Po třech nepovedených zápasech celého mužstva inkasoval jen jednou, když proti němu jel osamocený Mattias Janmark a v úvodu odpověděl na vedoucí zásah Cartera Verhaegheho. Ten se trefil poprvé od úvodního duelu finále. "Byl fajn pocit, že jsme se dostali do vedení a v utkání pak neprohrávali," řekl Verhaeghe.

Ve 36. minutě rozhodl o všem Sam Reinhart. "Nebyl jsem zrovna šťastný, že skórovali z brejku hned poté, co jsme šli do vedení. Ale pak dal Sam druhý gól. A zbytek zápasu už byl pak tak trochu jako prodloužení. Další gól už jsem nesměl pustit," konstatoval Bobrovskij, první hvězda zápasu.

K nastavení psychické pohody mu pomohlo, že si před rozhodující bitvou vyčistil hlavu. "Snažil jsem se od všeho oprostit a soustředit se vždy jen na příští střelu, na nic jiného. Myslím, že bylo skvělé, když jsme v neděli nemuseli na led. Trenér brankářů přišel s nápadem, abychom si místo toho odpočinuli. Tak jsem šel domů a hrál si s dcerou. Ona je má motivace a inspirace. A dnes na rozbruslení už jsem plně připravený," řekl Bobrovskij.

Podobné nastavení viděl i u spoluhráčů. "K tomu, abyste se stali opravdovými šampiony, se potřebujete umět poprat s nepřízní osudu. Tohle byl ten moment, kdy jsme se museli dát dokupy jako tým a dokončit svou práci. Bylo skvělé, jak uvolněně jsme hráli. Kluci útočili a nebáli se toho, že udělají chybu," ocenil Bobrovskij.

"Hráli opravdu uvolněně a to je něco, co si budu z tohoto zápasu dobře pamatovat. Byl by to samozřejmě úplně jiný příběh, kdybychom prohráli, ale když jsme byli pod největším tlakem, hráči našli v sobě kuráž a hráli uvolněně. Každý z nich může říct, že hrál sedmý zápas Stanley Cupu a odehrál ho ve své nejlepší formě," doplnil trenér Paul Maurice.

Velkého triumfu se 57letý charismatický kouč dočkal až po odkoučování obrovské porce 1985 zápasů; 1848 v základní části a 137 v play off. Žádný jiný trenér v historii NHL nečekal déle. "Není to takové, jak jsem si myslel. Je to mnohem a mnohem lepší," prohlásil o zisku nejslavnější hokejové trofeje Maurice, jenž tak vyhrál i popáté sedmý zápas, do něhož svůj tým vedl.