Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Hokej zavádí novou povinnost: Hráči budou muset od další sezony nosit chránič krku

Chránič krku bude v mezinárodním hokeji od nové sezony povinný.
Chránič krku bude v mezinárodním hokeji od nové sezony povinný.Profimedia
Hokejisté včetně těch z nižších českých soutěží budou muset od nové sezony povinně nosit chránič krku. Jeho používání zařadila Mezinárodní hokejová federace (IIHF) do pravidel v reakci na říjnové tragické úmrtí amerického útočníka Adama Johnsona (†29). Úprava pravidel byla schválena během nedávného mistrovství světa v Praze a v minulých dnech o ní federace informovala svazy i vedení jednotlivých soutěží.

"Byli jsme o tom informováni v úterý," řekl Loukota s tím, že extraliga se musí řídit pravidly IIHF. "Změnu na květnovém zasedání schválil kongres IIHF, tudíž se týká mezinárodních turnajů a evropských soutěží na všech soutěžních úrovních, tedy v extralize i v krajském přeboru," uvedl Šindler pro iDNES.

Zvýšením bezpečnosti hokejistů se začala hokejová federace, ale samostatně i jednotlivé svazy zabývat po tragické smrti amerického útočníka Johnsona, který zemřel po zásahu bruslí do krku v zápase britského poháru.

Johnson zemřel po nešťastném zásahu bruslí

Chrániče krku následně nařídilo hráčům používat několik soutěží, například zámořská juniorská soutěž WHL, britská nebo německá liga. V Česku jej museli nosit hráči do 20 let, dalším byly doporučeny. Už v prosinci zástupci IIHF avizovali, že jej hokejisté v brzké době budou muset používat na všech akcích pořádaných federací.

Hokejoví funkcionáři zároveň jednali s výrobci ochranného prvku, aby se ujistili, že dokážou uspokojit očekávanou zvýšenou poptávku. Šindler ve středu připustil, že bude možné požádat i o výjimku, pokud by například v českých soutěžích nešlo chrániče pro všechny hokejisty zajistit.