Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gudase zvolili v Anaheimu kapitánem, pocty se dočkal jako pátý Čech v historii NHL

Gudas je novým kapitánem Ducks.
Gudas je novým kapitánem Ducks.nhl.com/ducks
Radko Gudase (34) v Anaheimu před začátkem nové sezony NHL zvolili kapitánem. Řízný český obránce, který se na květnovém domácím MS stal světovým šampionem, se "céčka" na dresu dočkal jako pátý Čech v historii nejslavnější hokejové soutěže. Před ním to byl naposledy Milan Hejduk v roce 2012.

Před Gudasem se stejné pocty dostalo Jaromíru Jágrovi v Pittsburghu a NY Rangers, Hejdukovi v Coloradu, Bobbymu Holíkovi v Atlantě a Patriku Eliášovi v New Jersey Devils. Krátce funkci vykonávali také Jaroslav Špaček v Buffalu a Filip Kuba v Minnesotě, ale to bylo na bázi měsíční rotace.

Kladenský rodák načíná v organizaci Ducks druhou sezonu, předtím působil na Floridě, ve Washingtonu, Philadelphii a Tampě Bay. V NHL má na kontě 748 zápasů s bilancí 39+143, v minulé sezoně odehrál 66 utkání (6+12). V Anaheimu se stal devátým kapitánem v historii.

V Anaheimu, který v sezoně 2006/2007 získal Stanley Cup, ale posledních šest sezon zakončil bez postupu do play off, na Gudase sázejí, což se odráží v době jeho pobytu na ledové ploše – v minulém ročníku odehrál český obránce průměrně 19 minut a 30 vteřin za zápas, což je v jeho případě druhá nejvyšší porce za 12 sezon v zámoří.

V bilanci plus/minus byl loni suverénně nejlepší v Anaheimu, když se dostal na hodnotu +14. Mezi obránci se pak dokonce stal nejlepším střelcem organizace, když dal šest branek, zatímco Cam Fowler pět.

Minulá sezona Radka Gudase v NHL.
Minulá sezona Radka Gudase v NHL.Livesport

Kačeři byli bez kapitána od odchodu legendy Ryana Getzlafa do hokejového důchodu. Vítěz Stanley Cupu z roku 2007 a dvojnásobný zlatý medailista z olympijských her šéfoval Anaheimu dlouhých 12 sezon (2010-2022), ty poslední dvě se role rozdělila mezi trojici asistentů – Američana Fowlera, Kanaďana Adama Henriqueho a Švéda Jakoba Silfverberga. Poslední dva zmiňovaní už však změnili dres. Henrique aktuálně patří Edmontonu, přičemž Silfverberg se vrátil do rodné vlasti.

Gudas je zároveň vůbec prvním samostatným kapitánem Ducks z Evropy – v sezoně 1997/1998 vykonávala tuto funkci současně s Kanaďanem Paulem Kariyou i finská legenda Teemu Selänne.

Program NHL