Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fantastický Dostál vychytal San Jose a má druhou nulu v NHL, Ivan zapsal první asistenci

Na Dostála si nepřišel žádný hráč San Jose.
Na Dostála si nepřišel žádný hráč San Jose.Thearon W. Henderson / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia
Souboj českých brankářů přinesl sobotní program NHL. Lukáš Dostál (24) něm přechytal Vítka Vaněčka (28) a dovedl Anaheim k výhře 2:0 nad San Jose. Na druhou nulu v kariéře brněnský rodák potřeboval 30 zákroků. Historický okamžik za sebou má i Ivan Ivan (22), český útočník ve službách Colorada zaznamenal v zápase proti Columbusu (4:6) vůbec první asistenci v NHL. Dařilo se také Petru Mrázkovi (32), který 35 úspěšnými zásahy zařídil Chicagu výhru na ledě Edmontonu 5:2.

San Jose – Anaheim 0:2

Dostál odchytal poslední dva zápasy v přípravě a jako brankář číslo jedna vstoupil i do nového ročníku NHL. Na ledě San Jose zlikvidoval všechny pokusy domácích a byl vyhlášen první hvězdou zápasu.

Gólman letošních mistrů světa navíc jako první v klubové historii vychytal nulu hned v úvodním zápase sezony. "Kdyby nebyl v brance, zápas by se dost možná vyvíjel úplně jiným směrem. Byl rozdílovým hráčem, podržel nás," pochválil Dostála trenér Ducks Greg Cronin.

Dostál udržel čisté konto i přes několik ošidných závarů. Pomohl mu k němu i videorozhodčí, který hned ve třetí minutě zápasu odvolal trefu Fabiana Zetterlunda. "Nebylo to jen o mně. Kluci odehráli skvělý zápas, zblokovali spoustu střel a dost výrazně mi pomohli. Když přes ně něco prošlo, tak mě to trefilo," řekl Dostál.

Vaněček držel nerozhodný stav 0:0 až do 52. minuty, kdy ho překonal Isac Lundeström, který rozhodl o těsné výhře Ducks. Pojistku v závěru přidal Trevor Zegras, který se prosadil při risku domácích bez brankáře.

"Tým hrál velmi dobře dopředu i dozadu a hodně mi na ledě pomáhal. Musím říct, že jsem se cítil dobře," řekl Vaněček, který do San Jose zamířil z New Jersey už v březnu. V závěru minulé sezony ho ale do zápasu nepustilo zranění v dolní části těla.

Colorado – Columbus 4:6

Katastrofálním způsobem vstoupilo do nového ročníku Colorado, které prohrálo oba zápasy a navíc v nich dostalo 14 gólů. Z českého pohledu můžeme jediné pozitivum vidět v tom, že si místo v sestavě vybojoval Ivan, který proti Jackets zapsal i svůj první bod v kariéře, když se asistencí podílel na přesilovkové trefě Nathana MacKinnona.

Celkem na ledě Ivan strávil téměř 10 minut, jednou střelou ohrozil gólmana soupeře a připsal si i jeden záporný bod v hodnocení plus minus. O výhře hostů se nejvíce zasloužila první útočná formace, která nastřádala dohromady devět kanadských bodů. Sean Monahan, Kirill Marčenko i Jegor Činachov zaznamenali bilanci jednoho gólu a dvou asistencí.

Edmonton – Chicago 2:5

Výborný zápas odchytal také Petr Mrázek, jenž 35 zákroky vychytal výhru Chicaga na ledě Edmontonu 5:2. Zkušený gólman atakoval úspěšnost zákroků přesahující 95 procent a v Albertě byl jednou z hlavních tváří Blackhawks. Jednoznačnou výhru řídili Teuvo Teräväinen (2+2), Connor Bedard (1+2) a Seth Jones (1+2).

Zámořská liga viděla teprve druhé vzájemné střetnutí mezi Bedardem a Connorem McDavidem. Mladší z dvojice kanadských hvězd vyrovnal bilanci v těchto soubojích na 1:1. "Je skvělé, že jsme to dneska zvládli. Musím pochválit Petra (Mrázka), který byl neuvěřitelný. Myslím si, že dnešní výhra jde z velké části za ním," vyzdvihl Bedard českého brankáře.

Kompletní výsledky NHL