Dokoná Edmonton velkolepý obrat? Finále NHL rozhodne sedmý zápas na Floridě

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Dokoná Edmonton velkolepý obrat? Finále NHL rozhodne sedmý zápas na Floridě

Budou se v úterý radovat hráči Edmontonu, nebo Floridy?
Budou se v úterý radovat hráči Edmontonu, nebo Floridy?Profimedia
Sezona NHL vyvrcholí v noci na úterý rozhodujícím sedmým finálovým utkáním mezi domácí Floridou a Edmontonem. Panthers měli fantastický vstup do série, vyhráli třikrát v řadě a málokdo pochyboval, že by jim Stanley Cup proklouzl mezi prsty. Jenže Oilers si podmanili čtvrtý zápas 8:1 a poté vítězně zvládli i další dva. Mají tak šanci stát se teprve druhým týmem, který otočí finálovou sérii z 0:3 na 4:3.

Florida – Edmonton (úterý 2:00)

Jako dosud jedinému celku v historii NHL se průběh finále podařil ze stavu 0:3 obrátit Torontu v roce 1941, Maple Leafs tehdy otočili sérii s Detroitem. Edmonton si jako 10. tým v historii play off vynutil sedmý zápas, když s Floridou prohrával už 0:3. Oilers jsou pátým týmem v lize a prvním po Pittsburghu ze sezony 1990/91, který ve finále vstřelil pět a více gólů ve třech zápasech v řadě.

V sedmých finálových utkáních mají lepší bilanci domácí týmy (12-5), ovšem v posledních třech případech se radovali hosté. Nyní budou před vlastními fanoušky v Sunrise hrát Panthers. Ti pomýšlejí na první Stanley Cup v klubové historii, zatímco Edmonton touží ukončit 31 let trvající sérii, během níž na pohár nedosáhl kanadský tým.

Naposledy to dokázal v sezoně 1992/93 historicky nejúspěší Montreal Canadiens. Olejáři získali Stanley Cup v letech 1984, 1985, 1987, 1988 a 1990. Čtyřikrát u toho byl legendární Wayne Gretzky, jehož by nyní rád napodobil současný kapitán Connor McDavid.

V letošním play off nasbíral už 42 bodů, což je čtvrtý nejvyšší počet v historii. Rekord drží právě Gretzky (47), jenž jednou zažil i 43bodovou vyřazovací fázi. Mario Lemieux dosáhl maxima v podobě 44 bodů. McDavid každopádně již vylepšil rekord v počtu asistencí v jednom play off, nyní jich má na kontě 34, čímž o tři předčil Gretzkého.

Útočník Zach Hyman nasázel v letošních vyřazovacích bojích 16 gólů, což se nikomu nepodařilo od roku 1996. Rekordmany doposud jsou devatenáctigóloví Jari Kurri a Reggie Leach. I vzhledem ke třem výhrám za sebou je momentum na straně Edmontonu, jeho hráči cítí, že jsou v psychické výhodě.

"Věříme si bez ohledu na to, co se stane. Překonali jsme spoustu složitách situací a to nás skvěle připravilo," prohlásil Hyman. "Jsem si jistý, že jestli někdo dokáže otočit finále z 0:3, jsme to my. Ale ještě nás čeká spousta práce," dodal brankář Stuart Skinner.

V neděli vynechal trénink jejich spoluhráč Ryan Nugent-Hopkins, na druhé straně chyběl gólman Sergej Bobrovskij. Ten podával skvělé výkony v celém play off, ale v posledních třech zápasech inkasovala Florida 18 gólů. Z toho jich ruský brankář dostal 12, jednou byl totiž střídán a tři trefy mířily do prázdné branky.

"Máme před sebou ještě jeden zápas. Byli jsme připraveni hrát sérii na sedm utkání a na tom se nic nemění. My jsme třikrát vyhráli, tři dobré zápasy odehráli i oni. Teď je na nás, abychom doma uspěli," nechal se slyšet obránce Panthers Dmitrij Kulikov.

Není bez zajímavosti, že 75 % sedmých zápasů v play off NHL vyhrál tým, který vstřelil první gól. Ve finále je toto číslo o pět procent nižší. "Bude to největší zápas v NHL za mnoho let," myslí si útočník Floridy Matthew Tkachuk.

Výsledky play off NHL