Český týden v NHL: Pastrňák srovnal Jágra a přidal se k Espositovi, Gudas se pěstmi mstil

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Český týden v NHL: Pastrňák srovnal Jágra a přidal se k Espositovi, Gudas se pěstmi mstil

David Pastrňák je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem NHL.
David Pastrňák je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem NHL.Profimedia
Předposlední týden základní části ročníku 2022/23 v nejslavnější hokejové soutěži světa je minulostí, jak v něm obstáli Češi? Tentokrát jich bylo v akci celkem 23 a všechny znovu zastínil neskutečný David Pastrňák (26), který přidal další hattrick a poprvé v kariéře dosáhl na hranici 60 gólů v sezoně. Skvěle se předvedl také gólman Vítek Vaněček (27) a premiéru v tomto ročníku si odbyl agilní Adam Raška (21) ze San Jose.

Tři nejzajímavější počiny

David Pastrňák (Boston)

Tato pravidelná rubrika by se s klidem mohla přejmenovat na Pastrňákův týden v NHL. Český kanón tentokrát ve třech utkáních čtyřikrát skóroval a dvakrát nahrával, dvě jeho trefy byly vítězné (jedna v prodloužení) a hned dvaadvacetkrát vypálil. A teď si na vše trochu posviťme. V neděli hattrickem sestřelil Philadelphii 5:3 a šlo o jeho 15. třígólový zápas kariéry. To je vyrovnání Jágrova českého rekordu. Jako druhý v historii klubu dosáhl na metu 60 branek v sezoně, což před ním zvládl pouze Phil Esposito. Český sezonní rekord Jaromíra Jágra je vzdálen pouhé dva zásahy, třetí gól pro Pastrňáka byl 300. gólem kariéry. Ročník 2022/23 je prvním po 27 letech, který má dva šedesátigólové střelce, kromě Pastrňáka dosáhl na tuto cifru také Connor McDavid.

Vítek Vaněček (New Jersey)

Tentokrát má za sebou pro změnu velmi vydařený týden. V úterý byl u výhry 5:1 nad Pittsburghem, ve čtvrtek dokonce Devils vyhráli 8:1 nad Columbusem. Celkem zastavil 38 střel a proti Pens byl zvolen druhou hvězdou zápasu. Procentuální úspěšnost zastavil na 95%, více než jeho 32 výher má v sezoně jen šest brankářů. Výhra nad Blue Jackets byla pro Devils padesátou v sezoně, to dokázali teprve podruhé v historii.

Pavel Zacha (Boston)

Zažívá nejlepší ročník kariéry, a to zdaleka. V sobotu si dokonce užil bitvu proti bývalým kolegům z New Jersey a o výhře 2:1 rozhodl dvěma góly. Nezastavil se ani o den později proti Philadelphii, kde přidal branku a nahrávku a díky čtyřem bodům (3+1) ve třech zápasech byl s klidem druhým nejproduktivnějším Čechem týdne. Průměrně hrál 17 minut a 35 vteřin, to je pro změnu třetí nejlepší výkon. Tři body mu chybí k 60 v sezoně.

ÚTOČNÍCI

Radek Faksa (Dallas)

Tentokrát zvládl dvě asistence ze tří zápasů a popáté z osmi sezon dosáhl minimálně na 20 bodů (11+9). Na branku vystřelil dvakrát, bilanci plus minus vylepšil o jeden bod.

Tomáš Hertl (San Jose)

V neděli využil hrubé chyby svého bývalého spoluhráče Jasona Demerse, který hrál první zápas sezony a 700. kariéry a proti Oilers dvaadvacátým gólem v ročníku srovnal na 1:1. Byl to jeho jediný bod ze tří utkání a jediný gól z pouhých tří střel. Přidal také čtyři záporné body a ve statistice +/- je s bilancí -31 v celé NHL devátým nejhorším hráčem.

Filip Chytil (NY Rangers)

Má za sebou bodově nevýrazný týden, ve třech duelech jedinkrát nahrával a sedmkrát pálil. V sobotu protu Columbusu strávil na ledě 17 minut a 38 vteřin, to je jeho čtvrtý nejlepší ice-time v ročníku.

David Kämpf (Toronto)

V úterý přerušil pětizápasové čekání na bod, nahrál na gól proti Columbusu (4:2) a díky 26 bodům si vyrovnal bodové maximum z minulé sezony. Magazín The Athletic ho zařadil mezi 15 nejlépe bránících centrů celé soutěže. V sobotu zkusil proti Montrealu efektivní "Michigan", ale obránce Mike Matheson mu ho překazil. Ve třech zápasech přidal tři kladné body a třikrát vystřelil.

Dominik Kubalík (Detroit)

Zaznamenal pouze nahrávku během páteční výhry 5:0 nad Montrealem. Ze čtyř střel ve třech zápasech ani jednou neuspěl, získal také záporný bod a průměrně hrál 14 minut a 11 vteřin.

Jakub Lauko (Boston)

Naskočil jen do nedělního zápasu s Flyers. Hrál lehce přes osm minut a byl na ledě u jedné obdržené branky.

Martin Nečas (Carolina)

Znovu nebyl zrovna produktivní, ale tentokrát aspoň vstřelil ve třech duelech gól. V úterý Canes porazili Ottawu 3:2 v prodloužení a Nečas byl autorem vítězné trefy. V nastaveném čase v sezoně uspěl počtvrté, to dokázal kromě něj v celé lize pouze Pastrňák. V sobotu proti Buffalu vůbec nevystřelil, to se mu stalo podruhé v sezoně.

Tomáš Nosek (Boston)

Ve třech zápasech nebodoval, přidal záporný bod a v šesti případech ohrozil brankáře soupeře. Průměrně trávil na ledě 13 minut a 15 vteřin. Tři utkání mu chybí ke 400 v NHL.

Ondřej Palát (New Jersey)

Střílení přenechával ostatním, soupeře ohrozil ve třech bitvách v jediném případě. Dvě branky svým spoluhráčům ale dokázal připravit. Průměrný čas 13 minut a 38 vteřin byl čtvrtý nejslabší v uplynulém týdnu.

Adam Raška (San Jose)

Na farmě v AHL baví svými hity, nebojácností a energickou hrou, a tak se poprvé v ročníku dočkal pozvánky do prvního mužstva. Proti Coloradu ve čtvrtek zapsal kladný bod, proti Edmontonu v sobotu zase jeden záporný. Jediný střelecký pokus se neujal, průměrný čas na ledě 11 minut a 58 vteřin byl mezi všemi Čechy druhý nejnižší.

Jakub Vrána (St.Louis)

Po střeleckých hodech z minulých týdnů zpomalil a ve třech zápasech pouze jednou asistoval a čtyřikrát vystřelil. V sobotu byl během prohry 3:5 s Minnesotou na ledě během obou branek ve vlastním oslabení, které Blues inkasovali v první třetině za 20 vteřin. Průměrně hrál jen 13 minut a 39 vteřin.

OBRÁNCI

Radko Gudas (Florida)

V pátek sudí během jednoho z nejvypjatějších zápasů sezony mezi Panthers a Ottawou rozdali celkem 166 trestných minut, a to by bylo aby se na této cifře nepodílel i vyhlášený tvrďák. Když Patrick Brown v 27. minutě osprchoval brankáře Alexe Lyona byl to Gudas, kdo po něm skočil a zapsal třetí bitku sezony a druhou během 16 dní. V zápase zvládl také nahrávku a celkem si během tří utkání vylepšil statistiku +/- o tři kladné body.

David Jiříček (Columbus)

Poprvé od ledna se podíval do prvního týmu a poprvé od listopadu si zahrál. V sobotu proti NY Rangers jednou poslal dva samotné soupeře na gólmana a byl na ledě v 60. minutě u branky, kterou soupeř uzavřel skóre na 4:0. Odehrál 21 minut a 2 vteřiny, své dosavadní maximum ve třech utkáních v NHL. Obratem znovu zamířil na farmu.

Jan Rutta (Pittsburgh)

Do akce se kvůli zranění dostal poprvé od 16. března, výhry 4:1 nad Minnesotou a 5:1 nad Detroitem podpořil pokaždé střelou na branku a kladným bodem. Jednou usedl na trestnou lavici a průměrně hrál 15 minut a 39 vteřin. 

Radim Šimek (San Jose)

Týden předtím zazářil třemi kladnými body, tentokrát vše vygumoval čtyřmi zápornými. Ve třech zápasech jako jediný kromě Jiříčka a Lauka vůbec nevystřelil, hrál téměř 16 minut a jednou usedl na trestnou lavici.

Jakub Zbořil (Boston)

Bruins nechávají některé z opor před play off odpočívat, a tak se Zbořil objevil ve dvou ze třech utkání. Průměrně hrál téměř 16 minut, třetí asistencí sezony podpořil nedělní Pastrňákův hattrick při výhře 5:3 nad Philadelphií.

BRANKÁŘI

Lukáš Dostál (Anaheim)

Ve středu dostal jen dva góly od silného Edmontonu (1:3), v neděli jich bylo pět (4:5p) od šampionů z Colorada. Celkem zakročil v 71 případech a měl slušnou úspěšnost zásahů 91%. Na výhru čeká od 17. března.

Pavel Francouz (Colorado)

Objevil se v zápase po zranění poprvé od 7. února. Od Anaheimu inkasoval čtyřikrát z 23 střel a v utkání, které Avalanche vyhráli 5:4 v prodloužení, měl úspěšnost zásahů 82,6%. Oslavil první vítězství od 21. ledna.

Petr Mrázek (Chicago)

V úterý zastavil 33 zákroky o play off bojující Calgary a po výhře 4:3 přidal deváté vítězství ročníku. V sobotu to bylo horší, od Seattlu dostal sedm branek z 31 střel a sedmkrát v jednom utkání inkasoval v tomto ročníku už počtvrté... Chicago prohrálo 10 zápasů z posledních 11.

Karel Vejmelka (Arizona)

Znovu bez výhry, na kterou čeká už skoro měsíc. Objevil se jen ve čtvrteční prohrané bitvě proti Seattlu (2:4), ve které zastavil 30 střel z 33 a v závěru sledoval soupeře, kterak slaví ve své druhé sezoně historicky první postup do bojů o Stanley Cup.