Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Záludnost na hokejovém MS. Češi ve čtvrtfinále mohou znovu potkat soupeře ze skupiny

Čistě teoreticky se Česko ve čtvrtfinále může utkat znovu s Lotyšskem.
Čistě teoreticky se Česko ve čtvrtfinále může utkat znovu s Lotyšskem.Profimedia
Na aktuálním hokejovém šampionátu může být tradiční systém čtvrtfinále úplně jiný než v předchozích letech. A pokud Češi postoupí do play off, nemusí se potkat s týmem z druhé skupiny. Netradiční scénář může nastat v případě, že by nasazení týmů proti sobě svedlo celky pořadatelských zemí Lotyšska a Finska.

Standardní rozpis je takový, že se nejlepší tým skupiny A střetne s týmem z 4. místa skupiny B. Další dvojice jsou 2A – 3B, 2B – 3A a 1B – 4A. Reglement letošního mistrovství světa také uvádí, že všechna čtvrtfinále se hrají v jeden den – tedy ve čtvrtek 25. května. Domácí Finsko má právo hrát v Tampere od 19:20, stejně jako Lotyšsko ve stejný čas v Rize.

Paradoxně ale může nastat situace, kdy by konečné umístění po základních skupinách mohlo svést Finy a Lotyše ke vzájemnému souboji. K tomu ale dojít nemůže.

V případě, že by se obě pořadatelské země umístily na příčkách, znamenajících vzájemný zápas, nebude se čtvrtfinále hrát křížem, ale v rámci skupin. Vzorec by tedy vypadal následně: 1A – 4A / 2B – 3B a druhý semifinalista by vzešel z dvojic 1B – 4B / 2A – 3A.

Další zápasy Česka na MS.
Další zápasy Česka na MS.Livesport

Český tým by pak v každém případě ještě na čtvrtfinálový zápas zůstal v Rize a podruhé by čelil některému soupeři ze základní skupiny. Čili by si jej klidně mohl při shodě okolností na základě vlastních výsledků sám vybrat.

Češi už systém zažili

Podobný scénář nastal už v roce 2012, kdy světový šampionát hostilo současně Finsko se Švédskem a paradoxně se oba domácí týmy umístily na 2. a 3. místě. Tehdy se však křížem hrálo až od semifinále. Čechům systém podruhé na turnaji postavil do cesty domácí Švédy a po vítězství v Globen areně ve Stockholmu postoupil tým vedený Aloisem Hadamczikem do semifinále, aby nakonec z Helsinek přivezl bronz. Tehdy reprezentace skončila ve skupině na třetím místě a druhé Švédy porazila 4:3, i když v základní skupině prohrála 1:4.

Herní systém mistrovství světa, kdy se ve čtvrtfinále potkávaly týmy z protějších skupin, se měnil o rok později. Tehdy turnaj opět hostila města Helsinky a Stockholm, ale na scénář se vzájemným čtvrtfinálovým duelem pořadatelských zemí nedošlo. Stejně tak se plán B nemusel používat ani v roce 2017, kdy se MS uskutečnilo v Německu a Francii.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi