Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Vyrovnaná bitva. Junioři podlehli na MS Američanům až v nájezdech, i tak jsou ve čtvrtfinále

Gólman Michael Hrabal dlouho držel naděje českého týmu.
Gólman Michael Hrabal dlouho držel naděje českého týmu.iihf.com
Čeští junioři se po úvodní šestibrankové sprše od Slováků vzchopili a na mistrovství světa už po třech zápasech slaví postup do čtvrtfinále. Pomohl jim k tomu bodový zisk z duelu s Američany, jednomu z hlavních favoritů šampionátu v Göteborgu podlehli až v nájezdech, když v základní hrací době skončil zápas 3:3. Aktuálně poslední Norové už nemohou celek kouče Patrika Augusty předstihnout.

Oba výběry se na juniorském MS utkaly naposledy loni v srpnu a ve čtvrtfinále nečekaně vyhráli Češi. Tehdejší obhájce zlatých medailí porazili 4:2 i díky gólu a asistenci Jiřího Kulicha, jenž je hlavní postavou týmu také letos. Předešlých sedm zápasů na MSJ však skončilo výhrou Američanů, v několika případech drtivou. 

A zámořský tým vykročil za dalším úspěchem už po 72 vteřinách, když Howard bezchybně využil brejk dvou na jednoho poté, co Češi ztratili lacině puk. Národní tým se ztuha vyrovnával s bleskovým tempem favorita, na jehož kontě rychle přibývaly střely, zatímco Kulich a spol. se dostali k prvnímu přímému ohrožení soupeřovy branky z útočné třetiny až v 16. minutě. Štancl jej však rovnou jistě proměnil ve vyrovnání.

A reprezentaci bylo ještě veseleji. Protivník své zdrcující tempo nevydržel déle než 20 minut, pohyb na ledě se vyrovnal, stejně tak poměr střel a šancí. V těchto fázích utkání to byli Češi, kdo psal osud utkání. Dvakrát se dostali do vedení, jenže svěřenci teprve 34letého kouče Davida Carlea dokázali vždy rychle vyrovnat. Náskok nikdy nevydržel déle než tři minuty.

Nicméně obhájci stříbra získali pevnou půdu pod nohama, Američany dokázali nezřídka uzavřít v jejich obranném pásmu, ti se spoléhali na brejky a stále častěji také na hru do těla. Až v závěru se nadechli k náporu, jenže gólman Michael Hrabal svůj tým několikrát podržel. Stejně jako v oslabení v prodloužení, kdy se puk po jeho zákroku povaloval blízko brankové čáry.

V nájezdech na něj dlouho nemohli soupeři vyzrát, Kulich poslal národní tým do vedení, jenže Češi mečbol i své další šance zahodili. A Američané v sedmé sérii rozhodli. 

Přehled utkání Česko – USA