Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Je skvělé být v kabině mezi svými, říká Kulich. Těší se na spolupráci s Šalém a Šapovalivem

Jiří Kulich během uplynulého MSJ.
Jiří Kulich během uplynulého MSJ.Profimedia
První trénink s hokejovou reprezentací do dvaceti let před nadcházejícím mistrovstvím světa dnes ve Švédsku absolvoval útočník Jiří Kulich (19). Jedna z očekávaných opor týmu věří, že krátký čas na aklimatizaci a sehrání se spoluhráči nebude problém. Trenéři jej zařadili do formace s Eduardem Šalém a Matyášem Šapovalivem, se kterými hrál na minulém šampionátu i mistrovství světa hráčů do 18 let.

"Je skvělé, že jsem zase v kabině mezi svými a na ledě mezi Čechy. Pořád jsem byl trochu rozbitej, ale jak říkám, bylo to skvělé," řekl Kulich v rozhovoru pro hokejový svaz po prvním tréninku. Devatenáctiletý útočník přiletěl z USA v pátek. "Nemyslím si, že bych měl problém s časovým posunem. Spíše jsem byl unavený. Spát jsem šel v normální čas a správně jsem i vstával," uvedl rodák z Kadaně.

Kulich v této sezoně debutoval v dresu Buffala v NHL, jinak ale působil na farmě v Rochesteru v nižší AHL, kde je aktuálně nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem týmu. S 16 góly je zároveň nejlepším střelcem celé soutěže.

Program skupinových zápasů reprezentační dvacítky na MS.
Program skupinových zápasů reprezentační dvacítky na MS.Livesport

Teď si musí rychle zvykat na hru na větším evropském kluzišti. "Má to své plusy i minusy. Musím se s tím nějak porvat a zatím jsem neviděl žádný rozdíl. Ani jsem to neměl nějak v hlavě, což je možná hlavní," řekl Kulich, který působí v zámoří druhou sezonu.

První zápas na juniorském MS čeká český výběr v úterý, Kulich tak má před sebou jen tři tréninky. "Určitě to bude stačit a budu připravený," věří Kulich. Znovu si zahraje s Šalém a Šapovalivem, s nimiž pomohli před rokem dvacítce ke stříbrným medailím.

"Je krásné, že jsme zase mohli obnovit spolupráci. Víme, že mezi sebou máme chemii. Dokážeme si vyhovět a hodně se spolu bavíme. Určitě je to výhoda," řekl Kulich, který na předešlých turnajích plnil roli střelce. "Nehrajeme na role, ale je pravda, že na minulých mistrovstvích mě kluci hledali a já jsem byl střelec. Budeme se ale snažit vyhovět každý každému," podotkl.

Program MS U20

Prvním soupeřem českého týmu budou v úterý slovenští hokejisté. "První zápas je vždy nejdůležitější. Ještě je to derby se Slováky. O to důležitější to je. Budeme se muset připravit a podat co nejlepší výkon," řekl Kulich.