Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Profil čtvrtého českého soupeře na MS: Slovinsko spoléhá i na útočníka z KHL

Jan Drozg (vlevo) slaví se spoluhráči branku proti Kanadě.
Jan Drozg (vlevo) slaví se spoluhráči branku proti Kanadě.Matt Zambonin / IIHF
Češi po vítězstvích 2:1 nad Slovenskem a 5:1 nad Kazachstánem poprvé v historii prohráli 3:4 v prodloužení s Lotyšskem. Ve čtvrtém utkání skupiny B na mistrovství světa je ve čtvrtek čeká Slovinsko. Dvoumilionová země je po Kazachstánu jediným dalším účastníkem turnaje, který povolal i hráče z KHL. Kromě toho má v kádru též bývalého extraligového gólmana. Cíl má stejně jako na předešlých šampionátech jediný – udržet se v elitní divizi další rok.

Na rozdíl od českého výběru Slovinci na letošním turnaji zatím ani jednou nezvítězili. MS odstartovali vysokou prohrou 0:7 se Švýcarskem, ve druhém duelu pak padli 2:5 s Kanadou. Třetí zápas skupiny B s Norskem je nicméně čeká teprve v úterý, na oddych před střetnutím s Českem tak budou mít o den méně než jejich soupeř.

Matjaž Kopitar povolal do národního týmu mimo jiné také Jana Drozga, útočníka Amuru Chabarovsk působícího v KHL. Levý křídelník draftovaný v roce 2017 Pittsburghem Penguins byl v uplynulém ročníku kontinentální soutěže šestým nejproduktivnějším hráčem svého týmu. Vstřelil osm branek a 13krát asistoval.

Právě on vstřelil také oba góly Slovinců v utkání s Kanadou. Na šampionátu nejvyšší kategorie je poprvé, kromě toho se v dresu národního týmu minulý rok zúčastnil zimních olympijských her. Mezi jeho spoluhráči je i bývalý mladoboleslavský gólman Gašper Krošelj. Ten ovšem po úvodním debaklu se Švýcarskem místo v brance přenechal 29letému Lukovi Gračnarovi.

Přehled zápasu Česko – Slovinsko

V přípravě na MS odehrál slovinský národní tým dohromady 10 zápasů. V 7 případech se radoval z výhry a jen třikrát padl. Úspěšně zvládl například duely s Rakouskem (5:3) nebo Dánskem (3:1). Jednu porážku mu uštědřilo Polsko (3:4sn) a zbylé dvě Francie (3:4, 1:2p).

Slovinsko je sporadickým účastníkem elitního hokejového šampionátu. Poprvé se na něj probojovalo v roce 2002 a jeho letošní start má pořadové číslo 10. Většina turnajů je ale z pohledu Slovinců především bojem o udržení v nejvyšší kategorii.

V minulosti se Češi s tímto soupeřem setkali jen čtyřikrát, pokaždé na MS. Všechny vzájemné zápasy ovládl tuzemský výběr. V dějišti letošního turnaje se oba celky setkaly v roce 2006, Lvi v něm triumfovali 5:4. Poslední souboj se Slovinci pak pamatuje například duo Michal Kempný a Roman Červenka, kteří se na vítězství 5:1 z roku 2017 oba podíleli vstřelenou brankou. Druhý jmenovaný tehdy přidal ještě asistenci.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi