Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Novinka platná i pro MS v Česku. Hokejová IIHF zavede povinné chrániče krku

T.J. Oshie v NHL začal ochranu krku hned po nehodě nosit.
T.J. Oshie v NHL začal ochranu krku hned po nehodě nosit.Profimedia
Mezinárodní hokejová federace IIHF zavede povinné nošení chráničů krku na všech turnajích, které pořádá. Platit bude na mistrovství světa mužů a žen i olympijských hrách. IIHF tak zareagovala na smrtelnou nehodu Adama Johnsona, který zemřel po zásahu bruslí do krku na konci října při zápase britského poháru. O stanovení nového pravidla informovala na svém webu. Dosud byla ochrana krku povinná jen na turnajích kategorií hráčů do dvaceti a osmnácti let.

Přesné datum, kdy pravidlo pro seniorské týmy oficiálně vstoupí v platnost, bude podle federace záviset na dostupnosti chráničů u dodavatelů. Zástupci IIHF nyní s výrobci jednají, aby se ujistili, že budou schopni uspokojit očekávanou zvýšenou poptávku.

Johnsonova tragická smrt se stala impulzem, aby se otázkou ochrany zdraví začali zabývat zástupci profesionálních soutěží i samotní hráči po celém světě. Britská i německá liga posléze zavedly povinnost pro všechny hokejisty nosit chránič krku s platností od začátku nového kalendářního roku, v dalších soutěžích včetně české extraligy se o problematice jedná.

V domácí extralize musí chránič krku nosit povinně hráči do 20 let. Ředitel soutěže Martin Loukota na přelomu října a listopadu kluby kontaktoval a předal jim aktuální výtah z pravidel. Zároveň hráčům doporučil, aby ochranný prvek začali používat. Udělali to například Lukáš Sedlák a Tomáš Hyka z Pardubic nebo David Kaše z Litvínova. "O tom, zda to bude povinné, se rozhodneme po sezoně," řekl Loukota ČTK.

Livesport Daily #124: Jak zlepšit bezpečnost hokejistů, vysvětluje expert Jakub Koreis
Livesport