Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Německo rozebralo Kazachstán 8:2. Uspěli i Američané, Británie opět padla

Ve středu Němci zničili Lotyšsko 8:1, v pátek Kazachstán 8:2.
Ve středu Němci zničili Lotyšsko 8:1, v pátek Kazachstán 8:2.Profimedia
Německo na mistrovství světa v Ostravě nasázelo podruhé za sebou osm branek. Kazachstán rozstřílelo 8:2, v pátém utkání si připsalo třetí výhru a udělalo další krok k postupu do čtvrtfinále. Gólem a třemi asistencemi se na výhře podílel John Peterka, čtyři asistence posbíral Wojciech Stachowiak. Druhé utkání skupiny B ovládli hráči USA, Polsko porazili 4:1. V pražské skupině A si Dánsko poradilo 4:3 s Velkou Británií, která nadále čeká na první bod na šampionátu.

Německo – Kazachstán 8:2

Německu vyšel ideálně vstup do utkání a již po 62 sekundách hry se dostal do vedení. Brankář Šutov sice dokázal zlikvidovat první dvě střely, od brusle spoluhráče Metalnikova se ale puk odrazil za jeho záda. O 82 sekund později přidal druhý gól Tuomie, trefil se přesně k tyči.

Gólman Grubauer si první zákrok připsal až v sedmé minutě, krátce poté ale Kazachstán snížil. V první přesilové hře využil překvapivou zpětnou přihrávku Rymareva kapitán Starčenko. Kazaši následně se soupeřem srovnali krok, vyrovnat se jim ale nepodařilo.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Na konci první třetiny měl velkou příležitost po rychlém protiútoku Kahun, Šutov ale střelu vyrazil. Hned po 71 sekundách druhé části Němci přidali třetí gól, když se prosadil Peterka. Blízko snížení byl Savickij, trefil ale tyč. V následné přesilovce poté Grubauer vychytal Panjukova. Vydařenou herní pasáž Kazachů zakončila další tyčka, kterou nastřelil Muchametov.

Místo snížení přišly německé branky. Ve 29. minutě potrestal chybu soupeře v rozehrávce Reichel, jenž překonal Bojarkina, který po třetím gólu nahradil Šutova. Další branku Wissmanna sice rozhodčí po kontrole u videa odvolali s odkazem na ofsajd, který vydařené akci předcházel, ve 36. minutě se již v souladu s pravidly prosadil Kälble.

Ve 49. minutě mohl navýšit německé vedení Kahun, český rodák však nenašel recept ani na druhého kazašského brankáře. Krátce poté Bojarkina překonal po vydařené kombinaci druhého útoku Reichel a připsal si druhý gól v utkání. Následně sice snížil Koroljov, ale poslední slovo měli němečtí střelci. V oslabení se prosadil Tiffels a na konečných 8:2 upravil Kastner.

Velká Británie – Dánsko 3:4

Británie, která se vrátila po roční odmlce mezi elitu, začala lépe. V šesté minutě překvapil gólmana Frederika Dichowa po objetí branky kanonýr Liam Kirk. Už po 61 sekundách přišla odpověď, když se z dorážky snadno prosadil dnes poprvé Aagaard. Když v deváté minutě napřáhl v přesilovce Phillip Bruggisser, slavili vedení Seveřané, jenže už v polovině 11. minuty srovnal úvodní gólovou přetahovanou Cade Neilson.

Po 102 sekundách ze druhé třetiny už ale byli Dánové zase zpět ve vedení. Oscar Fisker Molgaard získal kotouč v útočném pásmu, Olesen s Aagaardem si pak pohráli s bránícími soupeři včetně gólmana Jacksona Whistleho a postarali se o zbytek. Ve 39. minutě však přesně zamířil Nathanael Halbert a bylo to 3:3.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Britové se ve třetí třetině nejdříve ubránili při trestu Roberta Dowda a stalo se jim osudným vyloučení Evana Moseyho, při němž v 52. minutě po přihrávce Joachima Blichfelda usměrnil puk za Whistleho z brankoviště Wejse. Vyrovnat se jim nepodařilo při trestu Alexandera Trueho, když přesilovku zkrátil o šest sekund trest za příliš mnoho hráčů na ledě, ani při závěrečné power play ještě umocněné na 34 sekund přesilovkou po faulu Nicholase B. Jensena.

Polsko – USA 1:4

Poláci začali mnohem aktivněji než v předešlém utkání proti Slovensku, kdy hned v úvodu inkasovali. Ve třetí minutě rozjásal početnou skupinu polských fanoušků Wronka, který z rychlého protiútoku prostřelil Augustinea v brance USA. Gól však kvůli ofsajdu neplatil.

Amerického rodáka Murraye v polské brance prověřil v přesilové hře Caufield, skóre ale neotevřel. Outsider měl v první třetině více ze hry, i díky třem přesilovým hrám, gólově se však prosadit nedokázal.

Ve druhé části zámořští hráči v ofenzivě výrazně přidal a tlačili se před Murraye. Šestatřicetiletý brankář, jenž za Polsko chytá od sezony 2016/17, se proti krajanům dlouho držel, zlikvidoval dokonce samostatný nájezd Gaudreaua, ve 31. minutě ale kapituloval. Po přečíslení tři na jednoho ho překonal Kesselring.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Vyrovnat mohl Walega, ale Augustine byl připravený. Na druhé straně se Murray vyznamenal proti Nelsonově zakončení. Krátce před koncem druhé části, v čase 39:17, Američané své vedení zvýšili. Murray sice vyrazil střelu Pinta, od dojíždějícího Tkachuka se ale puk odrazil do branky.

Třetí gól americký tým přidal hned na začátku třetí třetiny, kdy se po 71 sekundách prosadil Caufield. Pasiutovi se následně přesnou střelou k tyči podařilo snížit, žádné drama se ale nekonalo. Pohotově dorážející Caufield vrátil Američanům rychle tříbrankové vedení. Murray si nakonec připsal 53 úspěšných zákroků.

Další výsledky MS