Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejproduktivnější hráč šampionátu Weegar exkluzivně: Mistrovství si nemůžu vynachválit

MacKenzie Weegar vládne bodování turnaje.
MacKenzie Weegar vládne bodování turnaje.IIHF
Solidně vstoupila do mistrovství světa favorizovaná Kanada, která ze čtyř úvodních bitev vydolovala 11 bodů a vládne skupině B. K dobrému startu výrazně pomohl také zkušený obránce MacKenzie Weegar (29) z Calgary, který je díky třem brankám a pěti nahrávkám nejen nejproduktivnějším hráčem týmu, ale rovnou celého turnaje. "Jsem hrdým Kanaďanem a snažím se reprezentovat nejlépe, jak dovedu," říká muž, který zároveň s šesti kladnými body patří mezi nejlepší v tabulce +/-.

V NHL má za sebou šest sezon, vypracoval se mezi lepší ofenzivní beky soutěže, také proto s ním Flames v létě podepsali smlouvu v hodnotě 50 milionů dolarů. Spoléhá na něj i tým Kanady, v němž zastává roli asistenta kapitána. "Je to skvělý pocit, jsem hrdý na to, že zvládám být dobrým lídrem. V týmu máme sice spoustu mladých hráčů, ale celkově máme skvělou partu a snažím se, aby si všichni odsud odnesli nejlepší zkušenosti," řekl Weegar v rozhovoru pro Livesport Zprávy.

Víte o tom, že jste zatím nejproduktivnějším hráčem turnaje?

"Ano, pár známých mi už o tom říkalo. Jsem nicméně hlavně rád, že máme dobrou formu. To je nejdůležitější."

Považujete se sám za ofenzivního beka?

"Řekl bych, že jsem spíše všestranným obráncem. Rád hraju pořádně dozadu, a když můžu pomoct v útoku, také do toho dávám všechno."

Weegarovi se na MS daří skvěle.
Weegarovi se na MS daří skvěle.Livesport

Na mistrovství světa jste úplně poprvé. Co pro vás znamená mít na sobě kanadský dres?

"Znamená to pro mě opravdu hodně. Miluju svou zemi, vyrůstal jsem tam, mám tam rodinu... Jsem hrdým Kanaďanem a snažím se reprezentovat nejlépe, jak dovedu."

Dostáváte nějaké zprávy od přátel nebo rodiny?

"Samozřejmě. Dokonce do Rigy přijedou, aby poznali, jaké to je být součástí kanadského týmu. Moje rodina nikdy nic takového nezažila, takže se nemůžu dočkat, až dorazí."

V kabině tady máte i spoluhráče z NHL Milana Lucice, se kterým válíte za Calgary. V šatně je mimo jiné nejstarším a nejtěžším hráčem. Co o něm můžete říct?

"Jen to nejlepší. Je to ikona, pořád má spoustu energie na rozdávání. Takže máme velké štěstí, že ho máme v kabině."

Jak zatím hodnotíte atmosféru mistrovství?

"Zatím je to úžasné. Město i fanoušci jsou skvělí, nemůžu si Rigu dostatečně vynachválit. Užívám si to, bavím se hokejem i turnajem jako takovým."

Hokej v zámoří je jiný, nejen díky velikosti kluziště, ale i jinému způsobu fandění. Překvapilo vás tu něco?

"Přijel jsem úplně bez očekávání, chci prostě hrát jen dobrý hokej a zároveň jsem rád, že se tady můžu potkat se spoluhráči a užít si společnou zábavu."

Ještě v minulé sezoně jste hrál za Floridu, která se aktuálně probojovala v NHL až do konferenčního finále, tedy mezi nejlepší čtveřici. Sledujete zápasy a dění kolem?

"Ne, nesleduji, soustředím se hlavně na mistrovství světa."

Další zápasy Kanady ve skupině.
Další zápasy Kanady ve skupině.Livesport

V červenci jste se stal součástí jedné z největších výměn posledních let. Ze slunné Floridy jste společně s Jonathanem Huberdeauem putoval do chladného Calgary za Matthewa Tkachuka. V čem byla největší změna?

"Potřeboval jsem víc zimního oblečení a nové boty, nic víc."

A na začátku října jste pak rovnou podepsal lukrativní osmiletý kontrakt...

"Jo, mám tam velké plány. (usmívá se) V Calgary jsem stoprocentně spokojený a těším se na každou chvíli, kterou tam budu moct strávit."

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi