Česko - Slovensko živě: Národní hraje na úvod MS v hokeji federální derby

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Slovensko – Česko 2:3. Soupeř dvakrát vedl, zápas otočil dvěma trefami debutant Sedlák

Čeští hokejisté hrají v prvním zápase se Slovenskem.
Čeští hokejisté hrají v prvním zápase se Slovenskem.Livesport
Čeští hokejisté sice ve svém zahajovacím utkání na mistrovství světa v Rize se Slovenskem dvakrát prohrávali, nakonec však zvítězili 3:2. Všechny góly přitom padly v úvodní části. Dvě branky národního týmu vstřelil při svém debutu na světovém šampionátu pardubický Lukáš Sedlák, úvodní český zásah obstaral naopak nejzkušenější hráč výběru, kapitán Roman Červenka.

Národní tým nastoupil v brance se Šimonem Hrubcem, jednička loňského mistrovství Karel Vejmelka usedla jen na tribunu. Do sestavy naskočil i útočník Jiří Smejkal, který při čtvrtečním tréninku po nešťastném zásahu hokejkou do obličeje od Jiřího Černocha přišel o tři zuby.

Úvodní třetina nabídla divákům skvělou podívanou okořeněnou pěti góly. Jako první se v přesilové hře prosadilo Slovensko zásluhou Martina Chromiaka, český tým ovšem za necelé dvě minuty vyrovnal. Z brejkové situace se díky krásné souhře Dominika Kubalíka a Červenky prosadil druhý jmenovaný.

Na konci 11. minuty šel soupeř opět do vedení a čisté svědomí neměl gólman Hrubec. Nahozený puk od modré neztlumil lapačkou a když si jej chtěl přisunout hokejkou, udělal to tak nešikovně, že mu kotouč projel mezi nohama až do sítě.

Svěřenci Kariho Jalonena ovšem znovu dokázali najít odpověď poměrně rychle. Díky práci specialisty na hru v oslabení Jakuba Fleka se v početní nevýhodě ocitl sám před slovenskou brankou Lukáš Sedlák a svůj vůbec první zápas na MS v kariéře ozdobil gólem.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi

Po nešetrném zákroku hradeckého Mislava Rosandiče kolenem na Jiřího Černocha dostal národní tým k dispozici pětiminutovou přesilovku a podařilo se mu ji využít už po 11 sekundách. Překrásnou kombinaci završil umnou tečí Kubalíkova pasu do sítě opět Sedlák.

Poněkud zběsilé tempo úvodní dvacetiminutovky vystřídala klidnější prostřední část utkání. Nejblíž gólu v ní byl Filip Chytil. Jeho střela švihem zblízka však putovala jen od jedné tyčky do druhé a ven do hřiště. Na druhé straně měl na začátku třetí části na čepeli vyrovnání Richard Pánik.

Hrubec potvrdil, že nemá den, puk tečoval lapačkou za sebe před prázdnou branku, jenže slovenský forvard do ní vysoký kotouč v rychlosti nedokázal dopravit. Slováci pak neuspěli ani v závěrečné dlouhé powerplay.

Vítězové ovládli federální derby na velké mezinárodní akci popáté za sebou od porážky 1:3 v semifinále MS 2012 v Helsinkách. V dalším zápase základní skupiny B v lotyšské metropoli se svěřenci trenéra Kariho Jalonena utkají v neděli od 19:20 s Kazachstánem.

Statistiky Slovensko – Česko 2:3