Nominace na MS v hokeji: Kdo je kdo v českém týmu

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Kdo bude v Rize a Tampere obhajovat bronz? Šest hráčů ze zámoří a deset nováčků na MS

Češi vstoupí do akce už v pátek proti Slovensku.
Češi vstoupí do akce už v pátek proti Slovensku.@narodnitym
Na rozdíl od minulého roku český tým odletěl do Rigy bez velkých hvězd. Reprezentovat z nejrůznějších důvodů nepřijela čtveřice hráčů z Bostonu i produktivní bek Filip Hronek (25), tým se tak musí spolehnout na jiná jména. Hlavními tvářemi budou detroitský Dominik Kubalík (27) a Filip Chytil (23) z New York Rangers, kteří v uplynulé sezoně NHL nastříleli přes 20 branek. Tradičně velké věci se pak očekávají od Romana Červenky (37), jenž loni ovládl bodování šampionátu. Turnaj bude zajímavým zrcadlem pro českou extraligu, z níž trenér Kari Jalonen povolal 12 hokejistů.

Brankáři

Šimon Hrubec (Curych/Švýcarsko) v reprezentaci 31 zápasů

Nejzkušenější z brankářské trojice. Jede na své třetí mistrovství světa, navíc byl jedničkou na olympiádě v Pekingu. Tentokrát ho ale nejspíš čeká role čekatele na šanci. Avizoval, že se spokojí s jakoukoliv pozicí. 

Marek Langhamer (Ilves Tampere/Finsko) 13

Gólman, kterého českému publiku pořádně představil až trenér Jalonen. V extralize odehrál jen 18 zápasů a v reprezentaci před nástupem finského stratéga dostal šanci pouze čtyřikrát. Na posledním šampionátu vytvořil silný tandem s Vejmelkou a i díky jeho výkonu Češi nakonec porazili Spojené státy v zápase o bronz.

Karel Vejmelka (Arizona/NHL) 12

Předpokládaná jednička národního týmu. Na minulém šampionátu zasáhl do osmi zápasů a výrazně se podepsal pod konec dlouhého čekání na medaili. V Arizoně chytal za jedním z nejslabších týmů ligy, své statistiky z předchozí sezony ale dokázal mírně vylepšit. Zaujal třemi vychytanými nulami.

Obránci

Tomáš Dvořák (Pardubice) v reprezentaci 21 zápasů/1 branka

Dvojnásobný bronzový medailista české extraligy aktuálně obléká dres pardubického Dynama. V kádru reprezentace pro mistrovství světa je urostlý zadák poprvé. V roce 2013 si připsal branku ve svém jediném startu na MS do 18 let. Juniorský šampionát konaný o dva roky později mu o chlup utekl, z nominace byl vyřazen pět dní před ním.

Michal Jordán (Rapperswil-Jona/Švýcarsko) 110/5

Společně s Červenkou jediný hráč s více než 100 starty v národním týmu. Pětkrát startoval na mistrovství světa, dvakrát na olympijských hrách a v roce 2016 se vešel i do nominace pro Světový pohár. Po sedmi sezonách se přesunul z Ruska do Švýcarska a v Rapperswilu za 25 zápasů nasbíral pět asistencí. 

Michal Kempný (Sparta Praha) 70/7

Ve Spartě se po návratu ze zámoří zařadil mezi nejlepší extraligové beky. Ofenzivně laděný obránce v 35 zápasech nasbíral 28 bodů a produktivita se od něj očekává i v reprezentaci. Při neúčasti zraněného Davida Jiříčka pravděpodobně dostane hodně prostoru v přesilovkách. Vloni tým posílil na poslední chvíli a v turnaji nebodoval.

Ronald Knot (Tucson/AHL) 9/1

Kvůli své výšce nepřehlédnutelný bek se v zámoří neprosadil do kádru Arizony a celou sezonu odehrál na farmě v Tucsonu. Na reprezentační sraz přijel natěšený a hned v prvním zápase proti Finsku se uvedl premiérovým gólem v národním týmu. V Rize a Tampere ho čeká druhá velká akce. Premiéru si odbyl na loňských olympijských hrách v Pekingu.

Jan Košťálek (Pardubice) 19/4

S Dvořákem tvoří defenzivní dvojici v Pardubicích a trenér Jalonen na jejich souhru vsadil i v závěrečné nominaci. Na rozdíl od svého kolegy si dlouhodobě udržuje vysokou produktivitu – v uplynulé sezoně si připsal i s play off 27 asistencí a 8 branek. Stejně jako Dvořák jede s českým A-týmem na MS poprvé.

Tomáš Kundrátek (Kometa Brno) 98/11 

Zkušený bek si vyzkoušel NHL, KHL i švýcarskou National League. Poslední sezonu strávil v brněnské Kometě a v součtu s play off nasbíral 22 bodů. Od nového ročníku se vrací do Třince, se kterým získal dva tituly. V reprezentaci patří k nejzkušenějším. Na svém čtvrtém světovém šampionátu překoná metu 100 reprezentačních startů. 

David Němeček (Sparta Praha) 24/1

Defenzivní specialista, produktivitu od něj nečekejte. V aktuální sezoně nasbíral pouhých devět bodů, v obranných řadách Sparty ale vyniká v jiných činnostech. Jeho poznávacím znakem jsou obětavost, spolehlivost a urputnost v defenzivních soubojích. Zaujmou jeho čísla ve statistice plus/minut. Přípravu na MS zakončil s osmi plusovými body, v extralize jich posbíral dokonce 13.

Jakub Zbořil (Boston/NHL) 2/0

Jediný obránce, který v uplynulém ročníku naskočil do NHL, ale zároveň hráč s nejméně reprezentačními zkušenostmi. Premiéru v národním týmu si odbyl o víkendu v rodném Brně, kde odehrál oba zápasy v prvním obranném páru. Za Boston v uplynulé sezoně naskočil do 22 zápasů a vstřelil v nich svůj premiérový gól v nejprestižnější lize světa. 

Útočníci

Ondřej Beránek (Karlovy Vary) 38/7

Sázka na karlovarskou dvojici Černoch - Flek na posledním šampionátu trenéru Jalonenovi vyšla. Před startujícím šampionátem tak ukázal na dalšího nováčka ze západu Čech. Beránek si o svou nominaci řekl na závěrečném turnaji EHT v Brně, kde v duelu se Švédskem třemi body pomohl k jediné výhře českého týmu. Čeká ho první velká reprezentační akce.

Jiří Černoch (Karlovy Vary) 38/8

Stálice Jalonenova výběru. Od nástupu finského trenéra na lavičku národního týmu chyběl pouze na listopadovém turnaji Karjaly, jinak reprezentuje pravidelně. Pracovitý forvard dokáže zastat roli ve čtvrtém útoku i na přesilovce. V dresu karlovarské Energie nasbíral v součtu s play off 36 bodů. Má za sebou nejvydařenější ročník v kariéře.  

Roman Červenka (Rapperswil-Jona/Švýcarsko) 182/50

Očekávaný lídr týmu. Na posledním mistrovství světa se sedmnácti body vyhrál bodování turnaje a stanovil nový český rekord. V 37 letech ovládl produktivitu švýcarské ligy a vybojoval si desátou pozvánku na světový šampionát v kariéře. Ze soupisky pro turnaj v Rize a Tampere má v reprezentaci odehráno nejvíc zápasů, vstřelil nejvíc gólů a zaznamenal nejvíc bodů. 

Jakub Flek (Kometa Brno) 61/15

Stejně jako vloni prošel celou přípravou a vybojoval si účast na třetím šampionátu za sebou.  Zdobí ho rychlost a bojovnost. Za poslední tři roky nasbíral spoustu reprezentačních zkušeností, trenéři tak vědí, co od něho mohou čekat. V dresu národního týmu toho z vybraných útočníků odehráli víc pouze Roman Červenka a Dominik Kubalík. 

Filip Chlapík (Ambri-Piotta/Švýcarsko) 27/6

Konečně se dočkal. Po skvělé loňské sezoně v dresu Sparty na něj v závěrečné nominaci překvapivě místo nezbylo. Přestup do Švýcarska mu k první účasti na světovém šampionátu pomohl. V dresu Ambri-Piotta nastřílel 24 branek a v National League se prokousal mezi elitní desítku kanonýrů. 

Filip Chytil (New York Rangers/NHL) 30/8

Asi největší hvězda českého výběru. V základní části NHL odehrál průlomový ročník, v němž si udělal rekordy v počtu gólů (22) i nasbíraných bodů (45). Jede na čtvrtý světový šampionát a pro celý tým je důležité, že se nebojí role ofenzivního tahouna. Pod trenérem Jalonenem reprezentuje poprvé. 

Martin Kaut (San Jose/NHL) 13/2

V zámoří složitě bojuje o pevné místo v NHL. Po necelých pěti sezonách opustil organizaci Colorada a vydal se do San Jose. V devíti zápasech za Sharks zaznamenal pět bodů a řekl si o více prostoru. Na hráče, jehož si Avalanche v roce 2018 vybraly v prvním kole draftu je to však stále málo. Na své první velké reprezentační akci si zatím musí na herní akci počkat, nevešel se na oficiální soupisku.

Dominik Kubalík (Detroit/NHL) 75/26

Další z předpokládaných lídrů. V NHL po přesunu do Detroitu potvrdil, že góly dávat umí. V základní části jich nasázel rovných 20 a byl třetím nejlepším střelcem týmu. Na mistrovství světa se vrací po dvou letech, celkově jede na čtvrtý šampionát. Nejlépe mu vyšel turnaj na Slovensku, kde v roce 2019 nasbíral 12 bodů a pomohl českému týmu k postupu do semifinále. 

Lukáš Sedlák (Pardubice) 20/5 

Jeden z nejzajímavějších hokejistů v české extralize. Po půlsezoně v Coloradu a Philadelphii, posílil Pardubice a ihned se zařadil mezi lídry týmu. Ve třiceti letech míří na svůj první šampionát. Jedinou velkou reprezentační akcí, které se zúčastnil, byl nevydařený olympijský turnaj v Pekingu. 

Jiří Smejkal (Oskarshamn/Švédsko) 57/10

Vydařená sezona ve švédském Oskarshamnu mu vynesla smlouvu v NHL. Těsně před startem mistrovství světa se upsal Ottawě, kde se pokusí zabojovat o místo v první tým. V posledních třech letech je stabilním členem reprezentačních výběrů. V šestadvaceti míří na svůj třetí světový šampionát. 

Vladimír Sobotka (Sparta Praha) 57/10

Zkušený centr se vrací na velkou mezinárodní scénu po nevydařených olympijských hrách v Pekingu. Na světovém šampionátu hrál již v letech 2014, 2015 a 2017. Tehdy přijížděl jako posila z NHL. Letos si bude chtít spravit chuť po krachu Sparty ve čtvrtfinále. Po Romanu Červenkovi je druhým nejstarším členem české výpravy.

Michael Špaček (Ambri-Piotta/Švýcarsko) 48/9

Další z úspěšných českých zástupců pod Alpami. V Ambri-Piotta vedle reprezentačního spoluhráče Chlapíka nasbíral 50 bodů a v bodování soutěže skončil na sedmém místě. V reprezentaci šikovného centra čeká čtvrtá velká akce v řadě. Vloni byl u krachu na olympiádě i na vydařeném šampionátu ve Finsku.

David Tomášek (Sparta Praha) 44/13

I v jeho případě trenér Jalonen potvrdil, že do závěrečné nominace mohou proklouznout i hokejisté, kteří s národním týmem absolvují celý tři týdny trvající přípravný kemp. Tomášek se k výběru připojil stejně jako Sobotka ihned po brzkém vyřazení Sparty z play off a vybojoval si svou první účast na světovém šampionátu. 

Daniel Voženílek (Oceláři Třinec) 4/1

Třinecký buldok si o nominaci řekl skvělými výkony v play off. Třinci pomohl k titulu šestnácti body, jeho přednosti ale leží jinde než v bodové produkci. Soupeře dokáže vykolejit tvrdými hity a nepříjemnou hrou na hranici brankoviště. Svou nominaci potvrdil v Brně v duelu se Švédskem, v němž pomohl k vítězství třemi body. Stejně jako Kaut je zatím mimo soupisku.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi