Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Jalonen po první třetině zvýšil hlas: Nefungovala nám těla, dva volné dny byly znát

Kari Jalonen prožil na lavičce nelehké utkání.
Kari Jalonen prožil na lavičce nelehké utkání.Profimedia
Po pondělní porážce s Lotyšskem čeští hokejisté další ztrátu na mistrovství světa v Rize nepřipustili, přestože se jim v duelu s outsiderem dlouho nedařilo. Slovinsko proti nim do závěru druhé třetiny drželo vedení 2:0, český tým ale zápas obrátil a jeho nejtěsnější výhrou nad Slovinci tak zůstává výsledek 5:4 na MS 2006. Kouč Čechů Kari Jalonen (63) přisoudil pomalý start do utkání dvěma volným dnům, které se podle něj podepsaly na kondici hráčů.

"Moje analýza je taková, že nám nefungovalo tělo na začátku. Dva volné dny byly znát. Jeden úplně volný, druhý s lehkým tréninkem. A takový zápas chce dobrou fyzickou kondici, takže naše těla nefungovala. Až během druhé třetiny jsem viděl, že hráči začali normálně bruslit a hrát souboje," kouč Kari Jalonen.

Podle něj se na obrazu hry podepsalo i skóre 0:2. "Určitě to bylo i trochu v psychice. Prohrávali jsme 0:2, hráči to měli v hlavách. Ale nejdůležitější bylo, že začaly fungovat nohy. Potom jsme začali hrát lépe. Gól na 1:2 nám dodal velkou energii. O druhé pauze jsme udělali změny v sestavě, což taky pomohlo," uvedl Jalonen.

Do třetí třetiny posunul do středu elitní formace k Dominikovi Kubalíkovi a Romanu Červenkovi Vladimíra Sobotku, do druhé se seřadili Ondřej Beránek, Jiří Černoch a Jakub Flek a do třetí David Tomášek, Michael Špaček a Jiří Smejkal.

"Třetí část už byla mnohem lepší. Bruslili jsme, bojovali jsme. Byli jsme důrazní, vyhrávali jsme souboje. Tam už bylo všechno. Konec dobrý, máme tři body. Ale nebylo to jednoduché, to je pravda," podotkl Jalonen.

V šatně byl po první třetině hodně slyšet. "Myslím si, že byl správný čas zvýšit hlas. Bavili jsme se o tom, co rozhoduje zápasy. Je to bojovnost, bruslení, vyhrané souboje. A my jsme tohle nakonec našli. Musíme také dát kredit Slovincům. Využili svoje šance. I když ve třetí části neměli žádnou střelu," prohlásil Jalonen.

Po úvodních výhrách nad Slovenskem (3:2) a Kazachstánem (5:1) Češi poprvé v historii prohráli s Lotyšskem (3:4 v prodloužení), ale Jalonen za stavu 0:2 se Slovinci neměl černé myšlenky. "Musím vždycky najít to, co mám říct hráčům. Nebyly to taktické nebo systémové věci. Bylo to o tom, že tělo nepracovalo," zopakoval.

Kouč vyzdvihl lídry týmu

Hattrickem a jednou asistencí zazářil útočník Dominik Kubalík, který vládne turnajovým statistikám se šesti góly i deseti body. "Když dáte na mistrovství světa hattrick, je to super. Ten chlap prostě umí střílet. Prostě využívá svoji zbraň," uvedl Jalonen a pochvaloval si, že se při nepříznivém vývoji ukázali všichni lídři okolo kapitána Romana Červenky. "Byli znát v kabině, stejně jako na ledě. Přesně takové lídry potřebujeme. To není hra trenérů, ale hra hráčů," podotkl.

Utkání Česko – Slovinsko 6:2

Ocenil, jak tým v průběhu utkání podržel brankář Karel Vejmelka. "Líbilo se mi to. Nebylo to pro něj jednoduché. Hlavně úvod. Ale měl opravdu super zákroky při přesilovkách soupeře. Pokud jde o brankáře, musím říct, že jsme měli všechny zápasy dobré brankáře. Možná je kolem toho až moc spekulací. Nelze se dívat jenom na jeden gól, o tom to není. Je to o celých šedesáti minutách. Karel nám dneska dal možnost vyhrát. To jsou nejdůležitější věci pro mě i pro tým," konstatoval Jalonen.

Mimo hru má útočníky Filipa Chytila se zraněním v obličeji a Lukáše Sedláka se zraněním v dolní části těla, u kterých čeká na vývoj situace. "Nemůžu říct. Nejsem doktor. Musím být upřímný, nevíme. Je to smutné, ale musíme jít den po dni. Uvidíme," prohlásil Jalonen.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

V utkání navíc dostal nepříjemný zásah pukem do nohy útočník Jiří Smejkal, který před duelem odložil celoobličejový kryt po zranění zubů a čelisti. V závěru měl po souboji u mantinelu problém s pravou nohou i bek Michal Jordán. "To je hokej. Může se stát cokoliv. Doufejme, že budou kluci v pořádku," dodal Jalonen.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi