Extraligová stopa na světovém šampionátu: Nejvíce je Slováků, jede i starý známý z Hradce

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Extraligová stopa na světovém šampionátu: Nejvíce je Slováků, jede i starý známý z Hradce

Na MS se představí také Martinš Dzierkals, jenž v Česku hájí barvy Motoru ČB.
Na MS se představí také Martinš Dzierkals, jenž v Česku hájí barvy Motoru ČB.Profimedia
Na světový šampionát míří 33 hokejistů z české extraligy. Když pomineme dvanáctku, kterou vybral trenér Kari Jalonen (63), nejsilnější zastoupení má nejvyšší soutěž tradičně ve slovenském výběru. Trenér Craig Ramsay (72) v Česku ukázal na jedenáct hráčů. Širokou kolonii vytvořili extraligový zástupci také v týmu domácího Lotyšska, kde se jich sešlo hned osm. Zbylí dva solitéři se představí v dresu Francie a Slovinska. Dostalo se i na zajímavého hráče, který extraligu před sezonou opustil.

Nejvíce zahraničních hokejistů do Rigy a Tampere vyslal trochu překvapivě Litvínov. Chemici se sezonou protrápili a postup do předkola play off honili v posledních kolech. Ve vyřazovacích bojích třikrát prohráli s mistrovským Třincem a sezona pro ně rychle skončila. I přes to se na šampionátu představí pětice jejich hráčů. 

Útočné duo Andrej Kudrna - Matúš Sukeľ se vešlo do nominace slovenského trenéra Ramseyho. V kádru domácího Lotyšska je pak o jednoho hokejistu ze severu Čech víc. Na soupisce figuruje defenzivní trojice Ralfs Freibergs, Janis Jaks a Kristaps Zile

V obraně jednoho z pořadatelů turnaje je extraligové zastoupení ještě vydatnější. Kromě litvínovského tria si v ní vybojovali místo také kladenský Oskars Cibulskis, Karlis Čukste z mistrovského Třince a liberecký Uvis Janis Balinskis.

Poslední jmenovaný je jedním z nejzajímavějších zahraničních hráčů posledního ročníku extraligy. S 35 body ovládl bodování obránců v základní části a po sezoně podepsal v NHL nováčkovský kontrakt s Floridou. 

V útoku Lotyšů se na mistrovství světa podesáté v kariéře představí vítkovický Roberts Bukarts a počtvrté se na šampionát podívá Martinš Dzierkals z Českých Budějovic. Bukarts má za sebou vydařenou sezonu ve Vítkovicích, kterým pomohl ke druhému místu v základní části a postupu do semifinále. Dzierkals v Motoru zažil opačné starosti, když se až do předposledního kola strachoval o baráž. 

Jede i starý známý

Čtyři hokejisty do Rigy a Tampere vyslala Mladá Boleslav, trojí zastoupení budou mít Vítkovice a hradecký Mountfield. Na východě Čech si pozvánku vybojoval Francouz Jordann Perret a dvojice Slováků Mislav Rosandič, Oliver Okuliar

Z Mladé Boleslavi byl povolán jediný extraligový brankář. Slovinec Gašper Krošelj míří na svůj třetí šampionát a v cestě do Rigy doplnil slovenské reprezentanty Róberta Lantošiho, Mária Luntera a dodatečně povolaného Adama Jánošíka. 

Nominace Slovenska na MS
Nominace Slovenska na MS@hockeyslovakia

Z Vítkovic si trenér Ramsay vybral dva hráče. Obranná dvojice Patrik Koch, Mário Grman doplnila lotyšského matadora Bukartse. Kromě nich se nominace do slovenského národního týmu dočkal také liberecký bek Michal Ivan a útočník mistrovského Třince Libor Hudáček.

Zajímavou postavou, která spojila část své kariéry s Českem je finský útočník Ahti Oksanen. Forvard Oskarshamnu, který v sezoně 2021/2022 nastřádal v Hradci Králové 48 bodů, se dočkal premiérové nominace na velkou reprezentační akci. Zároveň je prvním Finem, jenž na šampionát míří poté, co si prošel extraligovým angažmá.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi