Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Čtyři neprůstřelní muži s maskou. Švýcaři a Švédové na MS zatím neinkasovali

K udržení čistého konta stačilo Genonimu 17 zákroků.
K udržení čistého konta stačilo Genonimu 17 zákroků.Profimedia
Čtyři neprůstřelní brankáři, dva nepřekonané týmy. Švýcarsko, stejně tak jako Švédsko, nedostalo na 87. světovém šampionátu po prvních dvou zápasech ani jeden gól. Zatímco reprezentanti helvétského kříže porazili s čistým kontem Slovince (7:0) i Nory (3:0), Seveřané neinkasovali v souboji s Němci (1:0) ani proti Rakušanům (5:0).

Poprvé od roku 1939 neinkasovalo Švýcarsko v úvodních dvou zápasech mistrovství světa ani jeden gól. Brankáři výběru trenéra Patricka Fischera Leonardo Genoni a Robert Mayer udrželi bez větších problémů čisté konto.

Především druhý zápas proti Norsku byl dramatický až do samého závěru, kdy triumf favorita pojistil trefou do prázdné branky Nino Niederreiter.

"Chtěli jsme zápas rozhodnout o něco dříve, ale je dobré vědět, že i v těsných zápasech se držíme své hry. Jsme dobře organizovaný defenzivní tým a máme dva skvělé brankáře," řekl švýcarský útočník Christoph Bertschy.

S pozitivními slovy přispěchal také Dario Simion, který proti Norům otevřel skóre: "Myslím, že všichni jsou odhodláni hrát dobře v defenzivě, dokonce i útočníci, a proto nám to funguje." S plným počtem bodů a skóre 10:0 se Švýcaři dostali do čela "české" skupiny B.

Dvě nuly mají na kontě po 120 minutách i hokejisté "Tre Kronor", kteří v úvodu šampionátu potvrdily papírové předpoklady. Dvacetiletý brankář Jesper Wallstedt prožil proti Rakousku vítězný debut, který vyšperkoval 18 bezchybnými zákroky. "Myslím, že celý tým hrál velmi dobře. Měl jsem pocit, že jsme po většinu zápasu kontrolovali hru a drželi puk v jejich pásmu, jak jen to bylo možné. Nedali jsme jim moc šancí ke skórování," pronesl brankář, který v této sezoně chytá za Iowa Wild v AHL.

Pochválil ho i kapitán Jakob Silfverberg: "Do tempa se dostával pomalu, první těžký zákrok měl asi po deseti minutách. Na konci první třetiny nás ale podržel. Týmu to dodává sebevědomí, že máme dva kvalitní brankáře."

Švédové na rozdíl od duelu s Německem, který se rozhodl až ve třetí třetině, vstoupili do zápasu s Rakouskem gólem ve 4. minutě. Pär Lindholm tečoval střelu Jonatana Berggrena a brankář Bernhard Starkbaum byl bez šance. Ve třetí třetině se trefil také Leo Carlsson a upravil na konečných 4:0. Právě osmnáctiletý útočník netrpělivě vyhlíží blížící se draft NHL, neboť v žebříčcích odborníků se řadí velmi vysoko.

"Myslím, že v našem prvním zápase byli všichni trochu nervózní, ale nakonec jsme zvítězili. Když budeme hrát rychle s pukem, dokážeme si vytvořit šance a dát góly. Hrajeme dobrý hokej a těším se, co předvedeme dál," řekl Alexander Nylander. V pondělí čeká Švédy severské derby s domácím Finskem.

MS v hokeji: Program, skupiny a kdy hrají Češi