Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Legendární Patrick Roy získal další trofej. Sezona ale nekončí, teď touží po Memorial Cupu

Patrick Roy s Gilles–Courteau Trophy.
Patrick Roy s Gilles–Courteau Trophy.QJMHL
Brankářská hokejová ikona Patrick Roy (57) se opět směje od ucha k uchu. Poté, co ukončil hráčskou kariéru, našel zálibu u juniorského hokeje a nyní s týmem Quebec Remparts z pozice trenéra a generálního manažera slaví vítězství v juniorské QMJHL.

Roy se stal díky dvěma úspěšným dekádám v NHL opravdovou legendou. Dlouhých 11 sezon působil v Montrealu Canadiens a dalších osm v Coloradu Avalanche. S oběma týmy dvakrát vyhrál Stanley Cup a obě organizace pověsily jeho dres s číslem 33 ke stropu.

Po konci kariéry v roce 2005 se víc a víc angažoval v organizaci Remparts, ve které v pozici funkcionáře působil už od roku 1997. A hned ve své první sezoně dokázal vyhrát jako kouč prestižní Memorial Cup. Na další úspěch ale musel čekat dlouhých 17 let.

Jeho tým dokázal v neděli vyhrát letošní finále play off QMJHL nad Halifax Mooseheads 4:2 na zápasy. Rozhodující utkání pro sebe získali Remparts poměrem 5:4 díky gólu Piera-Oliviera Roye (s trenérem má pouze shodné jméno) 59 sekund před koncem třetí třetiny a po dlouhých 47 letech mohli nad hlavy zvednout Gilles–Courteau Trophy. 

Pro Patricka Roye to byl příjemný dárek na rozloučenou. Už v průběhu sezony totiž oznámil, že po pěti letech na trenérském postu skončí a předá tým Simonovi Gagnemu, který před bohatou kariérou v NHL za Remparts hrával.

"Je to liga, kterou je hodně těžké vyhrát. Měl jsem to štěstí, že jsem ve své kariéře trénoval spoustu dobrých hráčů i spoustu dobrých týmů, ale tahle parta ukázala mimořádnou odolnost a sílu. Šampionát nedostanete zadarmo, ten se musí vyhrát a nám se to podařilo," řekl Roy.

Sezona pro jeho tým ale ještě nekončí. Boje o Memorial Cup, ve kterých se utkají s vítězi juniorských lig Peterborough Petes (OHL), Seattle Thunderbirds (WHL) a hostitelem turnaje Kamploos Blazers (WHL), začnou 26. května.