Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nová aréna v Jihlavě se dostala do druhé poloviny, stavbaři osazují konstrukci střechy

Aktuální stav nové arény v Jihlavě.
Aktuální stav nové arény v Jihlavě.Tomáš Blažek / MFDNES + LN / Profimedia
Stavba Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě za 1,9 miliardy korun je v druhé polovině. V zimě by mělo být dokončené zastřešení, jehož kovové nosníky jsou teď osazené přibližně ze čtvrtiny. Pořád platí termín dokončení arény na přelomu září a října 2025. Manažer výstavby za město a jihlavský radní David Beke (ODS) to řekl při úterní návštěvě předsedy Národní sportovní agentury (NSA) Ondřeje Šebka na staveništi. Agentura na arénu slíbila dát 300 milionů korun. Město teď připravuje žádost o první platbu.

Beke řekl, že druhá polovina stavby arény bude náročnější, bude potřeba dokončit střechu a udělat vnitřní instalace. "S termínem jsme na tom zatím jakžtakž," uvedl. Nedávné vydatné deště stavbu zdržovaly pět dnů. Osazená je zatím první část střešní konstrukce, postupně budou osazované další části a začne se zakrývat. "Tak, aby co nejdřív bylo na stavbě sucho a daly se dělat ty rozvody, které jsou potřeba tak, aby se všechno stihlo v termínech," řekl.

Ocelové střešní nosníky se na staveniště vozí rozložené. Protože budou dlouhé až 60 metrů, nebylo by technicky možné je dovézt v jednom kuse. "V noci obvykle probíhají návozy prvků, které se vejdou na kamion a projedou tím uličním profilem," řekl Beke. Na stavbě je už také připravený model budoucí fasády, na němž se dají odladit jednotlivé detaily konstrukce, například barevnost skel, ochrana proti ptákům či barva hliníkových profilů.

Stavba arény začala před rokem demolicí starého zimního stadionu, na jehož místě roste nový víceúčelový areál. Kvůli stavbě v centru se pracovníci musejí vyrovnávat s nedostatkem místa. Zakázku pro město provádí firma GEMO.

Víceúčelová aréna

Aréna nebude sloužit jen hokejovému klubu Dukla, konat se tam budou i jiná sportovní utkání a společenské akce. V nárožní budově stavěné s arénou bude kromě obchodu a pivnice ubytování, posilovna a tělocvična. Novým areálem bude možné procházet do sousedních Smetanových sadů.

Arénu staví město s pomocí dotací. Kromě NSA na ni přispívá Kraj Vysočina, který na ni slíbil dát celkem půl miliardy korun.