Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Puky odrážející Svoboda, asistent Kovařčík a ze řetězu utržený Tomášek

Tomášek má v čele kanadského bodování hráčů švédské ligy náskok čtyři body na nejbližšího pronásledovatele.
Tomášek má v čele kanadského bodování hráčů švédské ligy náskok čtyři body na nejbližšího pronásledovatele.Bildbyran / ddp USA / Profimedia
Brankář finského Sportu Miroslav Svoboda (29) čelil v utkání se SaiPou 45 střeleckým pokusům, recept na něj soupeř nenašel ani v infarktovém okamžiku z trestného střílení. Český gólman nakonec kapituloval jen dvakrát a po samostatných nájezdech pomohl svému týmu k výhře 3:2. V zemi tisíce jezer září také Michal Kovařčík (27). Jeden z nejproduktivnějších hráčů soutěže má na svém kontě po sedmi zápasech už 10 asistencí. Ve Švédsku nezpomaluje David Tomášek (28), jenž zatím bodoval v každém zápase a drží Färjestad na prvním místě tabulky.

Finsko

Tři zápasy, tři výhry. Taková je bilance Ilvesu v uplynulém týdnu Liigy. Dvakrát se do brány dostal Jakub Málek, jednou Dominik Pavlát. Mladší z dvojice za svá záda pustil vždy po dvou střelách, úspěšnost zákroků si ale udržel přes 92 procent. Lapil 24 z26, respektive 25 z 27 střel. To Pavlát čelil 19 střelám a inkasoval třikrát – měl tedy 84,21% úspěšnost zákroků. V obranné řadě se proti Pelicans blýskl Daniel Gazda – ten solidní defenzivní výkon podpořil zápisem 1+1. Asistenci stihl i proti KooKoo.

Svůj první gól v nejvyšší finské soutěži dal 18letý útočník Ondřej Kos. Právě jemu Gazda nahrál v utkání s KooKoo. Také Adam Najman dal svůj premiérový gól v Ilvesu, nadto dvakrát asistoval. Rozhodl o výhře nad Lukko. Šimon Stránský pro změnu stihl hned tři asistence, a dobře promazaný stroj z Tampere tak prozatím kraluje ligovému pořadníku.

Lukáš Kaňák z KalPy odehrál také tři zápasy, v prvním si připsal bod, ale prohře 1:3 s Tapparou nezabránil. Úřadující šampion trápil i další krajánky, konkrétně Martina Janduse a Kovařčíka z Kärpätu. Prvně jmenovaný z defenzivy přispěl zápisem 1+1, jenže Tappara byla ještě produktivnější a tým z Oulu porazila v nevídané přestřelce 8:5. Kovařčík při stejné příležitosti rozšířil svou sbírku asistencí o dvě. Celkem jich má na kontě už 10, což ho spolu s jedním přesným zásahem řadí mezi nejproduktivnější hráče soutěže. 

Ässät Radka Kučeříka sice dvakrát vedl proti TPS Turku, nakonec ale prohrál 4:6. Také oba další duely celek z Pori prohrál. Zatímco dvěma prohrám ze tří zápasů se nevyhli Pelicans, stabilní výkonnost vykazuje v jejich útoku Luboš Horký. Ten si ve všech utkáních připsal po bodu – celkem 2+1.

V Bráně Sportu zazářil Svoboda, jenž si proti SaiPě připsal 43 úspěšných zákroků, soupeři ho přesto dvakrát překonali. V klíčovém okamžiku – poslední vteřině prodloužení ale český gólman svůj tým podržel, když zastavil i trestné střílení. A navrch měl také v následných samostatných nájezdech. Tým z Vaasy tak bral po výsledku 3:2 těžce vybojovanou výhru. Jeden gól dal v jeho barvách v uplynulém týdnu také útočník Martin Hanzl.

Tabulka Liigy.
Tabulka Liigy.Livesport

Švédsko

Malmö odehrálo v SHL dva zápasy, oba ale prohrálo, a to dokonce 1:5 s Modo a 0:3 s Vaxjö. U obou těžkých porážek byli na ledě obránci Dominik Badinka a Jakub Galvas i zkušený forvard Robin Hanzl. Tři neúspěchy má za sebou i HV 71 Radana Lence, jenž při nich zaznamenal 0+1. První gól v novém klubu po přesunu z Oskarshamnu vstřelil útočník Lukáš Jašek z Modo. Zvládl ho právě v utkání s trápícím se Malmö.

Na vlně výborné formy dál jede Tomášek. Ten po čtyřgólové premiéře v letošní sezoně nezpomalil a sbíral další body pro sebe i Färjestad. Nejprve dvakrát asistoval proti Vaxjö, poté se prosadil proti Timře a nakonec příspěvkem 1+2 přispěl k triumfu nad Luleou 6:4. Produktivitě švédské nejvyšší soutěže kraluje s náskokem čtyř bodů.

Tabulka SHL.
Tabulka SHL.Livesport

Švýcarsko

Zkušený brankář Šimon Hrubec odchytal dva ze tří zápasů Curychu ve švýcarské National League. Blýskl se především proti Fribourgu, i když na jeho konci museli Lions skousnout prohru 0:2. Česká stálice v brance švýcarského mistra však lapila 33 ze 34 střel a úspěšnost zákroků si udržela na 97,06 procenta. Druhý gól přidal soupeř do prázdné brány.

Proti Ambri-Piottě se zadařilo českému duu Daniel Voženílek a Jan Kovář, jejichž souhra vynesla gól Gregorymu Hofmannovi. Zug přesto prohrál 2:3. Po jedné asistenci zaznamenali také Radim Zohorna z Lugana, David Sklenička z Lausanne a Dominik Kubalík z Ambri-Piotty. O jednu víc stihli 19letý Jiří Felcman z Langnau a Michael Špaček ze Servette. Jiří Sekáč pomohl Luganu prodloužit jeho výherní sérii už na čtyři zápasy zápisem 1+1.

Duo z Davosu Matěj Stránský a Filip Zadina si přilepšilo při demolici Zugu, který v sobotu padl na domácím ledě 2:6. Prvně jmenovaný jednou dopravil puk do sítě, druhý se podílel na dvou trefách výborně hrajícího Adama Tambelliniho. Zadina navíc zářil i v neděli večer proti Rapperswilu. Ten pomohl srazit dvěma góly, navíc se při přesilové hře podílel na trefě Švéda Simona Ryforse. Davos svého soupeře i díky jeho výkonu přetlačil 4:3 v prodloužení.

Tabulka National League.
Tabulka National League.Livesport

Německo

V DEL na sebe v minulém týdnu upozornili Vladimír Eminger a Kristián Reichel. Oba do svých statistik přidali po bodu za gólové přihrávky. Zatímco zkušenému obránci Bremerhavenu se to povedlo proti Schwenningeru, se kterým jeho tým padl 1:2 po prodloužení, útočník Mannheimu v neděli udeřil právě proti Pinguins a pomohl k těsnému triumfu 2:1 taktéž po prodloužení.

Tabulka DEL.
Tabulka DEL.Livesport