Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Nastartovaný Uher, Tomášek nade všemi a nájezdové šílenství ve Finsku

Uher si v minulém týdnu připsal celkem čtyři kanadské body.
Uher si v minulém týdnu připsal celkem čtyři kanadské body.ČTK / imago sportfotodienst / Eibner-Pressefoto/Heike Feiner
Minulý týden se nadmíru vydařil útočníkovi německého Bremerhavenu Dominiku Uherovi (31), který ke třem výhrám svého týmu přispěl dvěma góly a dvěma asistencemi. Od začátku soutěže zatím nezpomalil ani David Tomášek (28) z Färjestadu, jeho tým přesto poprvé v letošním ročníku SHL prohrál. Hned tři Češi byli svědky nevídaně dlouhého rozstřelu, zápas mezi Helsinkami a KooKoo nabídl celkem 38 samostatných nájezdů – hráčům se přitom povedlo proměnit jediný z nich.

Finsko

Jakub Málek stejně jako v předminulém týdnu odchytal dva zápasy. Proti Ässätu inkasoval dvakrát z 21 střel, soupeř se navíc prosadil ještě jednou do prázdné branky, a Ilves tak poprvé v sezoně prohrál. Navíc bez vstřelené branky. Proti Jukuritu za sebe mladý gólman pustil puk jen jednou a byla z toho hladká výhra 4:1, jenže Ässät potvrdil, že proti týmu z Tampere se mu daří a v neděli ho porazil podruhé, tentokrát 1:2.

To už ale chytal Dominik Pavlát. Ten nezabránil dvěma brankám, přičemž jeho směrem mířilo 26 střel. Bývalý brankář Plzně či Pardubic navíc hned v prvním zápasu týdne pochytal 31 ze 33 puků s úspěšností zákroků 93,94 procenta a dopomohl k rozhodnému triumfu 7:2 nad Sportem.

Adam Najman stihl ve čtyřech zápasech Ilvesu rovnou čtyři asistence. Po gólu si připsali Daniel Gazda a Šimon Stránský. Na straně poražených zabodoval Martin Hanzl (0+1). Miroslav Svoboda zastavil 20 dalších střel. Radek Kučeřík z Assatu zaznamenal v prvním utkání proti Ilvesu také 0+1. První branku po přesunu z tamperského celku vstřelil za Helsinky Petr Kodýtek, asistenci zapsal Ronald Knot. Stejným výkonem se prezentoval také Ondřej Trejbal ze SaiPy.

Matyáš Kantner se stejně jako v minulé sezoně profiluje do role tahouna Kalpy, v minulém týdnu se nejprve trefil proti Ässätu (3:0) a poté sestřelil i Vaasan Sport (4:2). Do jeho branky se prosadil dvakrát. Martin Jandus z Kärpätu získal (0+1), zatímco Michal Kovařčík bodoval napříč dvěma zápasy (0+2). Na svém kontě už má celkem 12 asistencí. Radek Koblížek gólem z přesilové hry pomohl k výhře KooKoo nad Helsinkami 4:3 po samostatných nájezdech.

Ty trvaly neuvěřitelných 19 sérií. Z českých hráčů se v nich ukázali jak Koblížek na straně vítězného týmu, tak poražení Kodýtek a Knot. Ani jeden z nich své pokusy neproměnil. Jediný, komu se povedlo jeden z 38 pokusů proměnit, byl Švéd Marcus Davidsson.

Pelicans ovládli obě utkání uplynulého týdne. Porazili mistrovskou Tapparu 3:2. Proti ní se do hry vrátil po zranění Libor Zábranský. Bodovali ale jiní krajánci – Michal Jordán asistoval jednou, Luboš Horký hned dvakrát. A český útočník bodoval i v zápase s Jukuritem (4:1). V tomto případě přihrál na jednu branku, stejně jako Jordán. Souhry s prvně jmenovaným však využil Zábranský, který se poprvé v této sezoně prosadil.

Tabulka Liigy.
Tabulka Liigy.Livesport

Švédsko

Ani jeden ze tří zápasů Malmö z uplynulého týdne nepoznal vítěze po základní hrací době. Proti Rögle musely rozhodnout až samostatné nájezdy (4:3sn), jeden z nich neproměnil také český útočník Robin Hanzl. Zkušený forvard ale v duelu zaznamenal jeden gól – v páté minutě hry otevřel skóre.

Právě on ho také mohl v prodloužení uzavřít, jenže trestné střílení neproměnil. Tentýž hráč bodoval také proti Lulee (3:2p), proti níž v prodloužení nahrál na rozhodující branku. Nebodoval jen proti Frölundě, s níž jeho Redhawks padli 1:2 po prodloužení. Tým celý týden postrádal obránce Jakuba Galvase.

Tomášek si švédskou ligu stále užívá. Nebodoval jen v úterý proti nováčkovi Brynasu, jehož na domácím ledě Färjestad přemohl až na nájezdy 2:1. Český útočník v nich svůj pokus neproměnil. Proti Linköpingu už ale zase válel. Asistencí se ve druhé třetině podílel na rozhodující brance a v úvodu posledního dějství ještě proměnil trestné střílení. Pomohl tak k pohodlné výhře 6:2.

Asistenci získal Tomášek i proti HV 71, to však působí nezastavitelným dojmem a FBK rozstřílelo 6:3. Forvard Radan Lenc při této příležitosti sice mlčel, předtím ovšem pomohl gólem k triumfu 5:3 nad Örebrem a asistencí k výhře 2:0 nad Modo.

Tabulka SHL.
Tabulka SHL.Livesport

Švýcarsko

Šimon Hrubec v National League odchytal stejně jako v předminulém týdnu dva ze tří zápasů Curychu. Ten i nadále vede ligu, jediné lehké zaváhání z jeho strany přišlo proti Rapperswilu. S ním vyhrál 4:3 až po samostatných nájezdech. V kanadském bodování si polepšilo české duo z Zugu, Jan Kovář dvakrát po sobě vstřelil gól a asistoval. Obdobně si vedl také Daniel Voženílek (1+2), ten patřil zejména v utkání s Bernem (4:2) mezi nejlepší hráče na ledě.

Radim Zohorna jednou asistoval, svou prací ale jen mírnil prohru Lugana s Bielem 3:5. Jeho tým přesto zaujímá druhé místo v tabulce. Daří se i Lausanne. Obránce David Sklenička v jeho barvách asistoval ve dvou po sobě jdoucích kláních a za devět zápasů už má v aktuálním ročníku čtyři asistence. Poprvé se při prohře s Bernem 3:6 v současném ročníku prosadil 22letý Dominik Binias z Fribourgu. Stačily mu na to čtyři minuty a 16 vteřin, které na ledě dostal.

Dařilo se i Dominikovi Kubalíkovi. Díky jeho gólu se nejprve Ambri-Piotta ujala dvě minuty před koncem utkání se Servette (5:4p) vedení, o které sice záhy přišla, ale bývalý forvard Ottawy či Chicaga se po 91 vteřinách prodloužení prosadil znovu, a rozhodl tak zápas ve prospěch svého týmu. Stabilně nadstandardní výkony podává v Davosu Filip Zadina, jenž se zaskvěl zejména proti Fribourgu. Při triumfu 4:1 se trefil dvakrát. Jedním gólem ho doprovodil Matěj Stránský.

Na listině nahrávačů se objevila ještě dvě česká jména. Teprve 19letý Jiří Felcman z Langnau se svou pátou asistencí sezony podílel na rozhodující brance proti Luganu (2:1p). Michael Špaček je jedním z klíčových hráčů Servette, v posledních sedmi dnech rozprostřel do tří zápasů hned čtyři přihrávky.

Tabulka National League.
Tabulka National League.Livesport

Německo

Produktivní šňůru natáhl v DEL útočník Bremerhavenu Uher. Na výhře 3:1 nad Düsseldorfem se podílel asistencí, poté dokonce pálil ostrými proti Norimberku, který Pinguins rozdrtili dokonce 9:0, a oboje stihl proti Iserlohnu (5:0).

Dvě asistence přiložil na své konto Kristián Reichel, jehož Mannheim i díky tomuto příspěvku přehrál Augsburg 6:1. Gól dal stejnému soupeři také Stanislav Dietz z Iserlohnu. Roosters ale na triumf dosáhli až v samostatných nájezdech – 2:1.

Tabulka DEL.
Tabulka DEL.Livesport