Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Krajánci v Evropě: Bartošák s Jaškem titul nezískali, Pelicans padli s Tapparou

Tappara obhájila mistrovský titul.
Tappara obhájila mistrovský titul.@smliiga
Pelicans Lahti jsou podruhé v klubové historii vicemistry finské Liigy. Tým s Patrikem Bartošákem (30) a Lukášem Jaškem (25) byl v pátém duelu vteřinu od snížení stavu série, nakonec ale podlehl obhájcům titulu z Tappary Tampere 4:5 v prodloužení a 1:4 na zápasy.

Finsko

Tappara Tampere v uplynulém týdnu potvrdila, že je historicky nejúspěšnějším klubem Liigy. Do sbírky přidala už devatenáctý domácí titul a obhájila loňské vítězství. Na Pelicans Lahti tak zbylo druhé místo, které je zopakováním jejich maxima ze sezony 2011/12.

Pelicans vstupovali do týdne za stavu série 1:2 na zápasy a v úterý měli výhodu domácího ledu. Na výkon týmu se přijel podívat i spolumajitel klubu a pilot formule 1 Valtteri Bottas, přihlížel ale představení v režii Tappary. Ta v každé třetině poslala za záda Patrika Bartošáka jednu trefu, úplný debakl zmírnil až gólem v 59. minutě Tyler Kelleher.

Ve čtvrtek už Pelicans čelili konci sezony a vstup do utkání pro ně byl noční můrou, když v osmé minutě prohrávali už 0:3. Tím utkání skončilo pro Bartošáka, kterého vystřídal Jasper Patrikainen. Změna v bráně pomohla, Patrikainen tým podržel až do závěru třetí třetiny.

Pelikánům se do konce první třetiny podařilo snížit na 2:3, ve druhém dějství skóre z přesilové hry i díky asistenci Lukáše Jaška srovnali a obrat dokonali po trefě Aatua Jamsena ze 45. minuty. Tappara se ovšem rychlého zisku titulu nehodlala vzdát a v posledním možném okamžiku zužitkovala hru bez brankáře. Veli-Matti Savinainen sebral Pelicans výhru gólem v čase 59:59.

Naděje na premiérový titul pro Pelicans zhasly v 9. minutě prodloužení, když zmatku před brankou využil ke střele švédský útočník Markus Davidsson. Pelikáni s Tapparou prohráli finálovou sérii 1:4 na zápasy.

Bartošák, který bude v příští sezoně působit v Hradci Králové, se s finskou ligou rozloučil úspěšností v play off 90,43 %, přičemž v průměru dostal 2,33 gólu na utkání. Jašek ve vyřazovacích bojích nasázel šest gólů a přidal sedm asistencí, podělil se o čtvrté místo mezi střelci a osmou pozici mezi nahrávači.