Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

McKenna, Westergard či Benák. TOP 10 hráčů, které sledovat na Hlinka Gretzky Cupu

McKenna je největší hvězdou letošního ročníku Hlinka Gretzky Cupu.
McKenna je největší hvězdou letošního ročníku Hlinka Gretzky Cupu.Profimedia
Hlinka Gretzky Cup, prestižní přehlídka nejlepších mladých hokejistů světa, se letos uskuteční od 5. do 10. srpna v kanadském Edmontonu. Před úvodním buly se slovenská redakce Livesport Zpráv podívala na deset nejzajímavějších hráčů, které stojí za to sledovat a kteří mají před sebou zářnou budoucnost.

Gavin McKenna (Kanada)

Stále teprve šestnáctiletý útočník má našlápnuto stát se další superhvězdou zámořské NHL, ale na draft půjde až v roce 2026. Přesto už teď ukazuje, že má před sebou solidní budoucnost. V sezoně 2023/24 odehrál za tým Medicine Hat Tigers ve WHL 61 zápasů a nasbíral 97 bodů, což jsou fenomenální čísla.

Pouze šest hráčů jeho věku v historii zmíněné ligy mělo lepší čísla. McKenna nastoupil také na posledním mistrovství světa hráčů do 18 let, kde si v sedmi zápasech připsal 20 bodů (10 gólů, 10 asistencí), historicky lepší byli historicky pouze James Hagens a Nikita Kučerov.

Caleb Desnoyers (Kanada)

Jeden z nejlépe hodnocených útočníků v draftu 2025 Desnoyers byl také součástí zlatého týmu Kanady na posledním šampionátu hráčů do 18 let. Nastoupil v pěti zápasech (1+4). Za tým Moncton Wildcats v QMJHL odehrál 60 zápasů, ve kterých nasbíral 56 bodů (20+36). Ukázal velký potenciál, který by měl v nové sezoně potvrdit.

Matthew Schaefer (Kanada)

Je velmi pravděpodobné, že se Schaefer stane nejvýše draftovaným obráncem příštího roku. Tak tomu je prakticky ve všech raných předdraftových žebříčcích. Kanadský bek odehrál svou první sezonu v OHL, která mu v dresu Erie Otters vynesla celkem dvacet bodů. Větší roli sehrál na mistrovství světa hráčů do 18 let, kde přispěl ke zlatu Kanady pěti body v sedmi zápasech.

Cole Reschny (Kanada)

Další kanadský hráč, který by si měl vybojovat místo v prvním kole draftu. Sedmnáctiletý útočník odehrál svou první kompletní sezonu ve WHL v týmu Victoria Royals a v průměru zaznamenal téměř bod na zápas, když jich nasbíral 59 (21+38). Javorové listy však mají v týmu i další produktivní útočníky, například Jakea O'Briena, který v minulé sezoně nasbíral v OHL 64 bodů v 61 zápasech, a doplňuje ho Émile Guité. Ten zase nasbíral 57 bodů v QMJHL.

Jakob Ihs-Wozniak (Švédsko)

Švédský útočník se narodil v australském Adelaide. I on patří mezi hráče s potenciálem být vybrán v prvním kole draftu. S 50 body patřil k nejproduktivnějším hráčům domácí juniorské reprezentace a nejproduktivnějším hráčům ve věkové kategorii U17. Dlouhodobě prokazuje ofenzivní schopnosti, které ukázal i na posledním mistrovství světa hráčů do 18 let, kde vstřelil jeden gól a radoval se z bronzu. Za klub Lulea IF hraje již od dorostu a dvakrát si zahrál i v mládežnických reprezentacích.

Sascha Boumedienne (Švédsko)

Jeho otcem je bývalý obránce Josef Boumedienne, který má zkušenosti z NHL a v sezoně 2012/13 hrál také za Slovan Bratislava. Sám Sascha se narodil ve finském Oulu, stejně jako jeho otec hrál za Kärpät, ale rozhodl se reprezentovat Švédsko. V zámoří působí již delší dobu, v minulé sezoně hrál za Youngstown Phantoms v USHL a s 27 body byl třetím nejproduktivnějším hráčem mezi těmi, kteří mohou být draftováni nejdříve v roce 2025. Očekává se, že hokejista narozený v Alžírsku bude bojovat se Schaeferem o pozici nejvýše draftovaného beka.

Max Westergard (Finsko)

Stále teprve šestnáctiletý útočník působí od loňského roku ve švédské Frölundě, kde byl nejproduktivnějším hráčem týmu U18. Několik zápasů odehrál také v juniorské lize, kde by měl naplno odehrát příští sezonu 2024/25. Westergard bude debutovat v reprezentaci U18, v týmu U17 měl průměrně bod na zápas.

Vladimír Dravecký (Česko)

Mladý obránce nedávno zaujal na Slovensku i v Česku, protože se nečekaně rozhodl změnit zemi, kterou bude reprezentovat. Dravecký se narodil v USA, ale dlouho hrál za mládežnické týmy Třince, kde je jeho otec klubovou legendou. Před sezonou 2023/24 se rozhodl vrátit na Slovensko, aby mohl v budoucnu bez problémů reprezentovat výběr s dvojkřížem na hrudi. 

Nakonec se však rozhodl pro Českou republiku, a tak ho trenér David Čermák okamžitě povolal na Hlinka Gretzky Cup. Následující ročník bude hrát v juniorském týmu švédského Rögle. Na konci října se Dravecký stal ve věku 15 let, 10 měsíců a 12 dní druhým nejmladším střelcem v historii nejvyšší slovenské ligy.

Adam Benák (Česko)

Český útočník je jedním z kandidátů na první kolo draftu NHL v roce 2025. Své kvality prokázal už na loňském Hlinka Gretzky Cupu, kde nasbíral deset bodů (2+8), stejně jako nejproduktivnější hráči Berkly Catton a Trevor Connelly, ale vstřelil méně branek. Nakonec slavil se svými spoluhráči stříbro. Na posledním šampionátu U18 vstřelil v pěti zápasech gól a přidal dvě asistence. V nejvyšší české lize odehrál za Plzeň osmnáct zápasů. Od nové sezony bude hrát za Youngstown Phantoms v USHL.

Benjamin Kevan (USA)

Velmi zajímavou sestavu na Hlinka Gretzky Cup letos veze Ameriku, protože v něm chybí prakticky všechny největší talenty ročníku. Není v něm žádný z hráčů s potenciálem být draftován v prvním kole. Na první pohled se tedy může zdát, že USA nebudou tak silné, ale zámořský tým opět myslí vysoko. Útočné formaci by měl vévodit Kevan, který v minulé sezoně odehrál celkem 59 zápasů za Des Moines Buccaneers v USHL a zaznamenal 57 bodů. Díky tomu se stal nejproduktivnějším hráčem ligy mezi těmi, kteří mohou být draftováni nejdříve v roce 2025.