Finové v nájezdech předčili Švédy a po pěti letech opanovali České hokejové hry

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Finové v nájezdech předčili Švédy a po pěti letech opanovali České hokejové hry

Finové ovládli České hokejové hry po pěti letech.
Finové ovládli České hokejové hry po pěti letech.Profimedia
České hokejové hry (Betano Hockey Games) vyhrálo po pěti letech Finsko, v přímém souboji o turnajové prvenství porazilo vítěze celého seriálu Euro Hockey Tour Švédy 4:3 po samostatných nájezdech. Vítězný gól zaznamenal sedmnáctiletý útočník Konsta Helenius, jenž doplnil mužstvo kouče Jukky Jalonena v průběhu turnaje.

Švédsko – Finsko 3:4sn

Helenius, který má za sebou úspěšnou sezonu na klubové scéně v dresu Jukuritu Helsinky, reprezentoval Finsko na domácím mistrovství světa do 18 let v Espoo, kde jeho tým ve čtvrtek vypadl po porážce ve čtvrtfinále se Švédskem 1:2. V příštím týdnu před MS doplní kádr Finů ještě obránce Mikko Lehtonen z týmu švýcarského mistra Curychu.

Už ve čtvrté minutě měl obrovskou šanci Suomi, zkoušel tváří v tvář Erssonovi chytré zakončení mezi betony, švédský gólman se však překvapit nenechal. V 18. minutě však právě Suomi tečoval Rissanenův pokus a poslal Finy do vedení. Zanedlouho ho mohl i navýšit, jenže zblízka při zakončení do takřka prázdné branky minul.

Vybrané statistiky zápasu.
Vybrané statistiky zápasu.Livesport

V končící 23. minutě Švédové vyrovnali, když se povedenou tečí Dahlinovy nabídky prosadil Friberg. Uběhly jen dvě minuty a deset sekund a Finy vrátil do vedení Kaski: prostřelil Erssona rychlým zakončením po buly. Ve 28. minutě ale sklepl Unger Sörum Brodinovu ránu zpoza kruhu a bylo to 2:2.

O necelé dvě minuty později šli Finové potřetí do vedení. Bengtssonovu snahu o rozehrávku ve vlastním obranném pásmu zblokoval Hyry a Puistola precizním blafákem překonal Erssona. Týmu Tre kronor se podařilo i potřetí vyrovnat, protože na začátku 52. minuty úspěšně dorážel Frödén.

Když v prodloužení nerozhodl ve velké šanci Raymond a Švédové v krátké přesilovce nepotrestali Kapanenův faul, musely o vítězi zápasu i turnaje rozhodnout nájezdy, do nichž dospěl zápas EHT v tomto ročníku poprvé. Finové uspěli třikrát z pěti pokusů, za soupeře se prosadil jen Dahlin ve třetí sérii. Vítězný gól si připsal Helenius.

Tabulka Betano Hockey Games