Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Po čtyřech letech v Kanadě. Startuje tradiční Hlinka-Gretzky Cup, Češi začnou s Finskem

Hlinka-Gretzky Cup se po čtyřech letech přestěhoval do Kanady.
Hlinka-Gretzky Cup se po čtyřech letech přestěhoval do Kanady.Profimedia
Po čtyřech letech se odehraje Hlinka Gretzky Cup hokejistů do 18 let v Kanadě, kde mělo od roku 2018 pokračovat po roce pravidelné střídání s dosavadními pořadateli Břeclaví a Piešťany, ale před dvěma lety turnaj zrušila pandemie koronaviru. Český tým po dnešní večerní generálce proti Švédsku vstoupí do turnaje v základní skupině B v neděli v Red Deer od 19:00 proti Finsku.

Tým kouče Jakuba Petra na konci minulého týdne sehrál v přípravě tři duely v Davosu proti domácímu Švýcarsku, kde vyhrál všechny tři duely (3:0, 6:1 a 3:2). "Hráli jsme dva zápasy na tři útoky a myslím, že mužstvo má parádní duch a umí pracovat i v únavě. Samozřejmě hráči nemůžou předvést ty věci, které dělají čerství, ale tohle potřebujeme. Je to letní blok, teď jdeme za určitým cílem a potřebujeme každého člena týmu. Se vší pokorou ke Švýcarům: Sice předvedli ve třetím utkání parádní organizovaný výkon, ale Švédsko a v prvním zápase turnaje Finsko budou soupeři z jiné kategorie," řekl serveru hokej.cz trenér české osmnáctky Jakub Petr.

"Měl jsem komplexně dobrý pocit z prvního utkání a ve třetím to bylo asi nejlepší. S výjimkou té druhé třetiny, kterou jsme ale potřebovali, abychom si nemysleli, že všechno půjde samo. Pak mužstvo žilo, pracovalo jeden za druhého a bylo to takové jako na velkém turnaji. To jsme potřebovali," doplnil Petr.

Prohlédněte si kompletní program Hlinka-Gretzky Cupu 2022

V týmu má tři hráče, kteří se zúčastnili na přelomu dubna a května mistrovství světa v německých městech Landshutu a Kaufbeurenu, kde skončili čtvrtí. Jsou to obránce Jakub Dvořák a útočníci Eduard Šalé s Dominikem Petrem, koučovým synem.

Český tým se v dalších duelech utká v noci z pondělka na úterý ve 3:00 SELČ s Německem, které nahradilo kvůli válečné agresi na Ukrajině vyloučené Rusko, a ve středu od 19:00 SELČ se Spojenými státy americkými. Ve skupině A se představí Kanada, Švédsko, Švýcarsko a Slovensko. Do semifinále postoupí dva nejlepší celky z obou skupin.

Nominace Česko U18 na Hlinka Gretzky Cup:

Brankáři: Adam Dybal (Karlovy Vary), Michael Hrabal (Sparta Praha), Jan Kasal (Hradec Králové),

Obránci: Marek Ročák (Třinec), Jakub Dvořák (Liberec), Josef Eichler (Plzeň), Matteo Kočí (Karlovy Vary), Martin Matějíček (Jihlava), Dominik Badinka (Chomutov), Vojtěch Vochvest (Mladá Boleslav),

Útočníci: Matyáš Adámek, Adam Csabi (oba Karlovy Vary), Jan Kučera (Plzeň), Eduard Šalé (Kometa Brno), Andrej Fábry (Sparta Praha), Jan Šprynar (Litvínov), Pavel Šimek (Hradec Králové), Dominik Petr (Lukko Rauma/Fin.), Adam Jecho (Tappara Tampere/Fin.), Jakub Štancl (Växjö/Švéd.), Jiří Felcman (Langnau/Švýc.), Tomáš Holčák (Jyväskylä/Fin.), Adam Židlický (Kitchener/OHL).