Gól brankáře přes celé hřiště. Bostonský Ullmark je v NHL teprve šťastlivcem číslo devět

Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Gól brankáře přes celé hřiště. Bostonský Ullmark je v NHL teprve šťastlivcem číslo devět

Aktualizováno
Linus Ullmark přijímá gratulace od spoluhráčů.
Linus Ullmark přijímá gratulace od spoluhráčů.Profimedia
Bekhendem nenuceně zastavil nahozený puk vedle své branky, v tom udělal rychlý manévr na bruslích, natočil se ke střele a plavmým obloukem vyslal kotouč na protilehlý konec kluziště. Jeho střela přeletěla hřiště, dopadla mezi kruhy v soupeřově obranném pásmu a zajela doprostřed prázdné branky. Švédský gólman Linus Ullmark (29) se právě stal teprve osmým mužem v masce v historii NHL, jemuž se přímo povedlo dosáhnout trefy. A 48 vteřin před koncem jí pečetil výhru Bostonu 3:1 ve Vancouveru. Bod za asistenci bral český gólman Petr Mrázek (31).

Canucks se pustili v závěrečné minutě do power play, jenže ji nesehráli dobře. Nahozenému puku jen pomohl dál ve středním pásmu, Ullmark tak měl relativně čas si všechno připravit. Dvojice dojíždějících hráčů Canucks dorazila pozdě, pohromu neodvátila ani výskokem, jímž se vysoko letící puk snažila chytit.

Přesto opoře Bruins částečně zážitek pokazili. "Jakmile vyskočili, zakryli mi výhled a vůbec jsem neměl přehled o tom, kde puk je. Nic jsem neviděl, ani neslyšel," popisoval šťastlivec, jemuž se splnil sen o tom, že se jednou dočká gólu. "Až pak se všichni otočili na druhý konec hřiště a zahlédl jsem, jak puk míří do branky," usmíval se.

Přidal tak své jméno jako devátou položku na seznam gólmanů, jimž se povedlo skórovat tak, že opravdu vystřelili. Jinak historie NHL eviduje sedm dalších, kterým byl zásah připsán, protože se jako poslední dotkli puku. Ten pak skončil v síti přičiněním nešikovnosti či nesouhry soupeřova týmu. Jako první se mohl radovat v roce 1979 Billy Smith z New York Islanders, od něj se však pouze odrazila střela a zbytek dokonali hráči protivníka. Stále platí, že všech 16 gólů, u nichž jsou jako autoři uvedeni brankáři, padlo do opuštěné klece.

Tři má zaznamenány legendární Martin Brodeur z New Jersey (jen jednu ovšem chtěnou), dva přesné pokusy vyslal na cíl Ron Hextall, jenž proslul právě svou umnou prací s hokejkou. Právě on se stal průkopníkem, kdo dosáhl "opravdové" trefy.

Ullmark je v NHL prvním úspěšným po třech letech, v lednu 2020 se radoval Pekka Rinne z Nashvillu v duelu s Chicagem. "Vždycky jsem toužil dát gól, jsem neskutečně šťastný. Kluci, kterým se to v NHL povedlo přede mnou, jsou úžasní brankáři. Musím to všechno teprve strávit," rozplýval se Švéd, jemuž se podobný kousek málem zdařil i během nedávné Winter Classic proti Pittsburghu.

Do Bostonu byl vyměněn v minulé sezoně z Buffala a vedle trefy slavil nyní proti Vancouveru i jubilejní 30. vítězství v ročníku, což se mu za osm let v NHL stalo poprvé. Ostatně tímto počtem v nynější sezoně vévodí celé lize, dominuje také v úspěšnosti zákroků (93,8 %) a průměru inkasovaných branek na zápas (1,86). Teď ozdobil svůj parádní rok efektní mašlí.

Statistiky utkání

Při oslavách svého mimořádného kousku ani nevěděl, co má dělat. Nakonec jel ke střídačce si plácnout se všemi spoluhráči. "Když mi kluci na ledě gratulovali, říkali mi: ‘Musíš tam jet!’ Tak jsem je poslechl," culil se Ullmark. Uznání sklidil i od ostatních. "Krásná rána! Jsem si jistý, že příště půjde na přesilovku," vtipkoval útočník Bruins Brad Marchand.

Brankáři, kteří vstřelili gól

Linus Ullmark (Boston) 25. února 2023 proti Vancouveru

Pekka Rinne (Nashville) 9. ledna 2020 proti Chicagu

Mike Smith (Phoenix) 19. října 2013 proti Detroitu

Jevgenij Nabokov (San Jose) 10. března 2002 proti Vancouveru

Jose Theodore (Montreal) 2. ledna 2001 proti New York Islanders

Martin Brodeur (New Jersey) 17. dubna 1997 proti Montrealu

Chris Osgood (Detroit) 6. března 1996 proti Hartfordu

Ron Hextall (Philadelphia) 11. dubna 1989 proti Washingtonu

Ron Hextall (Philadelphia) 8. prosince 1987 proti Bostonu