Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Překvapení víkendu podle dat: Rozjetý Montpellier v Marseille i pasti v dánské nadstavbě

Christopher Jullien (vlevo) s Matteem Guendouzim v minulém vzájemném duelu, jejž Marseille vyhrála na půdě soupeře 2:1.
Christopher Jullien (vlevo) s Matteem Guendouzim v minulém vzájemném duelu, jejž Marseille vyhrála na půdě soupeře 2:1.Profimedia
Kdo vyhraje? Klíčová otázka, kterou denně řeší sportovní fanoušci a odborníci po celém světě. Většinou se však řídí spíš pocity a vlastními dojmy než nezpochybnitelnými čísly. Správná odpověď na tento dotaz může být přitom leckdy velice hodnotná. Zvlášť, pokud se jedná o zaváhání favorita. Redakce Livesport Zpráv proto každý pátek přináší ve spolupráci s týmem analytiků z české datové společnosti 11Hacks právě rozbory zápasů, v nichž podle čísel může dojít k (ne)očekávanému výsledku.

Marseille – Montpellier, pátek 21:00

V utkání proti Montpellieru se Marseille bude muset podruhé za sebou obejít bez stopera Leonarda Balerdiho, který si stále odpykává karetní trest. Mladý Argentinec je v aktuální sezoně třetím nejvytíženějším mužem týmu v poli, tudíž se jedná o velký zásah do fungování hry. 

Vidět to bylo i v utkání proti Remeši, v němž svěřenci Igora Tudora svému soupeři povolili 1,95 xG, a přestože nakonec slavili vítězství, utkání rozhodně neměli pod kontrolou. Třebaže se Marseille s průměrně 1,16 povolenými očekávanými brankami na zápas řadí na pozici šesté nejlepší ligové obrany z pohledu kvality šancí, do nichž pustí své soupeře, je velmi zranitelná z protiútoků.

Protivníkům z brejků povolila dohromady 13,2 xG, což je šestý nejhorší výsledek Ligue 1. To by mohla být příležitost pro Montpellier, který z nich umí zahrozit. Dohromady z nich nasbíral už 13 xG a vstřelil 12 branek, což jsou v rámci ligy nadprůměrná čísla. Marseille v tomto ročníku dovoluje největší objem šancí při centrech z hloubky, z nichž si zase naopak Montpellier nejvíc příležitostí vytváří a zcela jistě na ně bude spoléhat i ve vzájemném střetnutí. 

Obrovskou zbraní outsidera, který si v lize užívá sérii šesti zápasů bez porážky, budou diagonální průnikové pasy směřující z meziprostorů do vápna. Montpellier takové zahraje úspěšně zhruba dva na utkání, v průměru na jednu přihrávku nejvíc zvyšují šanci týmu na skórování. Data ukazují, že Marseille má s bráněním tohoto typu pasu obrovské potíže.

FC Kodaň – Nordsjälland, neděle 18:00

Tahákem úvodního kola nadstavbové části dánské Superligy bude přímé klání o první místo v tabulce. Utkají se vedoucí Nordsjälland a druhé FC Kodaň, které za svým konkurentem zaostává o pouhý bod a v neděli bude mít výhodu domácího prostředí. 

Víkendové utkání slibuje vyrovnanou podívanou a dost možná nízký počet vstřelených branek. Nejenže se setkávají dvě kvalitní ligové obrany, které svým soupeřům povolují nízký počet šancí a jsou si z hlediska datové analytiky velmi podobné, oba týmy mohou v letošní sezoně navíc spoléhat také na velmi dobře chytajícího brankáře.

Pokud by průměrný gólman Superligy čelil stejným střelám jako kodaňský Kamil Grabara, inkasoval by o tři branky víc. Ještě lépe chytá Andreas Hansen z Nordsjällandu, který už svými zákroky zabránil dokonce pěti brankám.

Podobné jsou soupeři i co do kvality vytvořených šancí. Kodaň v průměru na zápas zaznamená 1,95 očekávaných branek, zatímco Nordsjälland je na 1,82. Jedná se o dva nejkvalitnější ligové útoky, tudíž i z tohoto pohledu je současné postavení v tabulce soupeřů zasloužené.

Favorizovaná Kodaň bude čelit nejenom pevné obraně v čele s Hansenem, velký pozor si bude muset dát také na soupeřovy rychlé kontry. Ty má totiž Nordsjälland nejnebezpečnější v celé lize. Nejenom, že jich v zápase podnikne nejvíc, ale také si z nich tvoří nejkvalitnější střelecké příležitosti. Dokázal z nich dát už 12 branek, tedy o šest víc než Kodaň.

Pořadí podle xG z brejků.
Pořadí podle xG z brejků.11Hacks / Livesport

Analýza přihrávek ukazuje, že ty největší šance Kodaň povoluje po diagonálních pasech z meziprostorů a kolmých přihrávkách do krajů vápna, což jsou zároveň pasy, z nichž je Nordsjälland velmi nebezpečný. 

Soupeři mají v sezoně proti Kodani překvapivě vysokou úspěšnost pasů a driblinků do centrálního prostoru uvnitř vápna. Proti slabším týmům tyto akce následně často zastaví ještě před střelou, tentokrát však budou nuceni v těchto prostorech bránit křídelníka Ernesta Nuamaha

Teprve 19letá ghanská senzace má skvělý výběr místa ve vápně a pravidelně se dostává do výborných střeleckých pozic. V metrice hodnotící to, v jak dobrých prostorech hráč přebírá přihrávky, má mezi křídly v Dánsku jasně nejlepší výsledky. Pokud se Nordsjälland trefí, s velkou pravděpodobností v tom bude mít prsty právě on.

Bröndby – Viborg, neděle 16:00

V případě zaváhání Kodaně se může druhé příčce tabulky výrazně přiblížit Viborg, který si venku zahraje se šestým Bröndby. Podle kvality vytvořených i povolených šancí je lepším týmem – v porovnání se soupeřem měl zatím vstřelit o čtyři branky víc a inkasovat o čtyři méně. 

Také v tomto případě se lze opřít o rychlý přechod do útoku v podání jednoho z týmů. Viborg z brejkových situací do této chvíle nastřádal druhé nejvyšší xG a stejně jako Nordsjälland se z nich trefil už 12x. Bröndby navíc kontry brání nejhůř v celé lize a při 11 povolených xG inkasovalo stejný počet branek.

Proti celkům, které hrozí z protiútoků, inkasuje pravidelně vysoký počet branek. Do této množiny je možné započítat i Viborg, který si v polovině listopadu odvezl ze stadionu Bröndby výhru 2:0. Když se oba týmy potkaly v září, skončil sice zápas výsledkem 0:0, ovšem Viborg měl drtivou převahu a na xG vyhrál v poměru 2,36:0,52.

Pořadí podle xG z brejků.
Pořadí podle xG z brejků.11Hacks / Livesport

Analýza zároveň ukazuje, že Bröndby má problémy se zachytáváním přihrávek a driblinků z levé strany, kudy se naopak Viborg do finální třetiny dostává nejčastěji. Akce po stranách navíc zakončuje často centrem, což je jeho nejsilnější zbraň. Bröndby je naopak týmem, který má s bráněním takových míčů značné potíže – největší šance dovoluje po centrech ze strany, následují centry z hloubky pole a až poté další typy přihrávek.

Komplikací může být pro Viborg fakt, že tým v únoru opustil nejlepší střelec a jeden z klíčových hráčů Jay-Roy Grot, který podepsal smlouvu s japonskými Kashiwa Reysol. A trenéra Jacoba Friise na tomto postu nyní tlačí bota. K dispozici má aktuálně pouze Gambijce Alassana Jattu, který se však prakticky nedostává k nebezpečným střelám a už nějakou dobu se mu nedaří ani v zakončení.  

Druhou realistickou volbou je Paulinho, který sice vypadal zajímavě ve druhé portugalské lize, nicméně v Dánsku stále prochází obdobím aklimatizace. A mladý Brazilec Renato Júnior je velkou neznámou. Přesto má Viborg slušnou šanci na úspěch.