Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Na 100 startů za národní tým to nedotáhne. Mistr světa a šampion LM Varane ukončil kariéru

Raphaël Varane už se o návrat na trávníky pokoušet nebude.
Raphaël Varane už se o návrat na trávníky pokoušet nebude.AFP
Ve francouzském nároďáku platil Raphaël Varane (31) za stabilní pilíř obranných řad. Debutoval v něm v roce 2013, poslední duel si připsal o devět let později. Stovku reprezentačních zápasů si každopádně nezapíše, během středečního dopoledne totiž oficiálně oznámil konec kariéry. Obránce, jenž naposledy působil v italském Comu, si mimo jiné zapsal 93 reprezentačních startů a zaznamenal pět gólů.

Bývalý hráč Lens, Realu Madrid a Manchesteru United v posledních letech strádal. Především proto, že ho často sužovala zranění. I přesto, že jeho herní vytížení se stále snižovalo, zdraví měl stále křehké. Rodák z Lille v průběhu letošního léta změnil angažmá a po vypršení smlouvy u Rudých ďáblů přijal nabídku ze Serie A. Od té doby, co se připojil k řadám nováčka z Coma, odehrál jediné utkání, a to v Italském poháru proti Sampdorii.

Právě v tomto klání utrpěl vážné zranění kolene a dostal se, jako už v minulosti, na několik dalších měsíců mimo hru. Možná že právě tenhle moment byl oním spouštěčem pro rozhodnutí nebojovat dále o místo v týmu trenéra Didiera Deschampse a ani o jiné další na klubové úrovni. Varaneho největším úspěchem s Francií byl zisk titulu mistrů světa z roku 2018, na šampionátu v Kataru v roce 2022 se stal vicemistrem. Také si v roce 2021 zaznamenal prvenství v Lize národů.

S fanoušky se rozloučil na Instagramu. "Říká se, že všechno dobré musí jednou skončit,” uvedl v dlouhém vzkazu. "Nelituji ničeho, nic bych neměnil. Vyhrál jsem toho víc, než jsem si mohl vůbec vysnít. Začíná prostě nový život mimo hřiště. Zůstanu v Comu, jen už tam budu bez kopaček a chráničů. Bude to něco, na co se těším. Brzy vám prozradím víc.”

Varane si nejvíc trofejí vysloužil v době, kdy oblékal dres Bílého baletu. Třikrát se stal mistrem LaLigy a Španělského Superpoháru, jeden pohár má z Copa del Rey. A především byl součástí generace, která v minulém desetiletí do hlavní španělské metropole dostala čtyři prvenství z Ligy mistrů v rozmezí pěti sezon. Je také trojnásobným vítězem Evropského Superpoháru, čtyřikrát opanoval mistrovství světa klubů a na ostrovech má po jednom triumfu z FA Cupu a EFL Cupu.

Tabulka Serie A