Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fiorentina poprvé zvítězila, tři body proti Laziu vystřelil při debutu Gudmundsson

Aktualizováno
Albert Gudmundsson při premiéře za Fiorentinu rozhodl dvěma góly o výhře nad Laziem.
Albert Gudmundsson při premiéře za Fiorentinu rozhodl dvěma góly o výhře nad Laziem.ANDREA MARTINI / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Fiorentina v pátém kole Serie A porazila doma Lazio Řím 2:1 a připsala si první vítězství v sezoně. Dvěma góly z penalt rozhodl při debutu v dresu Fialek Albert Gudmundsson. Islandský útočník, kterého si v létě klub vybral jako posilu i přes dlouhodobé zranění, v lize nastoupil poprvé od 24. května. Fiorentina slaví triumf nad Laziem teprve potřetí z předešlých 15 vzájemných konfrontací. Poprvé v sezoně dosáhla na tři body i Boloňa, jíž Santiago Castro v závěru zápasu zajistil výhru 2:1 nad Monzou.

Fiorentina – Lazio 2:1

Fiorentina, která před tímto kolem stále čekala na první výhru, přivítala na Stadio Franchi Lazio. La Viola zatím získala pouhé tři body, zatímco Lazio mělo na kontě po čtyřech kolech bodů sedm. Domácí začali pěkně zostra a za svou převahu byli málem odměněni. Moise Kean vysunul Andreu Colpaniho, ale Ivan Provedel se blýskl skvělým zákrokem a vytěsnil míč na brankovou konstrukci.

Lazio se po slabším úvodu dostalo do hry a málem se ujalo vedení, Mattia Zaccagni však Davida de Geu nepřekonal. Krátce před poločasem už ale ani De Gea nezabránil Laziu ve skórování v pátém utkání Serie A v řadě. Po přímém kopu Nuna Tavarese se prosadil hlavou Mario Gila, pro něhož šlo o úvodní ligovou branku v dresu Lazia od roku 2022, kdy přišel z Realu Madrid.

Radost hostujícím fanouškům vydržela jen krátce po změně stran a prsty v tom měl Matteo Guendouzi. Ten v pokutovém území atakoval střídajícího Gudmundssona a sudí ukázal na penaltový puntík. Exekuce se ujal sám faulovaný neymýlil se. Po vyrovnání převzali otěže domácí, kteří si vypracovali několik šancí. Po rohovém kopu byl blízko ke skórování Christian Kouamé, ale jeho pokus zamířil těsně nad břevno.

Domácí cítili šanci a hnali se za teprve třetí výhrou nad Laziem z posledních 15 duelů. Jejich snažení se nakonec vyplatilo. V nastaveném čase ve vápně fauloval Tavares Dodoa a Gudmundsson se nemýlil ani podruhé a zajistil Fialkám tři body.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Monza – Boloňa 1:2

Navzdory postupu do Ligy mistrů se Boloňa na začátku nové sezony potýká s výrazným nedostatkem formy. Toho chtěla využít Monza, kterou nově vede Alessandro Nesta. Hosté se ale ve 24. minutě ujali vedení, když si na přihrávku řeckého reprezentanta Charalampose Lykogiannise naběhl Kacper Urbanski a přesnou hlavičkou do rohu branky zaznamenal svůj první gól v dospělém fotbale.

V zápase Ligy mistrů proti Šachtaru se Rossoblu nepodařilo dostat do vedení, takže tento úvodní gól jako by uvolnil okovy jejich útoku. Vytváření šancí však bylo jen za cenu toho, že nechávali okénka vzadu. Hosté tudíž těsně před přestávkou o náskok přišli, když Milan Ďurič úspěšně dorazil do sítě dalekonosný pokus Daniela Maldiniho. Opatrný začátek druhé půle byl brzy přerušen šancemi na obou stranách.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Castro prověřil Stefana Turatiho střelou k bližší tyči a Alessandro Bianco se zase snažil prosadit šikovným obstřelem, ani jeden pokus ale nerozhodné skóre nezlomil. Hosté měli převahu, ale dovednosti a odhodlání, které předvedl Dan Ndoye, se neshodovaly s jeho koncovkou. Jiná píseň už ale byla kvalita v zakončení Castra, jenž dostal míč od Rema Freulera a ze 25 metrů střelou do vzdálenějšího horního rohu nedal Turatimu šanci.

AS Řím – Udinese (18:00)

Tabulka Serie A