Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Atalanta smetla Lecce, kanonádu řídily posily. Juventus začal éru pod Mottou vítězně

Aktualizováno
Útočník Atalanty Mateo Retegui slaví jeden ze svých dvou gólů do sítě Lecce.
Útočník Atalanty Mateo Retegui slaví jeden ze svých dvou gólů do sítě Lecce.AFP
Atalanta zahájila ligovou sezonu na italské scéně ve velkém stylu, když smetla 4:0 Lecce. Pod jasné vítězství v úvodním kole Serie A se podepsaly dvougólové posily Marco Brescianini a Mateo Retegui. I díky nim vyhráli hosté na Stadio Via del mare posedmé v řadě. Juventus pod novým trenérem Thiagem Mottou porazil nováčka Como 3:0, první góly v soutěži dali Timothy Weah a Samuel Mbangula.

Lecce – Atalanta 0:4

Svěřenci Giana Piera Gasperiniho nastoupili do utkání po prohře 0:2 s vítězem Ligy mistrů Realem Madrid v Superpoháru UEFA. A bez služeb Ademoly Lookmana a Teuna Koopmeinerse, o které je zájem na přestupovém trhu, se rozjížděli pomalu.

Brzy se však začaly objevovat první známky toho, že nabírají na obrátkách. Po přihrávce Davideho Zappacosty z pravé strany hlavičkoval Retegui, jehož pokus Wladimiro Falcone dokázal vyrazit pouze k Brescianinimu, který si po nedávném příchodu z Frosinone otevřel v dresu Atalanty gólový účet.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

Tento zásah svěřence Gian Piera Gasperiniho povzbudil a ještě do půle přidali další. Tentokrát po akci z levé strany. Matteo Ruggeri poslal přesný centr na Reteguiho, který hlavou nedal Falconemu šanci. I on  se po přestupu z Janova prosadil poprvé.

Trenér Lecce Luca Gotti v tu chvíli musel něco změnit, takže hned po pauze poslal na trávník dvě nové tváře. Zlepšení však nepřišlo, spíš naopak. Po necelé hodině hry nařídil sudí Davide Massa po konzultaci s VAR pokutový kop po faulu na Reteguiho.

K exekuci se postavil sám faulovaný Argentinec a proměnil. Po slibném úvodu druhé půle byli domácí zralí na ručník. Hráči Atalanty naopak podnikali jeden útočný výpad za druhým, za což byli odměněni.

V 66. minutě se druhou trefou v utkání blýskl Brescianini, když po přihrávce Maria Pašaliče mířil přesně ke vzdálenější tyči. Lecce, které se v dalším kole představí na půdě Interu, padlo potřetí v řadě bez vstřeleného gólu.

Juventus – Como 3:0

Úkolem Motty, který nahradil Massimiliana Allegriho, je vrátit Starou dámu do boje o Scudetto a zároveň změnit její herní styl. Těžkopádný úvod tohoto souboje naznačil, že jeho svěřence čeká ještě dost práce, ale jakmile se Juve dostalo do vedení, zařadilo vyšší rychlostní stupeň.

Úvodní trefa přišla v polovině poločasu, když Samuel Mbangula, pro něhož šlo o debut na profesionální úrovni, z hranice vápna střelou k pravé tyči překonal bezmocného Pepeho Reinu.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opta by Stats Perform

S blížícím se koncem první půle se zdálo, že svěřenci Cesca Fábregase mají šanci s utkáním něco udělat. Navíc když Dušan Vlahovič trefil tyč. Timothy Weah měl však jinou představu, když napálil pod břevno přihrávku Kenana Yildize.

Juventus nejevil po změně stran žádné známky uspokojení a dál útočil. Vlahovičovu gólovou radost však nejprve zkazil zvednutý praporek asistenta rozhodčího a jeho další pokus zastavila tyč. To vše se odehrálo během prvních 10 minut druhého poločasu. Poté přece jen přišlo ze strany favorita polevení a šetření sil.

Průběh střetnutí narušil až Fábregas řadou střídání. Ale ačkoli hosté, kteří se zápasu v Serii A dočkali po více než dvou dekádách, nepředstavovali pro branku turínských hrozbu, neustále se snažili o zakončení. Mezi tři tyče nasměroval svůj pokus Gabriel Strefezza, jenž vyzkoušel pozornost debutujícího gólmana Juventusu Michela Di Gregoria.

Perfektní vstup Juventusu do ligové sezony pečetil třetí brankou Andrea Cambiaso, jenž se krásně trefil z hranice pokutového území. Domácí celek i díky němu prodloužil svou neporazitelnost proti nováčkům na sedm zápasů.

Tabulka Serie A