Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Stá Haalandova branka stačila City jen na bod, Arsenal přišel o cenný skalp v závěru

Joško Gvardiol a Jurrien Timber v zápase City s Arsenalem.
Joško Gvardiol a Jurrien Timber v zápase City s Arsenalem.Andrew Yates / Zuma Press / Profimedia
Vrchol pátého kola Premier League mezi Manchesterem City a Arsenalem skončil po velmi atraktivním průběhu remízou 2:2. Citizens sice díky jubilejní 100. brance Erlinga Haalanda v anglické nejvyšší soutěži rychle vedli, hosté ovšem ještě do konce prvního poločasu zvládli vývoj duelu otočit. Vedení pak urputně bránící Gunners drželi i navzdory vyloučení Leandra Trossarda téměř do konce, v závěru dlouhého nastavení ale přece jen vyrovnal z dorážky John Stones.

Manchester City – Arsenal 2:2

Do jednoho ze šlágrů celé sezony vstupovali v o něco lepším rozpoložení hráči domácích. Ti zatím v lize neztratili ani bod, museli však skousnout bezgólovou remízu v Lize mistrů s Interem. Bez branek hrál v týdnu také Arsenal na hřišti Atalanty, kde jej fantastickým zákrokem zachránil David Raya. Mikel Arteta navíc do duelu vstupoval s vědomím, že Pepa Guardiolu na Etihadu nikdy neporazil, což chtěl konečně zlomit.

Tyto plány mu ovšem již v závěru úvodní desetiminutovky začal hatit Haaland, jenž využil Savinhovy průnikové přihrávky a pohotovou střelou k bližší tyči vstřelil již svůj 100. gól v anglické nejvyšší soutěži. Prvotní převahu Citizens demonstrovala ještě rána Ilkaye Gündogana z přímého kopu do tyče, pak se už ale do hry dostal i Arsenal.

Ve 22. minutě přiťukl Gabriel Martinelli míč na hranici šestnáctky Riccardovi Calafiorimu a ten svůj nedůraz u inkasovaného gólu odčinil fantastickou ranou z první, která zapadla přesně k zadní tyči. Chvíli před koncem úvodního dějství se po rohovém kopu od svého obránce odpoutal Gabriel, z dobré pozice však poslal balon hlavou jen těsně nad Edersonovu branku.

Brazilský stoper nicméně v nastaveném čase dostal možnost zakončovat stejným způsobem, tentokrát již z velké blízkosti svého krajana překonal a poslal Gunners do poločasového vedení. Celou situaci ještě zdramatizoval Trossard, jenž ve snaze pošetřit čas zakopl míč, čímž si od Michaela Olivera vysloužil druhou žlutou kartu a tudíž i předčasný konec v zápase – vyloučen byl podobně jako jeho parťák Declan Rice na konci srpna proti Brightonu.

Nebylo tak překvapením, že po změně stran Manchester na svého soupeře vlétl a doslova jej uzamkl na jeho vlastní polovině. To se mohlo do skóre promítnout záhy, když musel Raya vytáhnout povedený zákrok proti střele Kylea Walkera. Sky Blues neuspěli ani krátce před hodinou hry, kdy se míč ze strany snesl na hlavu Haalanda, jeho pokus ovšem opět skvěle zlikvidoval Raya. Španělský brankář byl v permanenci také o pár minut později, kdy se vyznamenal proti ráně Joška Gvardiola.

Stejný hráč pak mohl skórovat i na prahu závěrečné desetiminutovky, do cesty se mu ale reflexivním zákrokem znovu postavil Raya. Když už to vypadalo, že Arsenal zvládne heroickým způsobem duel na půdě Manchesteru ubránit do zdárného konce, přispěchal se svým prvním a jediným dotykem míče v zápase Stones, který pohotovou dorážkou poslal Gunners do kolen. Na Etihad Stadium se tak nakonec zrodila remíza 2:2.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Opt by Stats Perform

Tabulka Premier League