Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Premier League se vrací. Sledujte veškeré dění v prestižní lize na Livesportu

Ovládne ligu znovu Manchester City?
Ovládne ligu znovu Manchester City?Reuters
Po dlouhé letní přestávce se v pátek večer vrací nejprestižnější fotbalová liga – tedy anglická Premier League. Ta zahajuje svou 32. sezonu s jedním velkým favoritem, aktuálním šampionem Manchesterem City, který ji ovládl v šesti z posledních sedmi případů. Opanuje i příští ročník? Co se během pauzy dělo na anglickém přestupovém poli? A jak se povede novým trenérům?

Manchester City celý předchozí ročník tvrdě bojoval o titul s Arsenalem a Liverpoolem. Tato trojice se vrací hladová po dalším úspěchu a bude jistě zajímavé sledovat, kdo další se do boje o čelo Premier League vloží. Southampton, Ipswich Town a Leicester City se do nejvyšší soutěže vracejí z Championship a touží dokázat, že do ní patří. Díky Livesportu vám neunikne ani jeden zápas.

Program Premier League 2024/25

Liga startuje tento pátek ve 21 hodin, to se Fulham na Old Trafford střetne s Manchesterem United. O úvodním víkendu se však odehraje i jeden výjimečný zápas, Manchester City přivítá na Etihad Stadium Chelsea a půjde o souboj dvou bývalých kolegů, Pepa Guardioly a Enza Maresky.

Dlouho se nebude čekat ani na první velké derby. Ve třetím hracím týdnu se utkají Liverpool a Manchester United a půjde o úvodní velkou zkoušku Arneho Slota u Reds.

První kolo Premier League.
První kolo Premier League.Livesport

O týden později se pozornost celého světa obrátí do anglické metropole, kde se odehraje severolondýnské derby mezi Tottenhamem Hotspur a Arsenalem. V průběhu roku nebudou chybět oblíbené zápasy na Boxing Day a hrát se bude tradičně také 1. ledna. Sezona se uzavře 25. května, kdy se odehraje všech 10 zápasů současně. Podívejte se na jízdní řád nové sezony podle Livesportu přímo zde.

Hlavní témata

Ještě než se rozběhnou zápasy, bude o čem mluvit. Po vizuální stránce budou největšími rozdíly nové dresy – něco, o čem se hovoří vždy.

Zajímavé novinky se odehrály také na některých lavičkách. Slot přebírá otěže v Liverpoolu, a to po úspěšné éře Jürgena Kloppa. Určitě bude zajímavé sledovat, jak se Nizozemec vypořádá s tlakem, který na něj po odchodu klubové ikony jistojistě bude. Co dál?

Julen Lopetegui nově vede po konci Davida Moyese londýnský West Ham, a Russell Martin a Kieran McKenna zamířili do Premier Leagie poté, co postoupili se Southamptonem, respektive Ipswichem. Celkově došlo k šesti trenérským změnám.

Lopetegui je novým trenérem West Hamu.
Lopetegui je novým trenérem West Hamu.AFP

Pokud chcete mít jistotu, že vám od prvního pátečního výkopu neunikne z Premier League nic zásadního, dejte si celou soutěž (zejména vybrané týmy) do "Oblíbených". 

Pokud jste uživateli naší aplikace pro Android, můžete si pak velmi podrobně nastavit, která upozornění na konkrétní týmy budete dostávat.

Přestupy

K fotbalovému létu tradičně patří přestupy a přesuny na nové adresy. Každý fanoušek si přeje, aby jeho tým posílil a zároveň nepřišel o žádnou hvězdu či rostoucí hvězdičku.

Jednou z nejdelších ság, která se během okurkové sezony pořádně protahovala, byl přestup Ricarda Calafioriho. Italský obránce, který válel za Boloňu, byl od začátku přestupového období spojován s Arsenalem a jeho podpis byl nakonec oznámen na konci července.

A co další zajímavé přesuny? Sávio přestoupil z Troyes do Manchesteru City, což byl přestup v rámci City Football Group, zatímco Joshua Zirkzee se připojil ke stále se rozrůstající nizozemské partičce v Manchesteru United. Také Chelsea má za sebou rušné léto, jehož hlavním tahákem byl bývalý útočník Barcelony Marc Guiu.

Veškeré dění na trhu můžete pravidelně sledovat v neustále aktualizovaném přestupovém speciálu Livesportu.

Největší favorité

Vzhledem k dominanci Manchesteru City v Premier League v posledním desetiletí není překvapením, že do sezony 2024/25 vstoupí jako favorit číslo jedna. Stejně jako v minulé sezoně nezaostává ani Arsenal. Gunners jsou druhými největšími aspiranty na titul, zatímco Liverpool – tým, který v roce 2020 krátce přerušil nadvládu City – je třetím hlavním dravcem, útočícím na první příčku.

Manchester City před pár dny vyhrál Community Shield.
Manchester City před pár dny vyhrál Community Shield.AFP

Na opačném konci tabulky jsou tři postoupivší týmy, které mají velkou šanci znovu spadnout o patro níže.

Hodnocení hráčů

Od minulé sezony nabízí Livesport službu hodnocení hráčů, aktuálně je možné dokonce sledovat rating živě během každého zápasu Premier League.

V uplynulé sezoně se mezi pět hráčů s nejvyšším průměrným hodnocením zařadili Kevin De Bruyne, Michael Olise, Bukayo Saka, Phil Foden a Rodri, kteří dosáhli průměrného hodnocení vyššího než 7,7. Další informace o hodnocení výkonnosti hráčů v reálném čase naleznete v tomto článku.