Nejúspěšnější výměny v Premier League: Cole za Gallase či dohoda mezi Chelsea a Benfikou

Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Nejúspěšnější výměny v Premier League: Cole za Gallase či dohoda mezi Chelsea a Benfikou

Ashley Cole v akci za Chelsea v roce 2013.
Ashley Cole v akci za Chelsea v roce 2013.Profimedia
Přestože v posledních 10 letech vyšly z módy, nyní se výměnné obchody ve světe fotbalových přestupů vrátily zpátky do hry. A to jako možnost obejít přísné směrnice Premier League. PSR, neboli pravidla pro zisk a udržitelnost, stanovují maximální ztrátu, kterou mohou kluby vykázat (105 milionů liber). Transfery tohoto typu pomohly nad hlavu zdvihnout trofej či naopak ukončit nastartovanou kariéru nejednoho hráče. Livesport Zprávy přinášejí shrnutí těch největších "trejdů" v historii slavné PL.

Letos v létě jsme zatím viděli přímou výměnu mezi Aston Villou a Juventusem. Douglas Luiz zamířil do Itálie, zatímco Samuel Iling Junior a Enzo Barrenechea putují opačným směrem k Villans. 

Dalším způsobem, jak obejít složité předpisy, je hráče týmu prodat a následně od něj v rámci samostatné transakce jiného hráče odkoupit.

Malý háček: dohoda se musí týkat pouze jednoho klubu Premier League, nikoliv dvou týmů divize, které si mezi sebou hráče vyměnily. Spousta těchto tranferů také zahrnovala určitou finanční částku.

Ashley Cole a William Gallas (Arsenal a Chelsea)

Dodnes se jedná o jednu z nejlepších výměn mezi kluby Premier League, možná i o jednu z nejlepších transakcích v den úzávěrky přestupů vůbec. Chelsea se roku 2006 rozloučila s obráncem Williamem Gallasem a zhruba pěti miliony liber, aby na Stamford Bridge z Arsenalu přivítala Ashleyho Colea. Ten v červeno-bílém dresu nastoupil k 228 utkáním a podílel se na ikonické sezoně "The Invincibles".  

Gallas byl v Blues úspěšný, během pěti let dvakrát vyhrál Premier League. Nakonec ale požadoval, aby byl propuštěn. Údajně i vyhrožoval, že pokud bude nucen zůstat, bude si dávat vlastní góly.

Cole se ocitl v podobné situaci, zoufale toužil od Gunners odejít, až se nakonec oba kluby dohodly.

Gallasovi se v Arsenalu i bez zisku stříbrné trojefe dařilo, avšak anglický bek na Stamford Bridge zářil. V modrém dresu vyhrál další ligový titul, čtyři FA Cupy, Ligový pohár, Evropskou ligu a Ligu mistrů. Stal se jedním z nejlepších levých obránců všech dob. 

David Luiz a Nemanja Matič (Benfica a Chelsea)

Chelsea stála i za dalším úspěšným obchodem. V roce 2011, tentokrát se zahraničním klubem, vyměnila tehdy dvacetiletého Nemanju Matiče za brazilského obránce Davida Luize (a za údajně 20 milionů liber navrch). Matič se v Anglii příliš neprosadil, zatímco Luiz v Portugalsku nepřestával překvapovat. 

Brazilec před svým přestupem do PSG hrál za Blues tři roky. V létě roku 2016 se ale vrátil, v modrém dresu nastoupil celkem 248krát a získal řadu trofejí.

Luiz a Matič v akci Chelsea.
Luiz a Matič v akci Chelsea.Profimedia

Londýnský celek po třech letech od výměnného obchodu znovu podepsal také Matiče, který se stal jedním z nejlepších záložníků v lize a dvakrát pomohl Chelsea získat titul.

Andy Cole a Keith Gillespie (Newcastle a Manchester United)

Pravděpodobně největší výměnný obchod v historii Premier League: Andy Cole odešel v roce 1995 z Newcastlu do Manchesteru United za údajných sedm milionů liber a opačným směrem putoval křídelník Keith Gillespie.

Zatímco Cole byl v Newcastlu vynikající (vstřelil 55 ligových gólů), Gillespie za United nastoupil pouze čtrnáctkrát. Ještě podivnější je, že Straky v té době bojovaly o titul mimo jiné s Manchesterem.

Cole se ve dvojici s Dwightem Yorkem stal jedním z nejlepších útočníků všech dob. Karéru zakončil se 187 góly v Premier League, což je čtvrtý nejvyšší počet gólů v historii, a byl součástí výhry slavného treblu.

Gillespie tolik úspěšný sice nebyl, ale i tak prožil solidní kariéru napříč první a druhou ligou anglického fotbalu a 86krát nastoupil za národní tým Severního Irska.

Fernando Torres a Luis Garcia (Atlético Madrid a Liverpool)

V roce 2007 Liverpool za útočníka Atlétika Fernanda Torrese obětoval Luise Garciu a 23 milionů liber k tomu. Na Španěla byla po několika působivých sezonách v LaLize velká očekávání, Garcia na druhou stranu začal za Reds nastupovat méně, i přes to, že se podílel na dvou finále Ligy mistrů.

Torres se v Anglii prosadil okamžitě, při své debutové ligové sezoně vstřelil 24 gólů. Za Reds ve 142 zápasech skóroval 81krát.

Po nešťastném přestupu do Chelsea v lednu 2011 už nikdy takových výšin nedosáhl a jeho kariéra se postupně zpomalovala.

Garcia se ve Španělsku příliš nepředvedl, v roce 2016 po angažmá v Mexiku, Indii a Austrálii ukončil kariéru.

Jermain Defoe a Bobby Zamora (West Ham a Tottenham Hotspur)

V posledním obchodě, na který se podíváme, se Tottenham rozloučil s částkou přibližně sedm milionů liber a Bobbym Zamorou, aby přivítal útočníka West Hamu Jermaina Defoea.

Defoe byl v té době velmi žádaný a jako jeden z nejslibnějších mladých anglických útočníků svůj potenciál naplnil. Během dvou angažmá u Spurs nastřílel 143 gólů.

Výměna z West Hamu nebyla jediným úspěšným transferem v útočníkově kariéře. Mezi svými dvěma působeními v Londýně se prosadil také v Portsmouthu, po angažmá v MLS se vrátil do Premier League a ze Sunderlandu naopak do Toronta zamířil Jozy Altidore.

Defoe nakonec kariéru ukončil se 162 góly v nejvyšší anglické lize, čímž se pevně usadil v první desítce nejlepších střelců historie.

Rovněž úspěšný byl i Zamorův přestup – anglický forvard v roce 2005 dovedl West Ham k postupu z Championship. V lize navíc za Hammers i Fulham pravidelně skóroval. Po přestupu do QPR byl u sestupu, avšak následující sezonu svému tehdejšímu zaměstnavateli pomohl se znovu do nejvyšší soutěže vrátit.

Další ikonické výměny

Zlatan Ibrahimovič a Samuel Eto'o (Inter a Barcelona)

Alexis Sanchez a Henrik Mchitarjan (Arsenal a Manchester United)

Roberto Carlos a Ivan Zamorano (Inter a Real Madrid)

Fabio Cannavaro a Fabian Carini (Inter a Juventus)

Ian Wright za sportovní vybavení (Greenwich Borough a Crystal Palace)