Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Manchesterské derby rozťala až osmá penaltová série, Community Shield ovládli Citizens

Manchester City ovládl posedmé v historii Superpohár.
Manchester City ovládl posedmé v historii Superpohár.AFP
Manchesterské derby, které skončilo po 90 minutách 1:1, se premiérově rozhodovalo v penaltovém rozstřelu (7:6). Drama lépe zvládl Manchester City, který tak může slavit zisk první trofeje v této sezoně. Svěřenci trenéra Pepa Guardioly (53) zdoláním městského rivala ukončili sérii tří porážek v Community Shield v řadě. Citizens v anglickém Superpoháru triumfovali posedmé, potřetí přitom pod vedením španělského kouče.

Manchester City – Manchester United 2:1pen

Poosmé v historii Community Shield jsme viděli duel finalistů FA Cupu z předchozí sezony. Na jaře se radoval Manchester United a trenér Erik ten Hag chtěl na tento úspěch navázat dalším triumfem. Úvod zápasu však patřil Citizens a jejich mladíkům. V polovině poločasu mohl otevřít skóre Oscar Bobb, nicméně z pravé strany vyslal svůj projektil nad břevno. Bobb dělal starosti defenzivě United i nadále. Po zmatku obrany soupeře přihrál Jamesi McAteeovi a ten orazítkoval tyč.

Na první akci Rudých ďáblů diváci ve Wembley čekali téměř půl hodiny. Amad Diallo si krásně navedl míč po pravé straně až do pokutového území, následnou střelou ale Edersonovu bránu netrefil. Na Dialla navázal Marcus Rashford, který se po hezké kombinaci nabídl do zajímavé pozice. Umístit míč přesně k vzdálenější tyči se však snažil marně.

Statistiky utkání.
Statistiky utkání.Livesport

Po změně stran nastoupili United jako vyměnění. Z kostrbaté hry se rázem stal klidný a vyrovnaný fotbal bez nepřesností, který vyvrcholil krásnou střelou Bruna Fernandese zpoza hranice vápna. Radost z úžasné trefy zkazil nejen Fernandesovi, ale všem fanouškům United, pomezní rozhodčí, jelikož při prvotním náběhu stál sám střelec v ofsajdu.

S řadou střídání se těsně po hodině hry změnil i samotný obraz zápasu. Vyvrcholením jak má být pak byla závěrečná desetiminutovka, kterou odstartovala Rashfordova tyč. V 82. minutě prolomil bezbrankové skóre Alejandro Garnacho střelou do pravého dolního rohu. Slavící polovinu tribun ovšem o sedm minut později zchladil Bernardo Silva. Skvěle hrající Bobb poslal z úrovně brankové čáry lehký centr, Silva přehlavičkoval bránícího Facunda Pellistriho a poslal zápas do penalt.

Finálové drama vyvrcholilo až v osmé penaltové sérii, kdy neuspěl zkušený obránce United Jonny Evans. Možnost rozhodnout následně využil Manuel Akanji. Švýcarský reprezentant tak zajistil Citizens nejen vítězství nad městskými rivaly, ale zároveň ukončil sérii tří porážek ve finále Community Shield v řadě.

Program Premier League