Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Manchester City uspěl v jednom z právních sporů. Pravidla Premier League diskriminují, uvedla komise

Manchester City uspěl v jednom z právních sporů.
Manchester City uspěl v jednom z právních sporů.Molly Darlington / Reuters
Manchester City a Premier League v pondělí uvítaly rozhodnutí arbitrážní komise, která se zabývala údajným porušením pravidel o transakcích se spojenými stranami (anglicky Associated Party Transactions, zkráceně APT, pozn. red.), jehož se Citizens měli dopustit. Komise rozhodla, že některé prvky pravidel APT, která byla zavedena s cílem zabránit klubům v umělém navyšování příjmů prostřednictvím sponzorských smluv se spřízněnými společnostmi, porušují právo britské hospodářské soutěže.

Komise v rozsudku konstatovala, že předpisy vylučují půjčky akcionářů, což je v rozporu s platnými britskými zákony. Tento případ je však oddělen od probíhajícího vyšetřování Manchesteru City kvůli 115násobnému porušení pravidel ziskovosti a udržitelnosti Premier League (PSR).

Komise rozhodla, že části pravidel Premier League týkající se APT porušují britské právo hospodářské soutěže a jsou rovněž nezákonné, protože kluby se nemohly vyjádřit k typům údajů, které v nich liga zohlední.

Porota rovněž rozhodla, že rozhodnutí Premier League týkající se dvou transakcí – dohody s First Abu Dhabi Bank a Etihad Aviation Group, jež byly uzavřeny v roce 2023  bylo dosaženo procesně diskriminujícím způsobem a musí být přehodnoceno.

City ve svém prohlášení uvedlo, že se svou žalobou uspělo. Rozsudek za vítězství považuje i Premier League, jež uvedla, že rozhodnutí podpořilo "celkové cíle, rámec a rozhodovací proces systému APT". Upustit od těchto pravidel nehodlá.

Tabulka Premier League