Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Majitel Lyonu věří, že získá Everton. Nejdřív ale musí prodat podíl v Crystal Palace

Dočká se Everton nového majitele?
Dočká se Everton nového majitele? Profimedia
Americký podnikatel John Textor (58) je přesvědčen, že získá anglický klub Everton. Předseda skupiny Eagle Football, do níž patří i Olympique Lyon, cítí velkou příležitost, jak rozšířit své fotbalové portfolio.

Na tiskové konferenci v tréninkovém centru Lyonu, jehož je prezidentem, Textor o možnosti převzetí Evertonu řekl: "Je tu devadesátiprocentní šance, že se tak stane, ale současný majitel má i jiné možnosti."

"Jsem v nepříjemné situaci kvůli jedné věci. Zádrhel se týká účetní situace klubu. Jakožto spolumajitel Crystal Palace mám omezení, co smím vědět o financích jiných týmů ve stejné soutěži," doplnil pro Sky Sports. Věří však, že tuto informační mezeru zvládne zdárně překonat.

Farhad Moshiri, současný majitel anglického klubu přezdívaného Toffees, dal údajně Američanovi lhůtu na prozkoumání možnosti převzetí. Textor dále uvedl, že plánuje koupit klub Premier League sám za sebe. "Prostředky by pocházely z mých vlastních fondů. Kupujícím bych byl já, nikoliv Eagle Football," uvedl.

Zmíněná společnost vlastní také Botafogo, současného lídra brazilské Serie A, i Molenbeek, který v minulé sezoně sestoupil do druhé belgické ligy. Eagle Football drží také 46 procent akcií Crystal Palace, jednoho z ligových soupeřů Evertonu.

Textor většinu těchto akcií získal na své jméno, než je v listopadu 2022 spojil dohromady založením společnost Eagle Football. Následující měsíc převzal kontrolu nad Lyonem. Podle pravidel Premier League ale musí před koupí Evertonu prodat právě podíl v klubu ze Selhurst Parku.

"Peníze z tohoto prodeje budou přiděleny společnosti Eagle Football na splacení některých dluhů. Část bude použita na rozvoj našich akademií po celém světě a na nábor talentů. Na Lyon to nebude mít žádný dopad, chci vybudovat dobré partnerství. Obejde se to bez zadlužení," vysvětlil.

Také dodal, že už je blízko rozhodnutí, komu svůj podíl v londýnském celku přeprodá. Na balík akcií údajně obdržel několik nabídek. "Už jen tak týden, možná dva a bude jasné, kdo se stane kupcem," uzavřel.

Tabulka Premier League