Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Livesport Awards: Guardiola vládl mezi trenéry díky získanému treblu

Pep Guardiola pózuje s trofejí pro vítěze Premier League.
Pep Guardiola pózuje s trofejí pro vítěze Premier League.Profimedia
Třetí titul v Premier League v řadě, vedení útočníka k překonání gólového rekordu a zkompletování historického treblu znamenalo, že na ocenění Livesport Trenér roku 2023 byl vlastně jediný reálný kandidát: Pep Guardiola (52) z Manchesteru City.

Jen málokterý výkon stojí v kronice anglické fotbalové historie tak vysoko jako zisk treblu – vytoužené sbírky trofejí Premier League, FA Cupu a Ligy mistrů.

Tohoto vrcholného úspěchu donedávna dosáhl pouze slavný Manchester United pod vedením Sira Alexe Fergusona v roce 1999. V sezoně 2022/23 však Pep Guardiola a Manchester City vyryli svoje jména do elitního klubu a završili tak pozoruhodný milník, který upevnil jejich status jednoho z nejlepších týmů všech dob.

Dominance v Premier League

Premier League, často považovaná za nejprestižnější ligu na světě, byla prvním cílem City. Zklamání z prohry s Liverpoolem v Community Shield z počátku sezony bylo rychle zapomenuto a Manchester předvedl neochvějnou dominanci, když vysoko zvítězil nad Bournemouthem (4:0), Nottinghamem Forest (6:0), Southamptonem (4:0) a rivalem Manchesterem United (6:3).

Jejich útočná síla byla prostě nezastavitelná, Erling Haaland stál v čele impozantní útočné formace, která se drala skrz obranu s ničivou účinností. V polovině října však narazili na překážku, která umožnila Pepovu bývalému asistentovi Mikelu Artetovi a jeho Arsenalu vést ligu – do poloviny ledna si Gunners vybudovali osmibodový náskok.

Pep Guardiola dává pokyny Jacku Grealishovi.
Pep Guardiola dává pokyny Jacku Grealishovi.AFP

"Raději bych byl v Premier League v pozici Arsenalu než v té naší," prohlásil Guardiola v březnu. "Mají před námi osmibodový náskok – to je skutečná výhoda," doplnil tehdy.

Kromě mediální zdatnosti vynikla i jeho taktická genialita. Zorganizoval tým, který byl dynamický a disciplinovaný. Dokázal předvádět dechberoucí útočné akce, ale neměl problém ani s obrannými úkoly. Fotbalisté City dělali to, co šampioni dělají – některé zápasy hladce vyhráli, a když se nedařilo úplně podle jejich představ, sáhli si na dno a výsledek otočili.

City neúnavně stíhali Arsenal a zároveň hráli na třech frontách – s čímž se "Gunners" nemuseli potýkat – a nikdy se nevzdávali v honbě, která vyvrcholila drtivým triumfem 4:1 nad jejich rivaly v cestě za pátou korunou v Premier League za posledních šest sezon.

Generální ředitel City Ferran Soriano, předseda představenstva Khaldoon Al-Mubarak, manažer Pep Guardiola a ředitel Txiki Begiristain.
Generální ředitel City Ferran Soriano, předseda představenstva Khaldoon Al-Mubarak, manažer Pep Guardiola a ředitel Txiki Begiristain.AFP

Triumf v FA Cupu

"O treblu začneme mluvit, až vyhrajeme Premier League a ovládneme FA Cup, tedy ještě před finále Ligy mistrů," řekl Guardiola v dubnu po tomto vítězství. "Jsme blíž tomu, abychom to nedokázali, než tomu, abychom to dokázali," uvedl.

Tato klidná slova pronesl manažer, který něco podobného zažil v jiných velkoklubech. Ostatně se City byl v minulosti také blízko k vytouženému úspěchu. FA Cup, nejstarší a nejprestižnější anglická pohárová soutěž, představoval jinou výzvu. Manchester City čelil neúprosnému programu, žongloval s ambicemi v Premier League a vyřazovacím pohárovým formátem. Ne vždy čelil nejlehčím zkouškám.

Gündogan slaví gól po pouhých 12 sekundách – nejrychlejší gól v historii finále FA Cupu.
Gündogan slaví gól po pouhých 12 sekundách – nejrychlejší gól v historii finále FA Cupu.AFP

Přesto jejich odhodlání získat každou dostupnou trofej nikdy nepolevovalo a každým kolem procházeli s neúprosnou efektivitou a na cestě do Wembley vyřadili týmy jako Chelsea, Arsenal, ve formě hrající Burnley a Sheffield United.

Ve finále se City utkali se svým největším rivalem – Manchesterem United. V zápase, který byl typickým příkladem intenzity soupeření, zachovali klid a díky skvělému výkonu kapitána Gündogana si zajistili vítězství 2:1.

Korunovace v Lize mistrů

"Teď poprvé můžeme mluvit o treblu," zdůraznil Guardiola pro BBC po zisku double. "Proti United to bylo výjimečné pro naše město, pro naše fanoušky. Máme za sebou neuvěřitelnou sezonu, ale musíme vyhrát Ligu mistrů. Musíme cítit tu zodpovědnost, musíme to dokázat," burcoval své svěřence.

Pep Guardiola během tiskové konference k Lize mistrů.
Pep Guardiola během tiskové konference k Lize mistrů.AFP

Po triumfu v FA Cupu už zbývalo jen střetnutí s Interem Milán ve finále nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Jejich cesta byla plná výzev, ale při každé příležitosti se zvedli a poměrně snadno porazili tak hrozivé soupeře, jako jsou Bayern Mnichov a Real Madrid. Dopředu je hnala touha odčinit zklamání z prohry s Chelsea ve finále 2020/21.

Rodri a Guardiola po finále Ligy mistrů.
Rodri a Guardiola po finále Ligy mistrů.Profimedia

V 61. zápase sezony vypadali City unaveně a ne zrovna v nejlepší formě. A to proti odhodlanému Interu, který byl bezpochyby outsiderem, ale Rodriho gól umožnil Guardiolovi konečně získat trofej, kterou nezískal od sezony 2010/11. Radoval se tak ze svého celkově třetího titulu v Lize mistrů.

"Je to čest být po boku Sira Alexe Fergusona," zdůraznil Španěl den po svém úspěchu. "Dnes ráno jsem od něj dostal zprávu. Byl jsem dojatý. Bylo to milé."

Guardiola s trofejí pro vítěze Ligy mistrů.
Guardiola s trofejí pro vítěze Ligy mistrů.AFP

Modrý odkaz

Ve všech soutěžích City vyhráli 44 z 61 zápasů s impozantní úspěšností lehce přes 72 procent. Většina z nich přišla v Premier League (28), osm v evropských soutěžích, šest v FA Cupu a tři v Carabao Cupu.

Guardiolův tým prohrál pouze sedm zápasů (pět v lize a po jednom v Ligovém poháru a Community Shield), přičemž v Lize mistrů a FA Cupu zůstal neporažen. Tým dominoval téměř ve všech zápasech, do kterých nastoupil. Svědčí o tom i statistiky – průměrné držení míče 63,6 % a 151 vstřelených branek ve všech soutěžích, tedy průměr necelých 2,5 gólu na zápas.

Pep Guardiola sklidil obrovské ovace, když vystoupil na pódium během oslav treble.
Pep Guardiola sklidil obrovské ovace, když vystoupil na pódium během oslav treble.AFP

Z toho 94 gólů padlo v Premier League, 32 v Lize mistrů, 19 v FA Cupu a pět v Carabao Cupu. Guardiola se stal prvním manažerem v historii, který získal treble dvakrát. V současné době drží druhý nejvyšší počet vítězství v Lize mistrů, má o jedno více než Carlo Ancelotti.

Španělův vliv na Manchester City – a sport v Anglii – je obrovský. Zavedl vítěznou mentalitu, neúnavnou snahu o dokonalost a styl hry, který uchvátil svět a ovlivnil způsob, jakým se hraje na všech úrovních v zemi.

Guardiola si umí oslavy užít.
Guardiola si umí oslavy užít.AFP

Sezona, v níž získal treble, byla důkazem jeho geniality a upevnila jeho odkaz jako jednoho z největších manažerů v historii fotbalu. Sezona 2022/23 zůstane v paměti jako ta, kdy Manchester City dobyl Evropu a zkompletoval treble, o kterém se bude vždycky mluvit.

Guardiolovo vedení a oddanost jeho hráčům proměnily Manchester City v sílu, které se obával celý kontinent a která stále nejeví známky toho, že by měla polevit, dokud Španěl zůstane u kormidla.