Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Komise začala projednávat obvinění Manchesteru City z porušení finanční fair play

Erling Haaland v aktuální sezoně září.
Erling Haaland v aktuální sezoně září.OLI SCARFF / AFP
Tříčlenná nezávislá komise dnes začala projednávat údajné prohřešky Manchesteru City proti finančním pravidlům fotbalové Premier League. Nejlepší klub posledních let čelí podezření ze 115 případů porušení regulí, za což mu hrozí široká škála trestů od pokuty přes odpočet bodů až po vyloučení ze soutěže. Podle agentury Reuters potrvá slyšení zhruba deset týdnů a verdikt by měl padnout až příští rok, ale před koncem aktuální sezony.

Vedení anglické ligy obvinilo Manchester City z porušování pravidel loni v únoru. Patří mezi ně uvádění zavádějících informací o klubových financích během let 2009-2018, poté, co klub v roce 2008 koupila vládnoucí rodina z Abú Zabí. Dříve průměrný klub od té doby vyhrál mimo jiné osmkrát anglickou ligu, z toho nyní čtyřikrát za sebou, jednou Ligu mistrů, třikrát Anglický pohár a šestkrát Ligový pohár.

Klub, který je obviněn i z toho, že nespolupracoval s vyšetřovateli Premier League, vinu odmítá. "Jsem rád, že už to začne. Vím, že zase budou různé spekulace. Ale každý je nevinný, dokud se mu neprokáže vina," řekl minulý týden novinářům trenér Pep Guardiola, jenž City trénuje od roku 2016.

Manchester City byl obviněn po čtyřletém vyšetřování a také poté, co německý časopis Der Spiegel začal od roku 2018 publikovat uniklé dokumenty a e-maily. Ty měly údajně dokazovat pokusy zakrývat zdroje klubových příjmů City ve snaze vyhovět pravidlům finanční fair play evropské fotbalové unie UEFA a Premier League.

Za porušení těchto pravidel UEFA již v roce 2014 potrestala City pokutou 60 milionů eur (nyní 1,5 miliardy korun) a omezením počtu hráčů z 25 na 21 na soupisce pro Ligu mistrů. Po nápravě nakonec klub musel zaplatit pouze třetinu původní částky.

V únoru roku 2020 dokonce UEFA vyřadila na dva roky Manchester City ze svých soutěží za to, že nadsazoval příjmy od sponzorů a nespolupracoval s vyšetřovateli. Klub se však však úspěšně odvolal ke Sportovnímu arbitrážnímu soudu (CAS), jenž trest zrušil a snížil původní pokutu 30 milionů eur na třetinu.

Tabulka Premier League