Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Klubové rekordy gigantů z Premier League: Velké příchody z Portugalska i úlovek u rivala

Declan Rice je jedním z klíčových hráčů Arsenalu.
Declan Rice je jedním z klíčových hráčů Arsenalu.AFP
Anglická Premier League je v očích mnohých vnímána jako nejvyrovnanější a nejzajímavějších klubová ligová soutěž na světě. Tamní celky mají bohatou historii a zámožné majitele v zádech, což sebou přináší výrazné utrácení během přestupových oken. Kdy se například oba celky z Manchesteru, Chelsea, Arsenal, Liverpool či Tottenham plácly přes kapsu nejvíce v rámci jednoho nákupu?

6. Tanguy Ndombélé (Tottenham) – 62 milionů eur

V případě londýnského Tottenhamu se vždy jednalo především o výhodné prodeje, ale jak je vidno, Kohouti si umí za nové tváře i připlatit. Největší balík tento klubu uhradil v roce 2019 za francouzského záložníka, který jej vyšel na 62 milionů eur. Ndombélé se však skutečnou oporou Spurs nikdy nestal a Londýn letos definitivně opustil. Poslední tři sezony strávil na hostování v Lyonu, Neapoli či Galatasarayi.

5. Darwin Núňez (Liverpool) – 85 milionů eur

Někdejší kouč Liverpoolu Jürgen Klopp měl vždycky čich na zajímavé hráče a uměl v nich probudit naplno jejich potenciál. To je také případ Núňeze, který přišel z Benfiky za 75 milionů eur, ale jeho cena ještě o deset milionů vzrostla díky dodatečným bonusům. Talentovaný útočník tak překonal někdejší největší nákup v podobě Virgila van Dijka ze Southamptonu.

Statistiky hráče
Statistiky hráčeLivesport

4. Paul Pogba (Manchester United) – 105 milionů eur

V současné chvíli si odpykává trest, který mu možná předčasně ukončí celou hráčskou kariéru. Jednatřicetiletý francouzský záložník ale kdysi patřil k nejzajímavějším hráčům své generace a nebylo žádným překvapením, když za jeho služby bylo nutné uhradit nemalou sumu. Rudí ďáblové v roce 2016 Staré dámě do Turína poslali dokonce 105 milionů eur. Tato investice se však nakonec ukázala jako nepříliš dobrá.

Paul Pogba byl obrovský talent.
Paul Pogba byl obrovský talent.AFP

3. Declan Rice (Arsenal) – 116,6 milionů eur

Dlouho to vypadalo, že se Arsenal neumí na hráčském trhu rozšoupnout a zároveň se mnohým zdálo, že návrat mezi ostrovní elitu bude dlouhý a bolestivý. Příchodem kouče Mikela Artety však londýnský klub začal kráčet mílovými kroky a v roce 2023 posílil velkolepě svou záložní řadu, když od městského rivala z West Hamu zlákal anglického reprezentanta Rice. Rozdílový muž se stal ihned nedílnou součástí základní sestavy a už se jen čeká, jestli se dostaví i kýžený titul, ke kterému měli Gunners v posledních dvou letech velmi blízko.

Rice patří mezi klíčové hráče Arsenalu.
Rice patří mezi klíčové hráče Arsenalu.AFP

2. Jack Grealish (Manchester City) – 117,5 milionů eur

V současné době vládne na Ostrovech pevnou rukou Manchester City, který pod taktovkou Pepa Guardioly sbírá jednu trofej za druhou. Hvězdný tým se budoval dlouhé roky a nebyl zrovna levný. Stačí se podívat na částku, kterou stál v roce 2021 Grealish, když byl vykoupen z Aston Villy. Ve velké konkurenci se mu však v poslední době nedaří prosadit a aktuálně se dokonce spekuluje, že by se mohl k The Villans zase vrátit.

Statistiky hráče
Statistiky hráčeLivesport

1. Enzo Fernández (Chelsea) – 121 milionů eur

Největší sumu za jednoho jediného hráče vynaložila londýnská Chelsea. V roce 2023 z argentinského středního záložníka učinila šestý největší transfer v historii tohoto sportu. Třiadvacetiletý Fernández přišel z portugalské Benfiky a Blues očekávají, že na dlouhé roky získali výraznou tvář, která jim pomůže k dalším cenným trofejím.

Enzo Fernández stál Chelsea pořádný balík.
Enzo Fernández stál Chelsea pořádný balík.AFP

Další přestupy a spekulace