Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Klopp našel nové angažmá. Od ledna bude mít na starosti strategii fotbalových klubů Red Bullu

Aktualizováno
Klopp podle všeho vstupuje do impéria Red Bullu.
Klopp podle všeho vstupuje do impéria Red Bullu.ČTK / DPA / Bernd Weißbrod
Jürgen Klopp (57) v létě opustil Liverpool a vzal si několikaměsíční dovolenou. Nová výzva ho čeká už na přelomu roku. Ze znalostí zkušeného kouče bude těžit hned několik klubů, rodák ze Stuttgartu bude šéfem fotbalu ve skupině Red Bull.

Informaci jako první přinesl novinář Florian Plettenberg, Red Bull nedlouho poté vše potvrdil. Kontrakt bude platný od 1. ledna 2025 a Klopp bude vrchním poradcem trenérů všech klubů vlastněných společností Red Bull.

"Po téměř 25 letech za postranní čarou jsem nadšený z toho, že budu zapojený do takového projektu. Má role se mění, ale ne moje vášeň pro fotbal a lidi, kteří dělají z této hry to, čím je," uvedl 57letý Němec.

Nejznámějšími značkami v obsáhlém portfoliu jsou celky z Lipska a Salcburku, k nimž patří i americký New York Red Bulls, anglický Leeds, brazilský Red Bull Bragantino a japonská Omiya Ardija. Klopp bude v kontaktu s trenéry těchto týmů a bude s nimi řešit tréninky, taktiku na zápasy nebo herní filosofii a slovo bude mít rovněž při hledání posil.

"Bude poskytovat strategickou vizi a podporovat jednotlivé sportovní ředitele v rozvoji filozofie Red Bullu," uvedla firma, jež má vedle fotbalu své týmy ve formuli 1, hokeji či silniční cyklistice a sponzoruje individuální sportovce.

"Vidím svou roli převážně jako mentora pro trenéry a vedení klubů Red Bullu, ale konec konců budu jednou ze součástí organizace, jež je jedinečná, inovativní a hledí do budoucnosti," dodal Klopp.

Součástí dohody má být i výstupní klauzule aktivovaná v případě, že o kormidelníka projeví zájem německý svaz a rozhodne se ho jmenovat nástupcem Juliana Nagelsmanna ve funkci hlavního kouče národního týmu, 37letý Nagelsmann vede reprezentaci od září loňského roku a smlouva mu běží do konce července 2026.

Klopp svou trenérskou kariéru zahajoval v Mohuči, sedm let pracoval pro Dortmund a od října 2015 byl až do letošního roku manažerem Liverpoolu. S Borussií slavil dva německé tituly a v sezoně 2019/2020 se stal rovněž mistrem Anglie, o rok dříve dovedl Reds k triumfu v Lize mistrů.