Reklama
Reklama
Reklama
Další
Reklama
Reklama
Reklama

Fantasy Premier League: Haaland a ti druzí. Kdo vládne po prvních čtyřech kolech?

Kdo má ze všech hráčů Fantasy nejvíc bodů asi nepřekvapí.
Kdo má ze všech hráčů Fantasy nejvíc bodů asi nepřekvapí.Profimedia / Livesport
Máme za sebou první čtyři kola letošní sezony Premier League a tedy i Fantasy Premier League. Jak si zatím vedou jednotlivé týmy a hráči?

LIVESPORT FPL

V čele Livesport FPL ligy se momentálně vyhřívá Benedikt Lederer s týmem TJ Loko Mokrosuky. V úvodní fázi sezony nasbíral úctyhodných 299 bodů, což jej řadí na 7. místo mezi manažery v České republice a mezi nejlepších 4000 hráčů celkově. Přestože začal sezonu v sestavě se zraněným Oleksandrem Zinchenkem z Arsenalu a nehrajícím Viniciusem z Fulhamu, úspěch přinesla kvalitní lavička a především sázka na zálohu v čele s Mohamedem Salahem, doplněnou o záložníky s cenovkou 6,5 milionu – March, Mitoma, Diaby, Mbeumo.

V týmu mu zcela chybí populární záložníci z Manchesteru United nebo Arsenalu. Před třetím kolem se lídrovi povedl mistrovský tah s přivedením Malo Gusta, jež si díky dvěma asistencím a čistému kontu připsal 14 bodů, úspěch se tak zákonitě musel dostavit. 

Na pomyslné ligové bedně jej doplňuje Daniel Han s týmem Daneček je guardiola, který si připsal 293 bodů a třetí místo drží Matěj Nosek a tým Nosso equipe – 289 bodů.

Jak si v úvodních kolech vedli jednotliví hráči?

GÓLMANI

Mezi brankáři jsou bodové rozdíly velmi těsné. V čele se trochu překvapivě vyhřívá Guglielmo Vicario z Tottenhamu, který splatil důvěru dosavadních pěti procent manažerů, kteří ho drží v týmu – 21 bodů. Za zmínku stojí Alphonse Areola, který je hned o bod za ním a především díky cenovce (nyní 4,1 milionu) je jednoznačně nejlepším gólmanem v poměru cena/výkon.

Právě on a Matt Turner byli dva nejvíce volení gólmani za 4 miliony na začátku sezony, Francouz však zatím svého soka předčí. Turnerovi navíc začíná na záda dýchat nová posila z Benficy Lisabon Odysseas Vlachodimos, který rozhodně do Nottinghamu nepřichází sedět na lavičce. André Onana zatím bodově nepotvrzuje pozici druhého nejvíce vlastněného brankáře ve hře. Po úvodních 9 bodech proti Wolves si připsal pouze další dva body navíc.

Mezi gólmany s cenovkou 4,5 milionu získal na začátku důvěru největšího počtu manažerů evertonský Jordan Pickford. Pokud řekneme, že ji dosud nesplatil, budeme hodně mírní. V prvních čtyřech kolech si stihl vstřelit vlastní gól a připsal si pouhých 5 bodů. Na opačném pólu stojí Bernd Leno a 19 body a příznivým losem, přestože obrana Fulhamu nevzbuzuje dvakrát velkou důvěru. Nutno říct, že transfery gólmanů přichází na řadu až v nejzazší možnou chvíli a pokud plánujete brzkou wildcard, výměnou bych zde neplýtval.

OBRÁNCI

Ruku v ruce s gólmany se odráží bodový žebříček obránců, v jehož čele stojí Cristian Romero ze Spurs, který si stihl ke dvěma čistým kontům připsat i dva góly – 27 bodů. V závěsu za ním je jeho týmový kolega Destiny Udogie, který ukazuje potenciál na levém kraji obrany.

Třiadvacet bodů má na svém kontě stoper Crystal Palace Joachim Andersen, který protlačil míč skrze nohy Flekkena a hlavně díky gólu a jednomu čistému kontu okupuje čelo mezi obránci. Přestože Brighton dosud nedokázal udržet čisté konto, Pervis Estupiñán si stihl připsat 21 bodů, především díky gólu a dvěma asistencím.

Na svém kontě má 24 doteků s míčem v pokutovém území soupeře, což je nejvíce mezi obránci. Seagulls nyní čekají v Premier League těžké zápasy, navíc účast v Evropské lize, prodej takového obránce je třeba velmi promyslet. 

Polský reprezentant Matty Cash si stihl připsat dosud nejvyšší počet bodů v jednom zápase mezi obránci – 17 bodů ve třetím kole proti Burnley, vykompenzoval to však mimo jiné dvěma mínus body za výkony na Newcastlu a na Anfield Road, kde si dokonce vstřelil vlastní gól. Jelikož však jako obránce momentálně nastupuje ve vysunutější roli na pravém kraji zálohy Villans, je třeba jeho roli v týmu a los Aston Villy hlídat.

Jako posledního bych zmínil Malo Gusta z londýnské Chelsea. Náhrada Reece Jamese na pravém kraji obrany potěšila manažery v zápase proti Lutonu 14 body. Při cenovce 4 miliony (nyní 4,2 milionu) výborný kauf, nicméně James se po zranění vrací zpět na trávníky a jeho nákup v tuto chvíli již není dobrou volbou.

ZÁLOŽNÍCI

Nebudeme-li brát v potaz hegemona Premier League a cenově nejdražšího hráče FPL, Erlinga Haalanda, hvězdou letošního ročníku je jednoznačně záložník Brentfordu Bryan Mbeumo. Ten při absenci Ivana Toneyho projevuje naplno svůj potenciál, za anglického reprezentanta rovněž kope penalty a v úvodních čtyřech kolech si připsal čtyři góly (z toho dva z penalt).

Odmyslíme-li si pokutové kopy, i tak svými statistikami stojí v čele záložníků celé ligy a v cenovce 6,8 milionu jde o výborný kauf. Navíc los Brentfordu je stále dobrý, kdy po zápase na Newcastlu čeká domácí zápas s Evertonem a venku s Nottinghamem.

V závěsu za Kameruncem je anglický reprezentant Jarrod Bowen, který se stihl prosadit třikrát a přidal jednu asistenci. Jelikož však Kladiváře čekají zápasy proti Manchesteru City a Liverpoolu, s jeho nákupem bych doporučoval počkat. V dresu Brightonu zatím japonského štírka Kaoru Mitomu lehce zastiňuje Solly March, který je na třetím místě mezi záložníky. Stejně jako u Bowena bych však s ohledem na los posečkal a zaměřil se na jiné hráče.

Těmi by mohli být James Maddison a Heung-min Son. Maddison na začátku ročníku aspiruje na nejpovedenější posilu léta, kdy se okamžitě stal mozkem týmu ze severního Londýna a je u všeho důležitého. Jeho spoluhráč Son pookřál v posledním zápase, kdy nahradil na hrotu útoku Richarlisona a tato role mu zjevně seděla, proto bude důležité sledovat, jakou roli v týmu od trenéra Postecogloua dostane v příštích zápasech.

Hned ten další se Sheffieldem United se jeví jako potenciálně skvělá příležitost přidat nějaké body. Mo Salah zatím nepotvrzuje svoji cenovku 12,5 milionu a se 23 body se krčí na přelomu první desítky záložníků. Jako posledního zmíním trochu překvapivě Bruna Fernandese. Ten má na svém kontě prozatím 18 bodů, je však třeba říct, že ve statistice očekávaného podílu na gólech je mezi záložníky druhý za Bryanem Mbeumem, zatím tak nenaplňuje svůj potenciál, dá se však předpokládat, že body spolu se zajímavým losem přijdou.

ÚTOČNÍCI

Má cenu ještě vůbec hovořit o Erlingu Haalandovi? Přestože se jeho cena oproti minulému ročníku zvedla na 14 milionů, norský střelec potvrzuje, že stojí za každou korunu. Se 39 body vévodí tabulce všech hráčů Premier League a na kontě má již šest gólů a jednu asistenci. Pokud nepřijde zranění, případně nezačne Pep Guardiola více rotovat se sestavou, jedná se o základní kámen sestavy do konce ročníku.

Dobrou minutáž dostává v úvodu ročníku jeho parťák z útoku Julián Álvarez, který za Haalandem zaostává o 11 bodů. Bude třeba dále sledovat, jak jej bude Guardiola využívat, při ceně necelých 7 milionů se zatím jedná o výborný nákup.

Na děleném třetím místě je mladá hvězdička Brightonu Evan Ferguson a nottinghamský Taiwo Awoniyi. Ferguson se blýskl hattrickem proti Magpies a následně se kvůli zranění nemohl účastnit kvalifikačních zápasů reprezentace Irska. Naproti tomu Awoniyi překonal klubový rekord v podobě vstřeleného gólu v sedmi po sobě jdoucích zápasech Premier League, kdy mu střelecký prach zvlhnul až na Stamford Bridge v posledním zápase.

Zajímavé bude sledovat, jak si dále povede Darwin Núñez v dresu Liverpoolu. Uruguayský útočník si dvěma góly proti Newcastlu vysloužil start v základní sestavě v domácím zápase s Villans a odvděčil se Jürgenu Kloppovi dvěma asistencemi. Núñez často doplácí na neproměňování šancí, pokud však bude pravidelně nastupovat v základní sestavě a trefovat branku, jeho potenciál do budoucna je obrovský.

Potenciál s ohledem k ceně je velký také u Camerona Archera. Ten před koncem letního přestupového okna přestoupil z Aston Villy do Sheffieldu United a hned si proti Evertonu připsal gól a asistenci. Vzhledem k cenovce 4,5 milionu se jeví jako ideální doplněk do útočných řad.